Skubūs druskos pirkimai Vilniuje kelia daug klausimų | Diena.lt

SKUBŪS DRUSKOS PIRKIMAI VILNIUJE KELIA DAUG KLAUSIMŲ

Nors rudenį buvo teigiama, kad Vilniaus kelininkų šiemet žiema neužklups netikėtai – druskos ir smėlio gatvėms barstyti yra pakankamai, žiemai jau įsismarkavus – gruodžio pabaigoje bei sausio pirmosiomis dienomis – Vilniaus savivaldybės administracija skubiai pasirašė dvi naujas sutartis dėl druskos tiekimo.

Turėjo tik pradžiai

Druska ir jos mišiniais gatvėms barstyti apsirūpina Vilniaus miesto savivaldybės administracija, o sandėliuoja ir gatves žiemos sezonu barsto savivaldybės kontroliuojama UAB "Grinda". Spalį įmonės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovas Egidijus Steponavičius "Vilniaus dienai" teigė, kad trijuose bendrovės sandėliuose tuo metu buvo sukaupta apie 7 tūkst. tonų druskos ir apie 10 tūkst. kub. m smėlio ir druskos mišinio.

Jis informavo, kad techninės druskos, kuri barstant maišoma su iš anksto paruoštu druskos tirpalu, kasmet sunaudojama apie 15 tūkst. tonų, o smėlio ir druskų mišinio gatvėms ir viadukų nuovažoms barstyti – apie 15 tūkst. kub. m. Preliminariais skaičiavimais, tik truputį daugiau nei pusė sniegingos žiemos sezonui reikalingų medžiagų. Ir praėjusią savaitę "netikėtai" jų pritrūko.

Kodėl? Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamentas su viešąjį pirkimą laimėjusia UAB "Baltkalis" 2017 m. sausio 24 d. pasirašė sutartį dėl baltos natrio chlorido druskos tiekimo iki pat 2020 m. sausio 24 d. Ši bendrovė pasiūlė mažiausią kainą 12 mėnesių – 848,55 tūkst. eurų. Sutartyje numatyta pirkimo apimtis – daugiau kaip 3,73 mln. eurų. Pagal pirkimo aprašą maksimalus minėtos natrio chlorido druskos kiekis – 60 tūkst. tonų.

Praėjus vos vienam šios žiemos mėnesiui, druskos dar lyg ir neturėjo pritrūkti, tačiau baigėsi.

Skubūs pirkimai

2018 m. gruodžio 27 d., įvykdžius viešąjį pirkimą neskelbiamų derybų būdu, kuriam pasiūlymą pateikė vienintelis kandidatas, buvo sudaryta nauja Vilniaus miesto savivaldybės administracijos sutartis – šįkart su UAB "LIT Salt Trade" dėl 3 tūkst. tonų baltos natrio chlorido techninės druskos. Pagal sutartį ją bendrovė turėjo patiekti per 5 darbo dienas. Vienos tonos kaina – 46 eurai be PVM. Pradinė sutarties vertė – 166 980 eurų. Sutartis galioja iki kovo 11 d.

Dar viena Vilniaus miesto savivaldybės administracijos sutartis, vėl įvykdžius viešąjį pirkimą neskelbiamų derybų būdu, su ta pačia bendrove pasirašyta jau šių metų sausio 4 d. Vėl dėl baltos techninės natrio chlorido druskos pirkimo, šįkart – 12 tūkst. tonų. 1 tonos kaina – jau 47,50 eurų be PVM. Sutarties suma – ne daugiau kaip 803 245 eurai. Druską bendrovė privalo pateikti per 3 mėnesius. Sutartis galioja iki 2019 m. birželio 4 d.

Kur dingo tos 60 tūkst. tonų, dėl kurių buvo sudaryta sutartis su UAB "Baltkalis"? Negi 2017–2018 m. miesto gatvių prižiūrėtojai sunaudojo visą tą kiekį? Paaiškėjo, kad ne. Su UAB "Baltkalis" sutartis buvo nutraukta dėl, kaip aiškina savivaldybė, tiekėjo įsipareigojimų nevykdymo, todėl inicijuotas skubus baltos natrio chlorido techninės druskos įsigijimo pirkimas neskelbiamų derybų būdu.

Kelia daug klausimų

Visa ši situacija dėl druskos tiekimo ir skubiai vienas po kito vykdomų viešųjų pirkimų daug klausimų kelia Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Aplinkos ir energetikos komiteto nariui Žilvinui Šilgaliui. "Vilniaus dienai" jis teigė, kad iš Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus Virginijaus Paužos dar rudenį girdėjęs, jog yra problemų.

Šie pirkimai iš tiesų kelia labai daug klausimų. Tikrai verta pasidomėti, ar jie skaidrūs, ar už druską nėra permokama.

"Prisimenu, kai dar rudenį klausiau V.Paužos, kokia yra situacija, jis man sakė, kad kol kas dar nėra viso reikiamo druskos kiekio. Žiemos pradžiai turi, o kaip bus toliau – neaišku, nes trinka tiekimas, todėl ieško sprendimų, kur druskos gauti arba kaip pasiekti, kad sutartis būtų vykdoma. Matyt, jau tada buvo aišku, kad "Baltkalis" vykdyti sutarties nebegali", – pasakojo Ž.Šilgalis.

Tad, anot politiko, savivaldybės administracijai jau rudenį buvo žinoma, kad kils problemų ir kad jas būtina kuo greičiau spręsti. Tik klausimas, kodėl jos buvo pradėtos spręsti tik gruodį, žiemai jau įsismarkavus. Kodėl nieko nebuvo daroma iškart, kas sutrukdė? Ar tokie buvo politiniai sprendimai – tik gruodį gauti leidimai tą daryti? Apie "vidinę virtuvę" Ž.Šilgalis teigia galintis tik spėlioti.

Jo manymu, yra pretekstas pasiaiškinti, ar tikrai buvo laiku sureaguota, laiku paskelbtas konkursas, ar tikrai atrinktas geriausias pretendentas. Įdomu ir tai, kodėl buvo dvi sutartys – 3 tūkst. tonų ir 12 tūkst. tonų, o to paties tiekėjo kainos beveik tuo pačiu metu pasirašytose sutartyse – skirtingos. Įdomu būtų palyginti ir tai, kokiomis sąlygomis druską tiekė "Baltkalis", ir kokiomis – nauja firma. Suprantama, kad gali būti kokių nors skirtumų, bet jie turi būti protingi ar bent jau nedideli. "Šie pirkimai iš tiesų kelia labai daug klausimų. Tikrai verta pasidomėti, ar jie skaidrūs, ar už druską nėra permokama", – sakė tarybos narys.

Nulėmė neūkiškumas

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Vidmantas Martikonis, pakalbintas apie susidariusią situaciją, teigė, jog lietuvių patarlės, kad roges reikia ruošti vasarą, o žiemą – ratus, matyt, net neverta minėti. "Čia jau Vilniaus savivaldybės administracijos neūkiškumo klausimas – aš tikrai gerokai prieš žiemą būčiau pasiruošęs ir viską turėjęs, – sakė verslininkas. – Sunku pasakyti, kokie čia vėjai iš kur pučia. Tikrųjų priežasčių tikriausiai niekas viešai nepasakys."

Tarybos narį stebina ir faktas, kad druską perka Vilniaus miesto savivaldybės administracija, o ne "Grinda", kuri yra tiesioginis tos druskos naudotojas ir kuri turėtų geriausiai žinoti, kiek druskos reikia ir už kokią kainą geriausia ją pirkti.

"Čia vis tas valdininkų-biurokratų noras kuo daugiau pirkti. Žmonėms, matyt, įdomu pirkti, parduoti, jie nori dalyvauti versle, nors savivaldybės darbuotojų pareiga yra sužiūrėti, kad visoms verslo įmonėms būtų vienodos sąlygos, o ne patiems dalyvauti pirkimuose ir pardavimuose. Na, nebent savivaldybės administracija gali įrodyti, kad pigiau nuperka negu "Grinda" nupirktų. Nesuprantami man tie dalykai – verslą išversti į kitą pusę. Aš taip nemokėčiau dirbti", – sakė V.Martikonis.

Atsakymas trumpas

Tiek Vilniaus miesto tarybos nariams, tiek vilniečiams kylančius klausimus dėl druskos gatvėms barstyti pirkimų "Vilniaus diena" uždavė ir Vilniaus savivaldybės bei "Grindos" atstovams.

Savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus atsiųstame Miesto ūkio ir transporto departamento vadovo V.Paužos komentare pažymėta, kad miesto gatves prižiūrinčios bendrovės "Grinda" sandėliuose yra pakankamai druskos ir smėlio mišinio, kad ji galėtų pasirūpinti miesto gatvėmis iki sezono pabaigos.

Anot V.Paužos, sutartis su bendrove "Baltkalis" buvo nutraukta todėl, kad bendrovė nevykdė sutartyje numatytų įsipareigojimų. Dėl tos pačios priežasties buvo skelbiami nauji viešieji pirkimai, kuriuos laimėjo bendrovė "LIT Salt Trade". Naujos sutartys nesukėlė jokių neigiamų pasekmių savivaldybės biudžetui, nes savivaldybė iš UAB "Baltkalis" atgavo visą sutarties įvykdymo užtikrinimą, kuris sudaro 150 tūkst. eurų.

Kodėl mokėta taip brangiai? Kodėl nepirkta rudenį, kai buvo galima įsigyti pigiau? Kodėl tuo užsiima savivaldybės darbuotojai? Į šiuos klausimus, susijusius su skubiais viešaisiais pirkimais, V.Pauža neatsakė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tonos

o kas kas skaiciavo,cia kaip ant keliu bitumas,daugiau perka ir 'sunaudoja' negu yra faktinis kiekis ,beda ta korucija ir gobsumas

Nėr Vilniuje šeimininko

Moka tik druskos išbarstyti, o valyti ne. Senamiestyje druska jau gatina plyteles, trinkeles ir net katedros pamatus. Einant arba pliurza arba girgžda, nuo tos druskos. Net pagrindinių gatvių nesugeba nuvalyti, savi ir turistai makoja per padruskintą purvyną.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS