Statybų inspekcija G. Žiemelio valdose rado savavališką statybą | Diena.lt

STATYBŲ INSPEKCIJA G. ŽIEMELIO VALDOSE RADO SAVAVALIŠKĄ STATYBĄ

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), atlikusi reidą Vilniaus rajone, Melkio kaime, UAB "Greenvesta" ir fizinio asmens – verslininko Gedimino Žiemelio – nuosavybės teise valdomuose žemės sklypuose nustatė itin šiurkščius statybos pažeidimus.

VTPSI informavo, kad reidą savavališkoms statyboms išaiškinti atliko gavusi informacijos apie galimus pažeidimus iš žurnalistų. Žiniasklaida skelbė, kad Vilniaus rajono Melkio kaime, uždaroje teritorijoje ant Taučiliškių ežero kranto, iškilo kolonomis puošti rūmai, nors statybų leidimas išduotas vienbučiam namui. Didžioji dalis sklypų – 12 – minėtoje teritorijoje priklauso bendrovei "Greenvesta", o pastarąją valdo Kipre registruota įmonė "Gem Green Holding Limited". Ji siejama su verslininko G.Žiemelio imperija. Valdose pernai apsilankius žurnalistams buvo išplatintas pranešimas, kad ant ežero kranto kyla Svečių namai.

Statybos inspekcija praėjusią savaitę informavo, jog pranešimas apie galimai savavališkai miško ūkio žemėje pastatytus statinius pasitvirtino. Patikrinimų metu nustatyta, kad miškų ūkio paskirties žemės sklypuose, neturint statybą leidžiančių dokumentų, savavališkai statomi daugiau kaip 2 000 kv. m gyvenamasis namas ir apie 450 kv. m sporto aikštynas, kurio dalis galimai patenka ir į valstybinę žemę.

Tačiau tai – dar ne visi inspekcijos užfiksuoti pažeidimai: tyrimo išvadose taip pat nurodyta, kad UAB "Greenvesta" valdomuose žemės sklypuose vienas neypatingasis statinys (stoginė) pastatytas be statybą leidžiančio dokumento, kitas (gyvenamasis namas) – esmingai nukrypstant nuo statinio projekto sprendinių.

UAB "Greenvesta" ne tik teks per 6 mėnesius pašalinti nustatytos savavališkos statybos padarinius, bet ir sumokėti baudą.

Inspekcija praneša surašiusi tris savavališkos statybos aktus, dėl dar dviejų atvejų sprendimai bus priimti gavus papildomos informacijos iš Nacionalinės žemės tarnybos ir statytojo. Statytojui nurodyta nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų ir iki 2019 m. rugpjūčio 25 d. pašalinti nustatytos savavališkos statybos padarinius.

Pranešama, kad tyrimas nėra baigtas dėl dar vieno gyvenamojo namo statybos teisėtumo – patikrinimo išvadoje skelbiama, kad šio pastato ilgis galimai 3 metrais didesnis, nei nurodyta projekte, pagal kurį statybai išduotas statybą leidžiantis dokumentas. Inspekcija skelbia, kad pažeidėjams artimiausiu metu taip pat bus surašyti administracinių nusižengimų protokolai.

VTPSI Vilniaus departamento direktorė Lina Kuksėnaitė pažymėjo, kad nustatyti pažeidimai itin šiurkštūs ir ciniški, todėl nustebino tiek ją, tiek patikrinimus atlikusius statybos inspektorius.

"Gauta informacija apie galimai savavališkai vykdomą statybą padėjo nustatyti itin šiurkščius pažeidimus – tarp jų ir statybos be statybą leidžiančių dokumentų valstybinėje žemėje, miškų ūkio paskirties sklypuose atvejus. Dalis statinių pastatyti ten, kur tokių statinių statybos darbai griežtai draudžiami, todėl statytojo laukia ne tik didžiulė bauda, bet ir statinių griovimo darbai", – teigė VTPSI Vilniaus departamento direktorė.

VTPSI atkreipia dėmesį, kad savavališkomis statybomis ne tik pažeidžiamas viešasis interesas, bendraturčių, gretimų sklypų valdytojų teisės, sukeliama žala aplinkai, tačiau taip sukuriamos kompleksinės socialinės, ekonominės ir teisinės problemos.

Tačiau bendrovė "Greenvesta" komentare žiniasklaidai teigė, kad statybų leidimai buvo gauti, tačiau klaidų galėjo būti, mat vystoma teritorija didelė, susidedanti iš daug sklypų, skirtingų paskirčių. Per daugiau nei 10 projekto vystymo metų didėjo teritorija, keitėsi dalies sklypų statusas, dalies sklypų savininkai. Statybų leidimai kapitaliniams pastatams buvo gauti. Objektas nėra rekreacinėje ar draustinio zonoje. Reikalaujami atstumai iki vandens telkinių išlaikyti, nei vieši, nei privatūs interesai nėra pažeisti.

Skaičiai

Nors savavališkai statyti kasmet ryžtasi vis mažiau gyventojų ir ūkio subjektų (2013 m. nustatyta 618 savavališkos statybos atvejų, o 2018 m. – 423), tačiau nustatomų savavališkos statybos incidentų šalyje skaičius išlieka gana aukštas. 2018 m. inspekcija nustatė 42 ypatingųjų statinių, 228 – neypatingųjų, 153 – nesudėtingų statinių savavališkos statybos (naujos statybos, rekonstravimo ar remonto) atvejus.

GALERIJA

  • Statybų inspekcija G. Žiemelio valdose rado savavališką statybą
  • Statybų inspekcija G. Žiemelio valdose rado savavališką statybą
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Darius

Kas turi pinogu nauja nama stato o kas neturi ju suns budoj gyvena

Darius

Ką jūs lojat kaip šunys ant jo,jūs pirma pasiekia jo lygį.

juk

tai socmafijos palikimas bet kam griaut geriau nacionalizuot seneliu namams o jei ne tai pati valdzia to paties antimoralinio lygio kap ir pedovyskupai kurie /tarnauja/ sau.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS