Seimą papuošė lesbiečių, gėjų, biseksualų portretai | Diena.lt

SEIMĄ PAPUOŠĖ LESBIEČIŲ, GĖJŲ, BISEKSUALŲ PORTRETAI

  • 13

Gegužės 9–26 dienomis Seime eksponuojami Lietuvos lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transasmenų (LGBT) bendruomenės portretai.

Tai – Samantos Matuizaitės (slapyvardis ARCANA FEMINA) paroda, kurią sudaro rinktinės nuotraukos iš šios fotografės ir kūrėjo Romo Zabarausko knygos „Lietuva atsiskleidžia: 99 LGBT+ istorijos“.

„Lietuva atsiskleidžia“ tiek knygos, tiek parodos pavidalu jautriai perteikia Lietuvos LGBT+ asmenų patirtis. Seimo jungiamojoje galerijoje eksponuotose nuotraukose rikiuojasi skirtingiausios asmenybės: „Login“ konferencijos įkūrėjas Arnoldas Rogoznyj, Seimo Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas Rimvydas Baltaduonis, JAV susituokusi lietuvio Aurio Jarašūno ir amerikiečio Robbie Sutton pora, vaikų literatūros specialistė Neringa Dangvydė, iš Lietuvos emigravęs transvaikinas Oskaras Česynas ir daugybė kitų. Šiuos žmones skiria jų profesijos ir gyvenimo aplinkybės, tačiau sieja noras gyventi atvirą ir orų gyvenimą.

Seimo jungiamoji galerija įsikūrusi stikliniame koridoriuje, kuris suteikia unikalią galimybę darbus eksponuoti iš abiejų pusių. Tokia vidaus ir išorės opozicija paraleli vis dažnesniam Lietuvos LGBT+ žmonių apsisprendimui gyventi ne tik patogų asmeninį gyvenimą, bet ir viešai atsiskleisti, siekiant politinių pokyčių šalyje.

Parodą Seime inicijavusi Seimo narė liberalė Aušrinė Armonaitė teigė, kad parlamentas turi tapti vieta, kurioje girdimos įvairios visuomenės grupės, o ši meninė paroda – gera priemonė tai padaryti. ,,Tikiuosi, kad tai paskatins tiek Seimo narius, tiek plačiąją visuomenę įsiklausyti į LGBT+ bendruomenei rūpimus klausimus. Tarp jų – plačiai paplitusios patyčios, partnerystės instituto nebuvimas, o taip pat ir daugelį metų Seime dominavusios diskriminacinės iniciatyvos”, – teigė A. Armonaitė.

Fotografė ARCANA FEMINA jau ne pirmą kartą savo kūryboje nagrinėja LGBT+ bendruomenės temą. 2014 menininkė pradėjo tęstinį projektą „By the way“ (liet. „Beje“), kuris perteikė transasmenų patirtis šiuolaikinėje visuomenėje. Subtiliai fotografuodama Didžiosios Britanijos ir Lietuvos transbendruomenę, fotografė siekė permąstyti lytiškumo kategorijas ir pažvelgti į žmogaus asmenybę už jo lyties ribų.

Svarbiausias LGBT+ fotografijų tikslas – mažinti atskirtį tarp susiformavusių opozicijų: plačiosios visuomenės ir taip ją bauginančio kitoniškumo, į kurį pažvelgus iš tam tikro žiūros taško, jis dažnam tampa atpažįstamas ir suprantamas.

GALERIJA

  • Seimą papuošė lesbiečių, gėjų, biseksualų portretai
Organizatorių nuotr.
Gairės: Seimas, paroda, LGBT, Gėjai
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

taip

Maroziski debilofobai nervojasi,kad Seimas nepriima ju portretu. Marozniku vieta yra Kariotiskiu savartyne.

Anonimas

,,imkite mane ir skaitykite- AS- PEDERASTAS'' ha ha ha ha ha...,oj negaliu...

Lietuvis

Gražulis galės gėrėtis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS