Lyginama su „MG Baltic“: vilniečiai prašo apginti nuo „Eikos“ | Diena.lt

LYGINAMA SU "MG BALTIC": VILNIEČIAI PRAŠO APGINTI NUO "EIKOS"

Keturios iniciatyvinės Vilniaus gyventojų grupės, turinčios priekaištų dėl nekilnojamojo turto ir statybos įmonių grupės "Eika" vykdomų projektų, kreipėsi į šalies pareigūnus bei politikus prašydamos pagalbos. Gyventojai įmonę kaltina sukūrus "oligarchinę struktūrą".

Įtaka valdžiai

Kreipimąsi, skirtą Prezidentei, Valstybės saugumo departamento vadovui, Seimo Antikorupcijos komisijos bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkams, kandidatams į Vilniaus merus bei į Lietuvos prezidentus, pasirašė Daugiabučių namų Gedimino pr. 46 ir 48 bendrijos valdybos narys Artūras Saladžius, Reformatų skvero iniciatyvinės grupės atstovė Eglė Mikalajūnė, Daugiabučio namo savininkų bendrijos Šaltinių 7 Vilniuje pirmininkas Kęstutis Dapkevičius ir Žvėryno bendruomenės valdybos pirmininkė Danutė Jokubėnienė.

Gyventojai prašo, kad būtų ištirti "galimi "Eikos" ryšiai su sostinės savivaldybės tarnautojais, statybų inspektoriais, paveldą prižiūrinčiais specialistais, įstaigų vadovais bei išardyta oligarchinė struktūra". Besikreipiantys žmonės aiškina, kad valdžios įstaigos sutartinai palaiko bendrovę ir negina gyventojų interesų.

"Mes manome, kad įtakinga verslo organizacija, valdoma jos įkūrėjo su jaunaisiais šeimos nariais, sukūrė galimai neproporcingai didelę įtaką valdžios institucijoms, kurios pareigūnai ir tarnautojai ėmė labiau tarnauti ne piliečiams, o šiai galingai verslo grupei. Leidimus statyboms išduodantys valstybės tarnautojai, statybas prižiūrintys pareigūnai, projektuotojai ir architektai yra galimai įtraukti į artimus socialinius ar ekonominius ryšius su verslo grupės atstovais", – teigiama kreipimesi.

Darbo imitacija

Dokumentą pasirašiusieji "Eiką" lygina su politinės korupcijos byloje įtariamu koncernu "MG Baltic": "Manoma, kad "Eika" atveju taip pat matosi oligarchinio darinio požymių – galimas valstybės ar viešosios politikos, pavienių valstybės institucijų užvaldymas, kuris apima neteisėtą įtaką politikos formavimui, viešosios politikos sprendimus priimant ne visuomenės, o tam tikros interesų grupės ar asmens (dažniausiai verslo grupės) naudai."

Vilniečiai kreipėsi į šalies pareigūnus bei politikus prašydami apginti nuo "Eikos", kurią kaltina sukūrus "oligarchinę struktūrą".

Bendruomenių atstovai piktinasi nesulaukę deramo dėmesio iš atsakingų institucijų, kai kreipėsi dėl "Eikos" vykdomų statybų, institucijų darbą vadina imitacija.

"Susidūrę su "Eikos" statybų buldozeriu, tapome kone jokių teisių neturinčiais piliečiais, nes visos atsakingos institucijos tapo abejingos gyventojų problemoms. Vienas statybų inspektorius nustato pažeidimus, kreipiasi į teismą, kitas greitai panaikina, ieškinį atsiima. Žemės tarnyba tai išduoda pažymą, tai sakosi, kad neišdavė, savivaldybės tarnautojai apsimeta nematantys padarytų pažeidimų, statybos vyksta pagal galimai suklastotus duomenis, Architektų rūmai kratosi atsakomybės. Viską vainikuoja galimai korupcinėmis aplinkybėmis įmonei "Eika" perduota Dainavos gatvė, atsidūrusi statomo komplekso sklype", – teigia A.Saladžius.

Gyventojai rašte atskleidžia ir, jų teigimu, akivaizdžius "Eikos" ryšius su įtakingais pareigūnais. Kaip pavyzdys nurodoma Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėja dirbanti Dalia Bardauskienė, dirbusi "Eikos" įkūrėjo Roberto Dargio valdytoje Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijoje jos vadove, kuri "MG Baltic" byloje yra įvardijama kaip asmuo, "artimas "Eika" savininkui R.Dargiui".

Ant šmeižto ribos

Statybų bendrovė "Eika" šiuo metu plėtoja biurų, butų ir viešbučio kompleksą "Live Square" šalia Gedimino prospekto, Vilniaus miesto savivaldybės užsakymu UAB "Eikos statyba" vykdo rekonstrukcijos darbus Reformatų skvere, Naujamiestyje, šalia Šaltinių gatvės, grupė plėtoja daugiabučių kvartalą "Baltas lapas", o Žvėryne stato butus "Vytauto 35".

"Vilniaus diena" pasiteiravo, ką apie bendrovei išsakytus kaltinimus mano "Eikos" vadovai. Bendrovės Rinkodaros ir komunikacijos vadovės Jorūnės Juodžbalytės teigimu, kiekvienos statybos miesto centre kelia daugybę aistrų ir diskusijų su kaimyninėmis bendruomenėmis, tad visiškai suprantamas kaimynų nepasitenkinimas dėl besikeičiančio vaizdo pro langus ar keliamų nepatogumų, kol vyksta statybos. Tačiau ši situacija, kuri neva vertina visų su "Eika" susijusių valdomų projektų vystymą, jau remiasi manipuliacijomis ir balansuoja ant šmeižto ribos.

"Labai paprasta savo asmeninį interesą paversti visuotiniu, ir jei toks interesas laimi, mes, visi Vilniaus gyventojai ir svečiai, dar ilgai negalėsime džiaugtis atnaujintomis centrinėmis miesto erdvėmis, – teigė J.Juodžbalytė. – Jau ne kartą esame pabrėžę, kad visi vykdomi darbai ir vystomi projektai vyksta laikantis su institucijomis suderintų leidimų ir statybos reglamentų, be to, visi projektai perėjo visas privalomas ir net papildomas viešinimo procedūras. Su visomis kaimyninėmis bendruomenėmis yra bendraujama konstruktyvia kalba ir visada randamas susitarimas."

GALERIJA

  • „Eika“ šiuo metu plėtoja biurų, butų ir viešbučio kompleksą „Live Square“ šalia Gedimino prospekto, tam nepritaria būrys vilniečių
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ne jie vieni

Galėtų pasidomėti ir "Invaldos" darbeliais. "Eika" bent nesislapsto, o "Invalda", atrodo, neformaliai viską daro.

BALTAIS siūlais

Baltais siūlais siūtas juodas audinys... Mažo žmogeliuko didelės ambicijos...Per galvas lipdamas, žvaigždėja ir net nežiūri kas po kojomis trypiama...Jug čia svarbu įvaizdis, o ne žmonių gerovė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS