Spindinti sostinė šviečia Kalėdų nuotaika | Diena.lt

SPINDINTI SOSTINĖ ŠVIEČIA KALĖDŲ NUOTAIKA

Vilniuje savaitgalį prasidėjo penkias savaites truksiančio šventinio laikotarpio renginiai, kuriuos vainikuos Naujųjų metų nakties vaizdo ir šviesų instaliacija ant Katedros varpinės bokšto bei naujamečiai fejerverkai. O kur dar bendruomenių šventiniai renginiai?

Įžiebtos eglutės

Šeštadienį Katedros aikštėje įžiebta pagrindinė sostinės eglė. Šventės organizatoriai iki paskutinės sekundės neatskleidė visų detalių – vilniečiai bei miesto svečiai buvo raginami patys ateiti, viską pamatyti savo akimis ir gerai praleisti laiką.

Šių metų pagrindinė sostinės eglė teminė, sukurianti vizualų projektą ir įsiliejanti į visą Kalėdų miestelį. Dekoracijos valdomos programiškai. Meninė eglės kompozicija, kuri yra 27 metrų aukščio ir 50 metrų pločio, apima visą kalėdinio miestelio erdvę. Tviskančią Kalėdų eglutę apsivijęs pusšimčio namelių Kalėdų miestelis.

Dar viena eglutė įžiebta šeštadienį Rotušės aikštėje. Iki pat metų pabaigos čia veiks Kalėdų miestelis, kuris kvies užsukti į svečius, maloniai praleisti laiką, sušilti, pasmaguriauti ir pasirūpinti kalėdinėmis dovanomis.

Pirmąjį gruodžio šeštadienį į gatves išriedėjo ir Kalėdų traukinukas, kuris keleivius pasitinka priešais Katedros aikštę, Šventaragio gatvėje, šalia Odminių skvero. Jau tradiciniu tapęs spalvingas Kalėdų traukinukas atvykęs iš Belgijos. Vagonuose – net 56 šildomos vietos.

Laukia ir naujovės

Vilnius šventiniu metu nustebins ir didžiule čiuožykla Lukiškių aikštėje. Ji pradės veikti nuo gruodžio 7-osios. Čiuožinėti čia, skambant nuotaikingai muzikai, nesutrukdys net pliusinė temperatūra – nepaisant oro sąlygų, lankytis čiuožykloje bus galima iki pat žiemos pabaigos.

Gruodžio 9 d. Katedros aikštėje vyksiančiame renginyje "Sveikas, Seneli Kalėda!" vilniečiai bei miesto svečiai kviečiami susitikti su Kalėdų Seneliais iš penkių Lietuvos regionų.

Gruodžio 16-ąją Vilniuje vyks šventinis kalėdinis bėgimas, kuriame bus galima varžytis 12, 6, 3 km bei 200 m "Nykštukų bėgimo" rungtyse.

Gruodžio 18–23 d. Vinco Kudirkos aikštėje taip pat įsikurs kalėdinis miestelis – Dizaino skveras.

Kalėdinė 3D pasaka Katedros aikštėje šiais metais kvies prisiminti "Jėzaus gimimo istoriją". Pasaka bus rodoma gruodžio 25–29 d. 4 kartus per vakarą.

Dar viena naujovė, kuri, tikima, gali tapti ir tradicija, – Naujųjų naktį pasirodysianti vaizdo ir šviesų instaliacija ant Katedros varpinės bokšto ir, žinoma, naujamečiai fejerverkai.

Atgijo stotis

Vilniaus geležinkelio stotyje jau praėjusį penktadienį atsidarė visą gruodį veiksiantis nepriklausomas Kalėdų miestelis. Jo tikslas – atgaivinti stoties rajoną. Pasak alternatyvių Kalėdų Vilniuje iniciatoriaus Dominyko Čečkausko, Kalėdų miestelio idėja pasiskolinta iš Berlyno, pats projektas orientuotas į jaunus žmones – labiau į ateitį, nei į tradiciją.

Šioje netradicinėje Kalėdų teritorijoje galima pavalgyti ir atsigerti netradicinėse erdvėse – senų traukinių vagonuose. Nepriklausoma ir Kalėdų eglutė – nepaklūstanti tradicijoms ir besimatuojanti šiuolaikinio meno skarą.

Vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems skirta speciali teatro spektaklių programa, sukurta drąsiausių ir kontroversiškiausių kūrėjų. Spektakliuose skambės technomuzika, o temos, žadama, nepaliks abejingų. Savaitgaliais vyks koncertai, skirti gurmaniškam muzikiniam skoniui. Iki Kūčių čia vyks ir gatvės menininkų, dailininkų, dizainerių darbų bei sendaikčių mugė.

Ir bendruomenės švenčia

Savo eglutes puošti bei kalėdinius renginius organizuoti planuoja ir dauguma sostinės bendruomenių. Šįsyk paminėsime tik keletą.

Gruodžio 7–8 d. visai arti senamiesčio širdies – Etmonų gatvėje, už miesto Rotušės – vilniečių bei miesto svečių lauks kūrėjai, amatininkai, socialinių įstaigų atstovai ir močiutės. Čia rengiama Etmonų kalėdinė mugė – jauki dovanų fiesta be streso.

Gruodžio 8 d. Antakalniečių bendruomenė jau ketvirtą kartą Kalėdinę žiemos mugę rengia Sapiegų parke – Antakalnio seniūnijos ir bendruomenės edukacijos centro "Miesto laboratorija" patalpose. Mugėje savo gaminamus daiktus pristatys Antakalnio ir kiti kūrėjai, veiks ir speciali vaikų mugė.

Gruodžio 15 d. į Kalėdinę mugę Bendruomenės namuose kvies Pavilnio bendruomenė. Čia taip pat vyks Meduolinių namelių dirbtuvės "Susiklijuok savo namelį", kalėdinių atvirukų ir žaisliukų dirbtuvės, eglutės lauke puošimas ir įžiebimas.

 

Sostinės Katedros aikštėje suspindo Kalėdų eglė

Gretos Skaraitienės/Fotobankas, Dainiaus Labučio/ELTA, Sauliaus Žiūros nuotr.

GALERIJA

  • Spindinti sostinė šviečia Kalėdų nuotaika
  • Spindinti sostinė šviečia Kalėdų nuotaika
Gretos Skaraitienės / Fotobanko, Butauto Barausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS