Savivaldybė atsisakė suteikti leidimą – Vilniuje fejerverkų festivalio nebus? | Diena.lt

SAVIVALDYBĖ ATSISAKĖ SUTEIKTI LEIDIMĄ – VILNIUJE FEJERVERKŲ FESTIVALIO NEBUS?

  • 3

Sostinės savivaldybė atsisakė suteikti leidimą šiemet mieste rengti festivalį „Vilniaus fejerija“, jo organizatoriai tai vadina tradicinio renginio žlugdymu.

Miesto meras Valdas Benkunskas savo ruožtu teigia, kad taip nuspręsta gerbiant prieglobstį Lietuvoje radusių ukrainiečių jausmus, saugant gyvūnus ir aplinką.

„Nepaisant to, kad Vilniuje ir toliau vyksta įvairūs koncertai, kuriuose naudojami profesionalūs pirotechnikos gaminiai, Vilniaus miesto savivaldybės administracija nutarė neišduoti leidimo ilgametes tradicijas turinčio festivalio „Vilniaus fejerija 2023” organizavimui“, – ketvirtadienį pranešė festivalio rengėjai.

Jų teigimu, tai prilygsta tradicinio festivalio sužlugdymui.

„Vertiname tai kaip sprendimą, kuriuo iš esmės yra žlugdomas ne tik ilgametes tradicijas turintis renginys, bet ir 31 metus dirbanti įmonė, kuri paprasčiausiai stumiama į bankrotą“, – sakė festivalį organizuojančios bendrovės „Blikas“ vadovas Ovidijus Barkauskas.

Vertiname tai kaip sprendimą, kuriuo iš esmės yra žlugdomas ne tik ilgametes tradicijas turintis renginys, bet ir 31 metus dirbanti įmonė.

 

Penkioliktasis muzikinių fejerverkų festivalis „Vilniaus fejerija“ turėjo vykti rugsėjo 30 dieną Vingio parke.

Šiemet jį norėta dedikuoti Ukrainos palaikymo temai, po penkis eurus nuo kiekvieno parduoto bilieto skirti kariaujančiai šaliai paremti, naudoti renginyje daugiau tylesnės pirotechnikos ir visiškai atsisakyti vien garso efektus turinčių pirotechnikos gaminių.

„Bliko“ vadovas tvirtino, kad įvairūs pirotechnikos efektai su muzikiniais intarpais renginyje būtų naudojami iki pusės valandos, o tai nedaug skirtųsi nuo įprastų koncertų, kur taip pat naudojama profesionali pirotechnika.

Pasak organizatorių, toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į besitęsiantį Rusijos karą prieš Ukrainą, Lietuvoje gyvenančius karo pabėgėlius ir gyventojų susirūpinimą dėl fejerverkų keliamo streso gyvūnams.

„Labai gaila, tačiau neigiamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsakymas paremtas ne teisiniais argumentais, faktais ir įstatymais, o realybės neatitinkančia informacija ir nepagrįstomis prielaidomis“, – teigė O. Barkauskas.

Anot jo, kalbant apie pirotechnikos taršą ir neigiamą poveikį, dažnai manipuliuojama informacija, naudojami teiginiai, kurie pirotechnikos efektus prilygina didžiuliam blogiui, nors tai dažniausiai yra tik gerokai sutirštintos prielaidos ar spekuliacijos.

„Kad ir toks teiginys, kad nuo fejerverkų sprogimo gali trūkti ausų būgneliai – tai yra manipuliacija. Mūsų renginiuose pirotechnikos gaminius naudoja tik licencijuoti profesionalai, tad renginiai žiūrovui yra visiškai saugūs“, – sakė jis.

O. Barkauskas taip pat pabrėžė, kad fejerverkų tarša, palyginti su kitais taršos šaltiniais, yra mažareikšmė, trumpalaikė ir koncentruota dideliame aukštyje, tad pristatyti tai kaip didžiulį taršos šaltinį yra mažų mažiausiai neteisinga.

Vilniaus meras savo ruožtu pabrėžė, kad savivaldybė nepasiduos bandymams manipuliuoti „Ukrainos korta“. Anot jo, prisidengus paramos renginio statusu bandoma nutildyti fejerverkų festivaliui nepritariančiųjų balsus.

Nepertraukiamas šešias valandas trunkantis triukšmas (...) daro neigiamą įtaką žmonių, kenčiančių nuo potrauminio streso sutrikimo, autizmo, psichologinei būsenai. Be to, nuo fejerverkų garso kenčia gyvūnai.

 

„Manipuliacijoms netikime“, – savo „Facebook“ paskyroje teigia V. Benkunskas.

Pasak jo, leidimas „Vilniaus fejerijai“ neišduotas rūpinantis karo pabėgėlių ir kitų jautresnių žmonių emocine sveikata, siekiant išvengti oro taršos.

„Praktiškai nepertraukiamas šešias valandas trunkantis triukšmas (...) daro neigiamą įtaką žmonių, kenčiančių nuo potrauminio streso sutrikimo, autizmo, psichologinei būsenai. Be to, nuo fejerverkų garso kenčia gyvūnai – patiria stresą, blaškosi, sutrinka orientacija erdvėje“, – tvirtino meras.

Anot jo, Vilnius jau ne pirmus metus yra atsisakęs fejerverkų savo organizuojamose miesto šventėse, festivaliuose, taip siunčiant žinią, kad „tokie festivaliai mieste nebus galimi“.

„Suprantu, kad pelno užsidirbti siekiantiems organizatoriams atrodo, jog tai yra nereikšmingi argumentai ar nepagrįstos prielaidos. Mums tai atrodo kaip teisingas žingsnis, atliepiantis šiuolaikinio modernaus miesto viziją, ir siekis atstovauti gyventojų interesus“, – teigė V. Benkunskas.

Šiuo metu Seime svarstomi įstatymų pakeitimai dėl fejerverkų naudojimo ribojimo. Socialdemokratas Linas Jonauskas yra registravęs pataisas, siūlančias drausti galingus fejerverkus, kad būtų sumažintas neigiamas pirotechnikos priemonių poveikis ne tik aplinkai, bet ir gyvūnams, žmonių fizinei ir psichinei sveikatai. 

Lietuvos pirotechnikų asociacija, kurios nariai sudaro daugiau negu 80 proc. pirotechnikos priemonių rinkos, sako, kad uždraudusi naudoti profesionalius fejerverkus, Lietuva sukeltų ES direktyvai prieštaraujantį ir analogų neturintį precedentą, todėl siūlo griežčiau reglamentuoti vadinamosios buitinės pirotechnikos naudojimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kiesa

Debilai

Drausti

Benkunsko protas yra ne kurti, o griauti ir drausti. Jau seniai verslininkai sakė - nori sužlugdyti idėją, kreipkis į Benkunską.

Rita

Labai dėkoju Merui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS