Komisaras policininkams siūlo vieną papildomą laisvadienį per metus | Diena.lt

KOMISARAS POLICININKAMS SIŪLO VIENĄ PAPILDOMĄ LAISVADIENĮ PER METUS

Policijos profsąjungoms pasiskundus dėl darbo sąlygų, valdžia pasiūlė pareigūnams vieną papildomą laisvadienį per metus.

Šią vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno iniciatyvą antradienį pristatė generalinis komisaras Linas Pernavas.

Profesinių sąjungų ir policijos vadovybės nesutarimus pareigūnai antradienį aptaria sostinės centre esančioje Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje.

„Vakar buvo pasitarimas Vyriausybėje ir priimtas sprendimas, kad kiekvienas policijos darbuotojas gaus po vieną papildomą laisvą dieną per metus“, – diskusijoje sakė generalinis komisaras.

„Reikia pasidžiaugti, kad profesinės sąjungos sugebėjo išmušti tą vieną papildomą laisvą dieną policijos darbuotojams“, – į siūlymą reagavo Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos vadovė Loreta Soščekienė.

Į ministro iniciatyvą bažnyčioje surengtą diskusiją atvyko visa policijos ir profesinių sąjungų vadovybė.

„Visada geriau yra susitarimas. Ir ne kartą pabrėžėme, kad profsąjunga nenorėtų eiti į asmeniškumus, norėtų skirti dėmesį finansavimo didinimui, aktualių klausimų sprendimui“, – sakė Policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė.

Statutiniams pareigūnams atstovaujančios profsąjungos praėjusią savaitę per spaudos konferenciją apkaltino E. Misiūną nesusitvarkant su pareigomis ir nesuvaldant situacijos pavaldžiose įstaigose.

Profsąjungų vadovai kritikavo policijos vadovybę dėl socialinio dialogo stokos, pareigūnų darbo užmokesčio, vertinimo ir motyvacinės sistemos problemų, brangių generalinio komisaro Lino Pernavo komandiruočių.

E. Misiūnas kritiką atmetė ir teigė profsąjungų veiksmuose įžvelgiantis asmeninių ambicijų.

Policijos generalinis komisaras taip pat teigė, kad profesinių sąjungų kritika nepagrįsta, ir pateikė kelis kartus mažesnius skaičius apie jo komandiruotėms išleistus pinigus.

Policijos BNS atsiųstais duomenimis, 2016-2018 metais buvo išvykęs į 49-ias komandiruotes, kurios kainavo 20,5 tūkst. eurų.

Profsąjungos sako, kad klausimai – neišspręsti

Pareigūnams atstovaujančios profsąjungos sako, kad per susitikimą su policijos vadovybe nebuvo išspręstas nė vienas klausimas dėl darbo sąlygų.

Jos toliau reikalauja vidaus reikalų ministro E. Misiūno atsistatydinimo.

„Mes tikimės realių sprendimų. Šiai dienai mes neturime nė vieno išspręsto klausimo, yra tik pasižadėjimas. Mūsų reikalavimai nesikeičia dėl vidaus reikalų ministro. Kai turėsime sprendimus, žiūrėsime, kaip galbūt keisis mūsų retorika ir veiksmai“, – žurnalistams po susitikimo sakė R. Katinienė.

Vidaus reikalų ministras E. Misiūnas antradienį įvykusį susitikimą vertino pozityviau.

Tie, kurie pasižymėję sistemoje, jų mokestį perveda, o tų, kurie nepasižymėję, neperveda. Tai mes apie 50 proc. negauname pajamų.

„Mačiau, kad yra galimybės susitarti ir kai kuriais klausimais tikrai susitarta, kai kurie dalykai liko vos vos nesutarti, tai aš džiaugiuosi, kad mes inicijavom ir susirinkom“, – žurnalistams sakė E. Misiūnas.

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pareiškė nenorintis girdėti „įvairių lozungų ir abstrakčių pasisakymų“.

„Jeigu nepasitiki, tai reikia pasakyti, kas nepasitiki – vienas, antras, trečias. Tai yra konkretu – galime sėsti, galime šnekėtis, dėl ko nepasitiki (...) mes neturim mėtytis kaltinimais ar kažkokiais abstrakčiais lozungais, mes esam teisininkai ir mūsų bendruomenėje svarbu, kad būtų konkretumas“, – sakė L. Pernavas.

Svarsto keisti darbo apmokėjimo tvarką

Per diskusiją vidaus reikalų ministras pranešė, kad svarsto keisti pareigūnų darbo užmokesčio sistemą, numatytą Vidaus tarnybos statute, taip pat pasiūlė pareigūnams vieną papildomą laisvadienį per metus.

Pasak jo, šiuo metu sistema yra „pakankamai netobula“, nes priedai ir priemokos sudaro didelę dalį – nuo 30 iki 50 proc. algos.

„Mes norime inicijuoti naujo statuto rengimą ir darbo užmokesčio sistemos keitimą. Atsisakant tam tikrų priedų, kad būtų jie įskaičiuoti į bazinį darbo užmokestį, ir būtų mokamas tik priedas už stažą, tai būtų tikrai labai sąžininga – ir kaupiama didesnė pensija“, – teigė E. Misiūnas.

Ministras tvirtino norintis iš naujo reglamentuoti pareigūnų priėmimą ir atleidimą iš darbo, socialines garantijas ir „profesinių sąjungų įtaką“.

Jis pridūrė, kad „idealiai“ pakelti pareigūnų algoms reikėtų mažiausiai apie 100 mln. eurų, bet valstybės biudžetui šiuo metu tai nėra pakeliama.

Apie ministro iniciatyvą dėl papildomo laisvadienio paskelbė policijos vadovas.

„Vakar buvo pasitarimas Vyriausybėje ir priimtas sprendimas, kad kiekvienas policijos darbuotojas gaus po vieną papildomą laisvą dieną per metus“, – diskusijoje sakė L. Pernavas.

Profsąjungos šią idėją vertino įvairiai.

„Reikia pasidžiaugti, kad profesinės sąjungos sugebėjo išmušti tą vieną papildomą laisvą dieną policijos darbuotojams“, – teigė Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos vadovė Loreta Soščekienė.

Policijos profesinės sąjungos pirmininkė R. Katinienė sakė, kad pasiūlydama visiems papildomą laisvadienį valdžia taip bando panaikinti motyvaciją pareigūnams stoti į profsąjungas, panaikindama šiuo metu jų turimą pranašumą. Šiuo metu vienas papildomas laisvadienis per metus skiriamas tik profesinių sąjungų nariams.

„Mes sieksime, kad profesinių sąjungų nariai turėtų dar vieną laisvą dieną“, – tvirtino pareigūnų atstovė.

Profsąjungos: negauname 50 proc. pajamų

Per susitikimą pareigūnai taip pat kalbėjosi apie tai, kodėl profsąjungos iš Policijos departamento negauna policininkų mokamo nario mokesčio.

Policija pernai atsisakė didelės dalies popierinių dokumentų ir teigė įspėjusi pareigūnus, kad nario mokesčiai bus perversti, jeigu jie tai pažymės „varnele“ savo virtualioje paskyroje.

Profsąjungos toliau reikalauja, kad toks pažymėjimas įvyktų automatiškai. Jos tvirtina, kad policijos vadovybė sąmoningai mažina profsąjungų pajamas, kad šios negalėtų samdyti teisininkų teisminiame ginče dėl policijos reformos.

Pasak R. Katinienės, dėl Policijos departamento nepervedamo profsąjungų nario mokesčio šios netenka apie 50 proc. savo pajamų.

„Generalinis komisaras blokuodamas pervedimą, manoma, kad kišasi į veiklą ir trukdo (...) Tie, kurie pasižymėję sistemoje, jų mokestį perveda, o tų, kurie nepasižymėję, neperveda. Tai mes apie 50 proc. negauname pajamų“, – sakė R. Katinienė.

L. Pernavas tvirtino pervedimų neblokuojantis ir dar kartą paragino pareigūnus apie pervedamą nario mokestį pažymėti vidinėje elektroninėje sistemoje, skirtoje valdyti savo finansams.

„Atsisakome maksimaliai visų popierinių dokumentų, informuotas kiekvienas policijos darbuotojas, informuotos profesinės sąjungos – kalbėta su visais. Jau 1120 darbuotojų tuo pasinaudojo ir jų lėšos yra pervedamos“, – sakė policijos vadas.

Kitą policijos vadovybės ir policijos profsąjungų susitikimą ministras E. Misiūnas ketina inicijuoti ateinančią savaitę, kartu jis tikisi, kad tada pavyks sutarti konkrečius sprendimus dėl profsąjungų keliamų klausimų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Mentas nežmogus

geras zmogus i policija neina?

tai

tik etikmat runkeliniamelitui....

R. R.

Pareigūnai nenori būti diskriminuojami dėl (ne) priklausimo profesinėms sąjungoms. Pareigūnai nenori, kad profėsinės sąjungos automatiškai rinktų jų uždarbius. Pareigūnai nori, kad profesinės sąjungos gintų jų o ne profesinių sąjungų interesus – kaip tai buvo piketuojant basiems už šiuo metu galiojantį Statutą. Už ką piketavot – tą ir turim. Dabar reikšti nepasitenkinimą neetiška. Tuo labiau neetiška tuo kaltinti situacijos įkaitais tapusius vadovus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS