Prasčiausia mokyklų būklė – Vilniaus apskrityje | Diena.lt

PRASČIAUSIA MOKYKLŲ BŪKLĖ – VILNIAUS APSKRITYJE

Prasčiausia mokyklų būklė - Vilniaus apskrityje, ypač Vilniuje ir Vilniaus rajono mokyklose, rodo visuomenės sveikatos specialistų patikrinimų duomenys.

Gera žinia, kad nemažai sostinės mokyklų, kurioje mokosi penktadalis visų Lietuvos mokinių, pradėtos renovuoti. Bloga - kad tai trikdys mokymo procesą.

Jau aišku, kad dalyje ugdymo įstaigų remontai nesibaigs iki rugsėjo. Kaip tėvus informavo vienos iš renovuojamų Vilniaus mokyklų administracija, visą rugsėjį, o gal ir ilgiau, pamokos prasidės po pietų, vaikai atvežamą maistą valgys aktų salėje, lankantys menų mokyklas ar treniruotes klasės auklėtojams turės pristatinėti raštelius, kad būtų išleidžiami į būrelius, nes pamokos baigsis apie 18 valandą.

Pasak bendrovės „Vilniaus vystymo kompanija“ direktoriaus Arūno Remigijaus Zabulėno, Vilniaus mieste iš daugiau kaip 120 mokyklų šiuo metu remontuojama 18.

Gavus finansavimą iš Europos Sąjungos fondų, šiemet Vilniuje atnaujinamos Emilijos Pliaterytės progimnazija, „Genio“ progimnazija, Baltupių progimnazija, Jeruzalės progimnazija, Simono Stanevičiaus progimnazija, Antano Vienuolio progimnazija, „Ąžuolyno“ progimnazija, „Spindulio“ progimnazija, Žemynos gimnazija ir Jono Basanavičiaus gimnazija ir progimnazija. Darbai jau vyksta ir Lazdynų mokykloje, Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjuje, Žygimanto Augusto pagrindinėje mokykloje bei Aleksandro Puškino vidurinėje mokykloje.

Remonto darbai numatyti ir taip pat bus vykdomi Sofijos Kovalevskajos gimnazijoje ir progimnazijoje, Žemynos ir Salomėjos Nėries gimnazijose. Visos šios mokyklos buvo atrinktos, atsižvelgiant į dabartinę patalpų būklę bei pačių mokyklų bendruomenių išreikštą poreikį.

„Sutvarkius mokyklas jose atsiras modernios kūrybiškumą skatinančios edukacinės erdvės, kuriose moksleiviai galės ir lavintis, ir įdomiai leisti laisvalaikį. Bus atnaujintos skaityklos, aktų bei sporto salės, technologijų kabinetai, multifunkcės gamtos mokslų laboratorijos, dirbtuvės, skaitmeninių technologijų kabinetas pradinukams. Taip pat bus pertvarkytos ir studijos choreografijos pamokoms, modernizuojamos klasės, valgyklos, koridorių zonos. Planuojama įsigyti audiovizualinę ir sporto salių atnaujinimui skirtą įrangą bei erdvinius baldus, reikalingus modernizuojamų erdvių įrengimui. Atnaujintose mokyklose daug dėmesio bus skiriama moksleivių kūrybiškumui, kokybiškam ugdymui, projektinei ir praktinei veiklai“, - vardijo A. R. Zabulėnas.

18-olikos mokyklų atnaujinimui skirta apie 6,4 mln. eurų, iš kurių 480 tūkst. eurų - savivaldybės lėšų.

„Yra keletas priežasčių, kodėl galimai kai kuriose mokyklose galėjo užtrukti remonto darbai, tačiau tai laikina, o darbai užsitęsė tik dviejuose projektuose, kuriems dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų nebuvo atrinkti pirkimų laimėtojai“, - komentavo bendrovės „Vilniaus vystymo kompanija“ direktorius.

Pasak jo, norint gauti šią paramą, reikėjo teikti paraiškas, parengtus dokumentus derinti su agentūra, todėl užtruko pirkimų paskelbimas, užsitęsė viešųjų pirkimų terminai.

„Taip pat svarbu pažymėti, kad viešieji pirkimai turi savo procedūras, kurių privalu laikytis. Todėl pateikimo terminai ir tiekėjų pasiūlymų tikslinimas, kartais ir pretenzijos užsitęsia, tačiau sutrumpinti reglamentuotus terminus nėra galimybės ir todėl terminai pailgėja“, - aiškino Eltos pašnekovas.

Dar viena priežastis, ilginanti remontų trukmę, - tiekėjai (rangovai), kurie teikdami pasiūlymus ne visada tinkamai įvertina savo pajėgumus, laimi po kelis konkursus tuo pačiu metu ir nebūtinai vien Vilniuje.

„Dėl šios priežasties susidaro situacija, kad rangovui nėra galimybės paspartinti darbų atlikimo, kadangi elementariai trūksta darbo jėgos“, - aiškino A. R. Zabulėnas, pridurdamas, kad daugumoje mokyklų remonto darbai tęsis ir rugsėjo mėnesį, tačiau po savaitės iš esmės nebetrukdys ugdymo procesui.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė Eltai patvirtino, kad ne visos mokyklos mokslo metus pradės turėdamos higienos pasus, liudijančius patalpų atitikimą higienos reikalavimams.

„Kaip rodo mūsų turimi duomenys, Vilniaus mieste ir rajone mokyklų būklė prasčiausia. Daug metų sostinėje ir Vilniaus rajone nebuvo skiriama lėšų mokyklų atnaujinimui, todėl mes savivaldybei rekomenduojame visų pirma renovuoti tas, kuriose sąlygos prasčiausios“, - sakė gydytoja higienistė-epidemiologė.

Visuomenės sveikatos specialistai papildomas mokyklų patikras numatę rugsėjo-spalio mėnesiais.

2018 metų sausio mėnesį bendrojo ugdymo programas be leidimo-higienos paso veiklą vykdė 170 iš 1306 Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prižiūrimų mokyklų.

Iš 326 Vilniaus apskrityje patikrintų mokyklų leidimų - higienos pasų neturėjo 113.

Alytaus apskrityje tikrintos 75 ugdymo įstaigos ir visos turi leidimus-higienos pasus. Kauno apskrityje iš 227 tikrintų mokyklų 21 neturėjo leidimo-higienos paso, Klaipėdoje iš 134 neturėjo 15, Marijampolės apskrityje iš 92 ugdymo įstaigų neturėjo viena, Panevėžio apskrityje iš 114 ugdymo įstaigų higienos pasų neturėjo 6, Šiaulių apskrityje iš 138 ugdymo įstaigų tiek pat, Tauragės apskrityje iš 57 ugdymo įstaigų higienos paso negavo viena, Telšių apskrityje iš 75 ugdymo įstaigų higienos reikalavimų neatitiko 7.

Utenos apskrityje iš 68 tikrintų ugdymo įstaigų visos turėjo leidimus-higienos pasus.

Pernai NVSC atliko 665 ugdymo įstaigų, vykdančių ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą, patikrinimus ir net 54 proc. jų nustatė visuomenės sveikatos saugos reglamento pažeidimus, paskyrė 87 administracines nuobaudas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS