Kaime – rietenos dėl krematoriumo: rado argumentų statyti prie pat gyventojų namų | Diena.lt

KAIME – RIETENOS DĖL KREMATORIUMO: RADO ARGUMENTŲ STATYTI PRIE PAT GYVENTOJŲ NAMŲ

  • 0

Netoli Vilniaus, Savičiūnų kaime, planuojama statyti krematoriumą. Tokiam sprendimui nepritaria didelė dalis kaimo gyventojų. Vilniaus r. savivaldybė atkreipė dėmesį į žmonių nepasitenkinimą ir neišdavė leidimo statyboms. Kreipusis į teismą, šis savivaldybės sprendimas buvo panaikintas, tačiau savivaldybė turi naujų argumentų, praneša LNK.

Apie 25 km nuo Vilniaus nutolusio Savičiūnų kaimo gyventojai arba, kaip patys sako, didelė dalis jų nenori, kad šalia jų kiltų ne laužavietės ar namo kamino, o krematoriumo dūmai. Jų įsitikinimu, netoliese planuojamas statyti krematoriumas blogintų gyvųjų gyvenimą.

Račiau savičiūniškis Stanislovas jokių dūmų nebijo: „Bus trauka ir nebus dūmų. Juk naujos technologijos.“

Tik pats Stanislovas sako nenorėtų krematoriumo paslaugomis naudotis: „Manau, geriausia į žemę, į ugnį nereikia.“

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Stanislovo kaimynai dėl krematoriumo net susiginčijo. Savičiūnuose gyvenančio Izidoriaus namas vienas iš arčiau vietos, kur planuojamas krematoriumas, bet jis tokiai kaimynystei neprieštarauja.

„Kažkur juk turi pastatyti. Kad ir kur jį statytų, pasipriešinimas bus, o paslaugos reikalingos“, – sako Savičiūnų gyventojas Izidorius.

Anot Izidoriaus, svetur krematoriumai statomi dar arčiau žmonių namų nei Savičiūnuose.

„Yra tekę gyventi gytame mieste kitoje šalyje. Miestas labai didelis, žmonių daug, krematoriumai ten stovi gyvenamosiose vietose“, – teigia Izidorius.

Kai kurie savičiūniškiai rinko parašus, kad krematoriumo pašonėje nebūtų. Vilniaus rajono savivaldybė į juos atsižvelgė. Verslininkams statybos leidimo nedavė, tačiau krematoriumą netoli Vilniaus pastatyti nusprendusi įmonė kreipėsi į teismą ir jį laimėjo. Šį sprendimą įmonė pakomentavo raštu.

„Teismo sprendimu esame patenkinti, teismas argumentuotai išaiškino savivaldybės tarybos sprendimo neteisėtumą. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras priėmė sprendimą leisti vykdyti veiklą“, – pakomentavo „Lakrima“.

Vilniaus rajono savivaldybė darbuotojo, galinčio paaiškinti tolesnius savivaldybės veiksmus dėl krematoriumo, nerado ir taip pat atsakymą atsiuntė raštu ir pridėjo naujus savo vyriausiojo architekto argumentus, kodėl, nepaisant teismo sprendimo, krematoriumo Savičiūnuose neturėtų būti.

„Nagrinėjant pridėtus projektinius pasiūlymus nustatyta, kad nauja statyba nurodytame sklype Minsko pl. 310 yra negalima dėl nustatytos magistralinio kelio apsaugos zonos (70 m nuo kelkraščio)“, – Vilniaus r. savivaldybės komentaras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS