Pakuočių sektoriaus pokyčius lems verslas | Diena.lt

PAKUOČIŲ SEKTORIAUS POKYČIUS LEMS VERSLAS

  • 0

Per metus kiekvienas Lietuvos gyventojas sukaupia apie 130 kg pakuočių atliekų ir tik kas dešimtam rūpi, ar pakuotė perdirbama. Dar 1997 metais Ramiajame vandenyne buvo atrasta didžiausia vandens šiukšlių sankaupa, kurioje daugiausiai – plastiko atliekų. Visai neseniai pasaulį apskriejo sukrečianti žinomo fotografo Justino Hofmano nuotrauka – jūrų arkliukas, plukdantis plastikinį vatos pagaliuką. Specialistai pastebi, kad Lietuvos vartotojų spaudimas didėja ir perspėja – laukime pokyčių.

Rūpi ne tik prekė

Lietuvos vartotojai pradeda atsakingiau rinktis produktus, galvoja ne tik apie jų kokybę, bet ir tai, kokį ekologinį pėdsaką palieka pakuotės. Verslas pasiryžęs žengti dar toliau.

„Kaip rodo pernai atlikta visuomenės apklausa, šeštadalis Lietuvos vartotojų, pirkdami gaminius, atkreipia dėmesį į tai, iš kokių medžiagų pagaminta pakuotė. 10 proc. svarbu, ar ji yra perdirbama. Tuo tarpu analogiška šių metų rugsėjo mėnesį atlikta Lietuvos verslo įmonių apklausa parodė, kad beveik 40 proc. įmonių planuoja artimiausioje ateityje su pakuotėmis susijusiems aplinkosaugos klausimams skirti daugiau dėmesio“, – sako viešosios įstaigos „Pakuočių tvarkymo organizacija“ direktorė Bena Razbadauskienė.

KTU Pakavimo inovacijų ir tyrimų centro vadovas, doc. dr. Visvaldas Varžinskas pripažįsta, kad nors gamintojai suinteresuoti keisti pakuotes, tačiau esminis pokyčių variklio vaidmuo vis dėl to tenka vartotojui.

„Kaip ten bebūtų, tačiau gamintojai į rinką tieks tik tokius produktus, kuriuos rinksis vartotojai. Todėl būtent didesnis vartotojų aplinkosauginis sąmoningumas ir atsakingas vartojimas – esminis kriterijus, galintis priversti gamintojus ir importuotojus nustoti teršti aplinką perteklinėmis pakuotėmis ir prisiimti atsakomybę“, – sako V. Varžinskas.

Pokyčiai pakuočių sektoriuje – neišvengiami

Specialistų teigimu, pakuočių atnaujinimas pats savaime nėra panacėja: kurdami naują produkto pakuotę užprogramuojame visas problemas, su kuriomis vėliau reikia kovoti. Tad daug kas priklauso ne nuo sprendimo naujumo, bet nuo to, kokios medžiagos parenkamos, kiek jų sunaudojama, ar teikiamas prioritetas perdirbamoms medžiagoms.

„Faktas, kad nuolatos griežtėjantys teisiniai reikalavimai, išplėstinės gamintojo atsakomybės prievolė sumokėti už į rinką išleistų pakuočių sutvarkymą bei siekis sumažinti pakuočių kaštus minimizuojant pakuočių medžiagų kiekius skatina įmones ieškoti naujų ne tik vartotojui, bet ir verslui patrauklių sprendimų. Daug įdomių ir inovatyvių pavyzdžių bus galima pamatyti ir tarp pakuočių sektoriaus konkurso „Pakuočių sektoriaus lyderiai 2017“ dalyvių“, – pasakoja V. Varžinskas.

Susitinka sektoriaus lyderiai

Lapkričio 9 d. Vilniaus parodų ir kongresų centre „Litexpo“ Baltijos maisto ir gėrimų parodos (BAF) metu vyks didžiausias pakuočių sektoriaus atstovams skirtas renginys - konferencija „Pakuočių sektorius 2017“. Renginio dalyviai ne tik dalinsis patirtimi ir įžvalgomis, bet ir pirmieji sužinos, kas tapo dviejų konkursų - „Pakuočių sektoriaus lyderiai 2017“ ir „Nacionaliniai pakuotės dizaino apdovanojimai“ - nugalėtojais.

„Nors šalies pakuočių pramonės sektorius generuoja apie 2 proc. BVP, tačiau šiandien neturime stiprios, pramonės sektorių atstovaujančios struktūros ar jėgos, kuri galėtų inicijuoti pokyčius įgyvendinant žiedinės ekonomikos principus. Tikiuosi, kad renginys „Pakuočių sektorius 2017“ taps ta ašimi, nuo kurios prasidės šio pramonės sektoriaus dialogas“, – sako V. Varžinskas.

Konferencijoje susitikti kviečiami skirtingų pakuočių gyvavimo ciklo grandžių atstovai - nuo pakuočių kūrėjų, vartotojų iki atliekų tvarkytojų. Kartu bus diskutuojama ir ieškoma sprendimų, kaip kurti pakuotes, kurios ne tik tinkamai apsaugotų produktą, bet ir būtų patrauklios vartotojams bei lengvai perdirbamos ir sutvarkomos.

Renginio dalyvių taip pat lauks įdomios diskusijos apie šiuolaikines pakavimo medžiagas, aplinkosauginį sąmoningumą skatinančius konstrukcinius ir dizaino sprendimus. Bus ne tik pristatomi šiuolaikiniai pakuočių atliekų tvarkymo sprendimai ir tendencijos, bet ir vyks pakuotės kūrimo procesą pristatančios dirbtuvės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS