Lietuvos diplomatai bėgdami pagerbė Medininkų žudynių aukas | Diena.lt

LIETUVOS DIPLOMATAI BĖGDAMI PAGERBĖ MEDININKŲ ŽUDYNIŲ AUKAS

  • 1

Užsienio reikalų ministerijos bėgikų komanda sekmadienį dalyvavo jau 26-ą kartą surengtame pagarbos bėgime „Medininkai–Vilnius“.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos diplomatai kartu su kitais 400 atminimo varžybose dalyvavusių bėgimo entuziastų įveikė simbolinį atstumą nuo Medininkų žudynių vietos iki Antakalnio kapinių. Kiekvienas bėgimo dalyvis nubėgo 5 kilometrus - taip pagerbtas nužudytų Lietuvos pareigūnų atminimas.

Liepos mėnesio pabaigoje vykstantis estafetinis bėgimas „Medininkai-Vilnius“ pirmą kartą buvo surengtas 1992 metais, minint pirmąsias Medininkų žudynių metines. Bėgimą organizuoja ir vykdo Policijos departamentas ir Muitinės departamentas.

Renginio tikslas – puoselėti tradiciją sporto renginiais minėti Lietuvai skaudžius reikšmingus įvykius, pagerbiant žuvusių Vidaus reikalų ministerijos ir Muitinės departamento pareigūnų atminimą, plėtoti vienos iš populiariausių sporto šakų tradicijas.

Be to, sekmadienio vakarą Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčioje vyks atminimo vakaras „Budėkime dėl santarvės ir taikos“. Sukakčiai skirti renginiai vyks ir pirmadienį.

Pirmadienį sueina 26 metai nuo Medininkų tragedijos, kuomet sovietų omonininkai išžudė pasienio poste budėjusius Lietuvos pareigūnus.

1991 metų liepos 31-ąją Medininkų pasienio poste prie sienos su Baltarusija buvo nužudyti septyni Lietuvos pareigūnai – Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, Ričardas Rabavičius nuo šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2-ąją. Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

Dėl Medininkų žudynių nuteistas buvęs Sovietų sąjungos Vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas Konstantinas Michailovas (jis įkalintas iki gyvos galvos už nusikaltimą žmoniškumui), taip pat už akių – buvę omonininkai Andrejus Laktionovas, Česlavas Mlinykas ir Aleksandras Ryžovas.

GALERIJA

  • Lietuvos diplomatai bėgdami pagerbė Medininkų žudynių aukas
URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O Vingio parkas begimui negerai ??

Tai Palangoje ,,ENEOS 1006 km race'', tai Vilniuje begimas per miesto centra. Net atejus išeiginems zmogeli ramiai tu niekur nenuvaziuosi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS