Pasipriešinimo sulaukusį Vilniaus ligoninės ir filialo jungimą teko atidėti | Diena.lt

PASIPRIEŠINIMO SULAUKUSĮ VILNIAUS LIGONINĖS IR FILIALO JUNGIMĄ TEKO ATIDĖTI

Trečiadienį planuotą sprendimą dėl Vilniaus miesto klinikinės ligoninės ir jos Antakalnio filialo sujungimo sostinės politikams teko atidėti - taryba išsiskirstė nepriėmusi jokio sprendimo, nes neliko kvorumo.

Dar antradienį prie ligoninės filialo Antakalnyje vykdyta protesto akcija, ją ligoninės profesinės sąjungos atstovai tęsė ir trečiadienį prie savivaldybės, prieš susirenkant tarybai.

Vilniaus klinikinės ligoninės Antakalnio filialo darbuotojai viešame kreipimesi nurodė prieštaraujantys savivaldybės planams panaikinti filialo atskirą juridinį statusą. Jie teigia, kad nėra aišku, kas nutiks su 565 filialo darbuotojais reorganizacijos metu. Ji, jei taryba pritars, truks nuo birželio pabaigos iki kitų metų vasario pabaigos. Profsąjungos pabrėžia, kad filialas dirba pelningai, o savivaldybė neįvertino kitų optimizavimo galimybių nenaikinant jo autonomijos. Šiuo metu ligoninė ir filialas turi atskirus direktorius ir jų pavaduotojus, kitus administracijos padalinius - juos ir siekiama naikinti vykdant galutinį sujungimą.

Sprendimui priešinosi dalis opozicijos. Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovai sakė nesuprantantys, kodėl sprendimą turi priimti taryba, o ne pagrindinės ligoninės direktorius - tai esą leidžia ligoninės įstatai, tuo metu savivaldybės administracijos ir pačios ligoninės atstovai aiškino, kad dėl dar 2012-aisias neužbaigtų jungimo procedūrų tai gali padaryti tik taryba.

„Pagal galiojančius teisės aktus (...) filialą panaikinti gali tik steigėjas, šiuo atveju - taryba, todėl klausimas ir pateiktas“, - tarybos nariams aiškino Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Jonas Bartlingas.

Jis pabrėžė, kad sprendimu ketinama panaikinti Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialo juridinį statusą nekeičiant nei darbuotojų sutarčių, nei kitų susijusių klausimų. Savivaldybės atstovas taip pat aiškino, kad tiek ligoninės, tiek filialo besidubliuojantys skyriai, pavyzdžiui, Terapijos, Vaikų ir kiti, liks. Bus apjungti tik Infekcijų kontrolės ir administraciniai skyriai.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vadovas Narimantas Markevičius pabrėžė, kad du juridiniai asmenys kelia įvairių nepatogumų: tenka pasirašinėti dvigubas sutartis su tiekėjais, vykdomi dveji bankiniai pavedimai, patiriamos didesnės išlaidos įstaigų administravimui.

„Mūsų Ekonomikos ir finansų skyriaus paskaičiavimais, kurie jau seniai yra pateikti, vien darbo užmokesčio fondui, kur sumažiname tik vadovų (šeši padalinių vadovai yra, iš dviejų vadovų tampa vienas), yra sutaupoma 200 tūkstančių eurų per metus ir visi tie pinigai bus skiriami mūsų tiesioginiam darbui, t.y. sveikatos paslaugų teikimo gerinimui“, - sakė N.Markevičius.

Jis BNS anksčiau teigė, kad praėjusią savaitę vykusiame susitikime su profesinėmis sąjungomis darbuotojai buvo informuoti apie pertvarką, kuri palies „apie 10 žmonių“ – bus naikinami filialo direktoriaus ir dviejų pavaduotojų etatai, tačiau realiai bus atleistas tik vienas pavaduotojas, taip pat naikinami vieno iš vadovų etatai Personalo, Infekcijų kontrolės, Priėmimo, Ūkio dalies skyriuose.

N.Markevičius sakė suprantantis darbuotojų nuogąstavimus, ir tai, jog žmonės yra „psichologiškai įaudrinti“ po ankstesnių bandymų privatizuoti filialą, perduoti jį ministerijai ir kitų planų. Anot jo, darbuotojai atleidimų lapelių negaus, visiems jiems bus pasiūlyta perrašyti darbo sutartis su ligonine, turėtų didėti ir jų atlyginimai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS