Kaina neišgąsdino: jau parduota apie 70 proc. bilietų į Dainų šventę | Diena.lt

KAINA NEIŠGĄSDINO: JAU PARDUOTA APIE 70 PROC. BILIETŲ Į DAINŲ ŠVENTĘ

Iki šimtmečio Dainų šventės likus daugiau nei mėnesiui, jau parduota 60–70 proc. bilietų, bus išpirkti ir visi brangiausi 80 eurų kainuojantys bilietai, teigia šventės rengėjai.

„Bilietai labai aktyviai perkami, jau 60-70 proc. bilietų esame pardavę. Iš to brangaus 400 vietų sektoriaus (po 80 eurų – BNS) liko apie 140 bilietų parduoti“, – trečiadienį per Seimo Kultūros komiteto posėdį sakė Dainų šventės direktorius, Lietuvos nacionalinio kultūros centro vadovas Saulius Liausa.

Anot jo, gerai perkami ir po 60 eurų kainuojantys bilietai į Ansamblių vakarą.

„Kitas renginys, kur brangiausi bilietai yra 60 eurų į Ansamblių vakarą, tai iš tų 800 vietų sektoriaus segmento šiandien likę 96 bilietai“, – teigė S. Liausa.

„Čia tikrai išpirks“, – pabrėžė jis.

Atsakydamas į politikų kritiką dėl brangių bilietų į šimtmečio Dainų šventę, jos direktorius tvirtino, kad bilietai parduodami tik į penkis šventės renginius iš penkiolikos, likusieji renginiai – nemokami. Be to, į tuos pačius mokamus renginius galima bus ateiti nemokamai ir stovint žiūrėti programą.

S. Liausos teigimu, bilietai po 80 eurų yra skirti turizmo agentūroms ir pasaulio lietuviams, iš užsienio atvažiuojantiems svečiams.

„Tikrai yra pilna bilietų į tuos pačius koncertus po 5, po 10, po 20 eurų“, – tikino jis.

Kelti kainas iki aukščiausio profesionalų lygio yra šiek tiek neadekvatu.

„Į Dainų šventės renginius susirenka apie 120 tūkst. žiūrovų. (...) Pardavinėjame tik 18 tūkst. bilietų“, – pabrėžė Dainų šventės direktorius.

Pasak jo, padaryti visų nemokamų renginių negalima dėl lėšų stygiaus. Vyriausybė vienam pagrindinių valstybės atkūrimo šimtmečio renginių skyrė 2,9 mln. eurų. Tuo metų Dainų šventės surengimas atsieis apie 3,5 mln. eurų neskaičiuojant investicijų į infrastruktūrą, pačius meno kolektyvus.

„Atmetus dalyvių maitinimą, atvežimą, apgyvendinimą, penkiolikai renginių surengti mes turime 700 tūkst. eurų“, – kalbėjo S. Liausa.

Jis teigė, kad iš bilietų tikimasi surinkti 440 tūkst. eurų.

„Tai mėgėjų šventė. Mes kalbame apie galimybę Lietuvos mėgėjams suvažiuoti, parodyti savo meną, ką jie padarė. Kelti kainas iki aukščiausio profesionalų lygio yra šiek tiek neadekvatu“, – bilietų kainas į Dainų šventę kritikavo Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Juozapaitis.

Anot jo, „80 eurų kerta per sąmonę“.

„Aišku, visuomet atsiras žmonių, kurie turi pinigų. Bet ar mes tas šventes rengiame tiems, kurie turi pinigų? Turbūt atvirkščiai. Dainų šventė yra skirta pirmiausia tiems, kurie neturi pinigų, kad jiems pirmiausia būtų sudarytos galimybės ateiti“, – tvirtino V. Juozapaitis.

Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis iškėlė idėją, kad galbūt vietoj bilietų reikėtų sudaryti galimybę paaukoti Dainų šventei.

„Kiekvienas žmogus, kurie eina į tuos renginius mokamai ar nemokamai, kad jis galėtų paaukoti. Parašyti žinutę, kad aukoju 5 ar 10 eurų. (...) Kad kitas renginys po ketverių metų būtų dar gražesnis. Galbūt daugiau surinksite iš aukų nei pačių bilietų“, – svarstė R. Karbauskis.

Rengiasi priimti dalyvius

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui dedikuojama Dainų šventė „Vardan tos…“ vyks birželio 30 – liepos 6 dienomis Kaune ir Vilniuje.

Organizatoriai planuoja, kad joje dalyvaus 1495 kolektyvai – apie 36 tūkst. dalyvių.

S. Liausa teigė, kad pasirengimas šventei vyksta tomis sąlygomis, kurios yra, didelių pavojų jis sakė nematantis.

„Nei Vingio parkas, nei stadionas, nei Kalnų parkas renovacijos nesulaukė per tą laikotarpį, atidėjome kažkokiai ateičiai. Sakyti, kad šiandien tie objektai yra pavojingi, jose negali vykti (renginiai – BNS), irgi negalime. Juose vyks, bet bus taip, kaip bus“, – teigė šventės direktorius.

Pasak jo, pašalinti Vingio parko estrados Vilniuje avarinei būklei skirta apie 700 tūkst. eurų.

S. Liausa pasakojo, kad pasistūmėjo ir dalyvių maitinimo paslaugų pirkimas. Šis viešasis pirkimas išskaidytas į keturias dalis, sulaukta pasiūlymų, ir viliamasi, kad bus apsieita teisminių ginčų.

„Turėjome didelę problemą dėl apgyvendinimo, bet jau išspręsta“, – kalbėjo šventės vadovas.

„Vietoj 22 tūkst. gyvenamųjų vietų gavome 15,7 tūkst. vietų. Buvo didžiulis trūkumas. Žiūrėjome per visą viešąjį sektorių, kur dar rasti vietų. Radome aukštųjų mokyklų ir bendrabučius, ir sporto sales, ieškojome dar įvairiausių, ir vidaus reikalų sistemoje, ir  „Litexpo“ susitarėme dėl dalies“, – vardijo jis.

Paklaustas apie sanitarines sąlygas S. Liausa teigė, kad jos „tokios, kokios yra mūsų mokyklose“.

„(...) Skaičiuojame, kiek ten yra dušų ir tualetų. Kokius septynis vagonėlius po dešimt dušų mobilių atvešime prie mokyklų, kuriose mažiau sąlygų yra. Ten, kur arčiau yra „Impuls“ ar panašiai, su jais kalbamės, kad įleistų nusimaudyti“, – pasakojo S. Liausa.

Jis pabrėžė, kad patalpas, kur numatoma įkurdinti šventės dalyvius, dar tikrins visuomenės sveikatos, priešgaisrinės apsaugos specialistai, kt.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS