S. Skvernelis: Vyriausybė Profsąjungų rūmų perimti neketina | Diena.lt

S. SKVERNELIS: VYRIAUSYBĖ PROFSĄJUNGŲ RŪMŲ PERIMTI NEKETINA

Vyriausybė neturi ketinimų savo ar valstybės žinion perimti buvusius Profsąjungų rūmus ant Tauro kalno - tą turėtų daryti savivaldybė, sako premjeras Saulius Skvernelis.

Šį klausimą antradienį aptaręs su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi premjeras sako teigiamai vertinantis naujos koncertų salės idėją šioje vietoje ir neatmeta, kad tam galėtų būti skirtas finansavimas, kai savivaldybė išspręs teisinius niuansus dėl pastato su jo savininkais. Meras Remigijus Šimašius sako, kad savivaldybė svarsto inicijuoti pastato perėmimo procedūras.

„Vyriausybė niekada nekalbėjo, neturėjo ketinimų perimti Profsąjungų rūmus savo žinion ar valstybės žinion, tokių ketinimų nėra, nebuvo ir niekada nebus. Ir pirmo susitikimo su meru metu, ir šiandien lygiai tas pats pakartota, kad jeigu savivaldybė susitvarko su turtu, savininku ir ateina į Vyriausybę, kad tai yra mūsų, čia reikia statyti koncertų salę, tuomet Kultūros minsterija parenka vietą, ar ji geriausia, iš kelių alternatyvų Vilniuje - tada galima kalbėti apie galimą finansavimą koncertų salės, kas Vyriausybės programoje yra numatyta iki 2023 metų, neįvardinant kur“, - BNS po susitikimo su meru sakė S.Skvernelis.

Jis sako, kad nėra specialistas ir negali atsakyti, kuri vieta yra geriausia salei techniniu požiūriu - tai, anot jo, sprendžia Kultūros ministerija su Vilniaus savivaldybe.

„Kalbant apie reprezentacinę vietą, tai yra vienas iš realiausių variantų, kur galėtų būti. Bet spręs ne Vyriausybė, mūsų reikalas - užtikrinti pasirinktos vietos finansavimą“, - sako S.Skvernelis.

R.Šimašius, kaip ir anksčiau, įsitikinęs, kad naujai koncertų salei Tauro kalnas yra tinkamiausia vieta tiek akustiškai, tiek ir savo geografine padėtimi, nes vieta yra gerai matoma iš toli, jungia Vilniaus aukštutinę ir žemutinę dalį.

„Miestas turi planą: jei privatūs savininkai nesiruošia ten investuoti, kaip ponas Viktoras Butkus į savo galeriją (Modernaus meno centrą - BNS), tai vis dėlto pradėti procedūras, kad miesto nuosavybėje atsidurtų ir projektą realizuoti (...). Jei būtų paėmimo visuomenės poreikiams sprendimai, turėtų priimti sprendimą Nacionalinė žemės tarnyba, jei procedūros prireiktų. Buvome anksčiau gerokai sutarę, kad Vyriausybė į vietos, nuosavybės reikalus nesikiša, natūralu, būtų sprendimas savivaldybės perimti, o ne Vyriausybės“,  - BNS sakė jis.

Profsąjungų  rūmus valdančios bankrutuojančios įmonės „VIPC Vilnius“ kreditoriai yra nusprendę turtą pardavinėti varžytynėse už 11,53 mln. eurų pradinę kainą, tačiau pardavimo procesas dar nėra pradėtas. R.Šimašius įžvelgia tyčinio bankroto ženklų ir sako, kad savivaldybė aukcione nedalyvaus, „nes užprašyta kaina yra smarkiai per didelė“, paskaičiuota pagal gyvenamųjų namų, o ne visuomeninės paskirties pastatų rinkos vertę.

Meras priminė, jog savivaldybė artimiausiu metu ketina įrengti stovėjimo aikštelę šalia kalno, sutvarkyti aplinką ir išspręsti kitus infrastruktūros klausimus.

Delfi.lt skelbė, kad pastatą valdžiusios „VIPC Vilnius“ valdybos pirmininkas Darijus Vilčinskas yra gerai pažįstamas su S.Skverneliu, pats D.Vilčinskas patvirtino, kad dalyvavo premjero vestuvėse kaip liudininkas. Anot delfi.lt šaltinių, premjeras vykdė spaudimą, kad savivaldybė ne perimtų, o išpirktų pastatą.

„Aš neturiu ko daugiau pasakyti, meras patvirtins, ar kalbėjome apie tai, ar ne - tai yra visiškas prasimanymas, neatitinkantis tikrovės“, - tikino S.Skvernelis.

Seimas šiuo metu svarsto nutarimo projektą, kuriuo Profsąjungų rūmus siūloma Vyriausybei perimti valstybės nuosavybėn.

Planai   Profsąjungų  rūmų vietoje įkurti Tautos namus Lietuvoje svarstomi jau beveik du dešimtmečius, tačiau projektas nepradėtas įgyventini.

1911 metais ant   Tauro   kalno  buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius J.Basanavičius važiavo į JAV rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje nebuvo pastatyti. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatas pastatytas sovietmečiu, 1964-aisiais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

loll

nors viens protingesnis..tik ar atsilaikys prieš konservuotųožiųnusikaltėlių gaujas

idomu

idomu, kas tokius rumus isigys, gruzinas, uzsienietis ar lietuvis

z

ką norėti juk mūsų dabartinio laiko po 1990 m, juk visas lietuvoj turtas išėjo ožiams į nauda kur matyta tiek turto viskas išvogta išdalinta ožiai net dabar nepasidalina ką sakyti nenori perimti rūmu neketina juk puodas liko juodas išdraskytas ,,, nieko nebus kol šitokie ponai atstovaus lietuvoj piliečiu labui,, naudos nebus, niekados ,,,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS