Miesto vizija – Gedimino bokšte | Diena.lt

MIESTO VIZIJA – GEDIMINO BOKŠTE

Iniciatyvūs įvairių sričių specialistai, kuriems svarbi sostinės ateitis, savaitgalį pasirinko praleisti Gedimino pilyje. Nuspręsta, kad ši simbolinė Vilniaus vieta tinkamiausia pradėti kurti Lietuvos sostinės ateities viziją-strateginį planą "Vilnius 2035", kuriame būtų numatyta, kaip miestas vystysis ateinančius 15 metų.

Kaip "Vilniaus dienai" sakė vienas iš idėjų renginio "Vilnius 2035" iniciatorių bei moderatorių Artūras Zuokas, kai buvo rengiamas "Vilniaus strateginis planas 2001–2020", vyko didžiulės diskusijos, pritraukusios verslo, kultūros, mokslo žmones, medikus, eilinius vilniečius, kuriems rūpėjo mūsų sostinės ateitis. Ir nors tai, kas tada buvo įtraukta į Vilniaus miesto vystymosi viziją, daug kam atrodė utopija, dabar jau galima konstatuoti, kad daugumą idėjų pavyko įgyvendinti.

"Po metų 2001 m. miesto tarybos patvirtintas Vilniaus miesto strateginis planas baigsis. Mūsų nuostabai, savivaldybė šiuo metu nerengia naujo  strateginio plano. Tad šiandien Vilnius vis dar neturi krypties artimiausiems penkiolikai metų, nekuria ilgalaikės strategijos, o be jos miestas bus tarsi laivas, plaukiantis neaišku kokiu kursu, – sakė A.Zuokas. – Galbūt strateginį planą planuojama pradėti rengti ateinančiais metais – teoriškai per metus įmanoma suspėti tą padaryti. Tačiau reikia labai stengtis, nes darbo daug: turi vykti nemažai diskusijų, į jas būtina įtraukti ne tik įvairiausių sričių specialistus, bet ir miesto gyventojus, geriausias idėjas būtina išgryninti, apibendrinti. Todėl ir susibūrė aktyvių vilniečių komanda, kuri ėmėsi iniciatyvos sukurti ateities strateginę viziją "Vilnius 2035".

Renginio moderatoriaus įsitikinimu, strateginis planas – būtinas miesto planavimo dokumentas, kad investicijos ir raida vyktų kryptingai. Kartu tai ženklas investuotojams, ką miestas laiko prioritetu artimiausius 15 metų, kuria kryptimi jis vystysis. Strateginį planą svarbu turėti ir tikintis europinės paramos – kreipiantis dėl jos būtina nurodyti, ar planuojama veikla atitinka miesto strateginio plano sprendinius.

Tad šiandien Vilnius vis dar neturi krypties artimiausiems penkiolikai metų, nekuria ilgalaikės strategijos, o be jos miestas bus tarsi laivas, plaukiantis neaišku kokiu kursu.

Pasak A.Zuoko, būtina įvertinti, kad artimiausiu metu mokslo pasiekimai labai smarkiai keis miestus ir žmonių gyvenimus. Darnus judrumas, dalijimosi ekonomika, robotika, dirbtinis intelektas, naujausios technologijos – ateina dideli iššūkiai ir visi jie palies Vilnių. Jie duoda tam tikras galimybes, bet kelia ir tam tikras grėsmes, todėl negalime likti nuošalyje, turime pasiruošti ateities iššūkiams, jau šiandien planuoti, kaip su visu tuo tvarkysimės. Tai turėtų atsispindėti strateginiame plane "Vilnius 2035".

Strateginio plano rengėjų tikslas – kad į šios vizijos ir strategijos rengimą įsitrauktų kuo daugiau vilniečių ir kad žmonės nebijotų svajoti. Todėl ir Gedimino bokštas pirmajam idėjų renginiui pasirinktas neatsitiktinai: "Į Gedimino bokštą nereikėtų žiūrėti tik kaip į architektūros paminklą, muziejų. Į jį reikia žiūrėti kaip į vietą, kuri kiekvieną turi inspiruoti svajoti. Juk tai yra vieta, kur gimė garsiausia svajonė, čia – Lietuvos sostinės pradžia. Tai simbolinė vieta, kur drauge pradėjome kurti ateities Vilnių, o svajones paversime veiksmų planu "Vilnius 2035", – sakė A.Zuokas.

Jo manymu, Strateginis planas galėtų būti sujungtas su Bendruoju miesto planu, kuris turėjo būti parengtas dar 2015 m., tačiau kurio šios kadencijos miesto savivaldybė taip ir nesugebėjo parengti. Šie du planai galėtų tapti vienu dokumentu, nubrėžiančiu sostinės prioritetus artimiausiems penkiolikai metų.

Gedimino pilyje vykusiame pirmajame renginyje panoro dalyvauti maždaug 60 mokslo, kultūros, verslo, jaunimo protų, generavusių idėjas Lietuvos sostinės ateities strategijai. Pranešimus ruošė Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro vadovas dr. Gintaras Valinčius, Kauno technologijų universiteto dėstytojas Kęstutis Zaleckis, Dailės akademijos dėstytojas Gintaras Šeputis, architektas Algirdas Kaušpėdas, Lietuvos radijo ir televizijos centro Technologijų departamento vadovas Rolandas Ryliškis, "Blockchain centre Vilnius" valdybos narys Vytautas Kašėta ir kiti.

Artimiausiu laiku prasidės ir viešos diskusijos apie strateginį planą "Vilnius 2035", į kurias tikimasi pritraukti kuo daugiau vilniečių. Pasidalyti savo idėjomis gyventojai kviečiami ir neseniai startavusiame interneto puslapyje www.vilnius2035.lt arba socialinio tinklo "Facebook" puslapyje Vilnius2035.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Markas Paura

Čia ne miesto vizija.

abonentas

vel atsibudo ir mato kalnas be medziu prospektas be bruko ir galvoja seniai pamirso jaunimas dar nezino galima vel kelt vaju pagal briuselio direktyvas .....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS