Lietuva ir Lenkija mainysis teisėjais | Diena.lt

LIETUVA IR LENKIJA MAINYSIS TEISĖJAIS

  • 0

Vilniaus ir Gdansko apygardų teismai dalyvaus Europos teisminio mokymo tinklo (ang.  European Judicial Training Network , toliau – EJTN) rengiamoje Europos Sąjungos šalių praktikuojantiems teisininkams skirtoje mainų programoje. Teismų atstovai išbandys vieną naujausių šalių teisinio bendradarbiavimo būdų: dirbdami svečios šalies teisme dalysis gerąja patirtimi ir spręs tarptautinio teisinio bendradarbiavimo problemas.

Gdansko teisėjai į Lietuvos sostinės teismą savaitei atvyks jau spalio mėnesį, o Vilniaus teisėjai į Lenkijos uostą ruošiasi vykti lapkritį. Programoje dalyvausiantys abiejų teismų teisėjai galės pažinti kasdienį kitos šalies teisėjų darbą, lankysis įvairiose teisinėse institucijose ir pažins teisinės sistemos mechanizmą.

„Mūsų teismas su Gdansko apygardos teismu bendradarbiauja jau dvejus metus. Dalyvaujame Gdansko teismo organizuojamuose renginiuose, seminaruose, konferencijose, šio teismo atstovai lankosi pas mus. Tikimės, kad į Vilnių atvykę Lenkijos teisėjai pasisems gerosios vilniečių sukauptos patirties, o mūsų teisėjai iš Gdansko parsiveš naudingų įžvalgų, kurios padės spręsti tiek vidinius šalies, tiek tarpvalstybinius teisinius klausimus,“ - teigė Vilniaus apygardos  teismo pirmininkas Vytautas Zelianka.

Vizitų metu bus kalbama apie šalių teisinių sistemų pokyčius (pvz., apie Lenkijos baudžiamojo proceso kodekso pakeitimus), aptariamos baudžiamojo proceso organizavimo problemos, sprendžiama, kaip kuo efektyviau organizuoti darbą teismuose ir optimizuoti teisėjų bei teismų darbo krūvį, aptariami Europos Sąjungos suformuoti teisinio bendradarbiavimo metodai ir priemonės, skirti efektyviai nagrinėti tarpvalstybines Lietuvos ir Lenkijos bylas.

Mainų programa Europos Parlamento iniciatyva pradėta organizuoti 2003 m., o nuo 2006 m. ją kuruoja EJTN. 2005–2014 m. programoje dalyvavo beveik 7200 teisėjų ir kitų Europos teisinių sistemų atstovų. Vienas pagrindinių EJTN mainų programos tikslų – sutvirtinti tiek individualius teismų ryšius, tiek tarptautinį teisinių institucijų bendradarbiavimą Europos Sąjungoje. Šia programa siekiama pagerinti Europos Sąjungos tarptautinių bylų sprendimo kokybę, ugdyti bendradarbiaujančių šalių teisėjų tarpusavio pasitikėjimą, didinti teisingumo administravimo efektyvumą ir taip prisidėti prie žmogaus teisių apsaugos gerinimo mainų programoje dalyvaujančių šalių teisinėse institucijose.

Vilniaus apygardos teismas yra vienas iš 5 Lietuvos apygardų teismų. Šiame teisme dirba 56 teisėjai ir beveik 200 teismo darbuotojų.

Gdansko apygardos teismas yra vienas iš 48 Lenkijos apygardų teismų. Tai vienas didžiausių Lenkijos teismų. Čia dirba 148 teisėjai ir daugiau kaip 350 teismo darbuotojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS