Teritorijai sostinės Žygimantų gatvėje – nauji paveldosaugos reikalavimai | Diena.lt

TERITORIJAI SOSTINĖS ŽYGIMANTŲ GATVĖJE – NAUJI PAVELDOSAUGOS REIKALAVIMAI

Paveldosaugininkai teritorijoje sostinės Žygimantų gatvėje, kur suplanuotas daugiabutis, nustatė dar daugiau vertingųjų savybių. Plėtrą teritorijoje vykdančios bendrovės atstovai teigia, kad šis sprendimas juos nustebino.

Pasak sprendimą priėmusios Pirmosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos pirmininko Romo Pakalnio, sklype rasta prastai išlikusių pastatų pamatų ir geriau išlikusių rūsių, juos nuspręsta apsaugoti.

„Atsirado nauji duomenys, kadangi teritorijoje buvo atlikti archeologiniai tyrimai ir rasti ten seniau stovėjusių pastatų rūsiai, pamatai. Dėl rūsių vertinimo taryba balsavo, kad juos reikėtų laikyti vertingąja savybe. Aš dėl asmeninių aplinkybių buvau nusišalinęs nuo šito klausimo svarstymo“, – kalbėjo jis.

R. Pakalnis negalėjo pasakyti, kieno užsakymu atlikti tyrimai.

„Bendrovė, matydama, kad yra visuomenės susidomėjimas, greičiausiai, ir finansavo tuos architektūrinius tyrimus. Ten yra akivaizdūs dalykai ir dėl turinio ginčytis kaip ir neišeina. Ten, kur yra prokurorų reikalai, ten kiti dalykai. Vertinimo tarybai rūpi nustatyti vertingąsias savybes, ir tai buvo padaryta. O kaip toliau elgtis su šita vieta, čia jau yra kitų žmonių atsakomybė“, – sakė jis.

Pasak R. Pakalnio, kol kas taryba neturi planų kituose posėdžiuose tikslinti teritorijos vertingųjų savybių.

„Nebeįsivaizduoju, ką čia galima svarstyti. Nebent ten yra vamzdynai ar šildymo trasos, tai juos demontuojant, gal bus dar kas nors rasta. Bet čia yra normali praktika, kad tokius darbus atliekant dalyvautų archeologas ir matytų, kas vyksta“, – sakė jis.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Rewo“, teritorijoje planuojančios plėtrą, vadovas Edvinas Malevskis BNS teigė detaliau tarybos sprendimą galėsiantis komentuoti, kai su juo susipažins.

„Posėdis vyko antradienį, šiandien mes žinome tik bendrinę informaciją. Laukiame oficialaus dokumento – posėdžio protokolo su aiškiai identifikuotais saugotinais objektais. Tada spręsime dėl tolesnių veiksmų. Tikrai nieko nežinojome apie saugotinus objektus ir dar ir dabar nesuprantame ir nežinome, kas ten gali būti saugotina, nes neturime oficialaus protokolo, kuriame būtų išskirtos saugotinos dalys“, – sakė jis.

E. Malevskis patvirtino, kad statinių liekanos rastos atliekant darbus, tačiau teigė nežinantis, kodėl nuspręsta jas pripažinti vertingomis.

Vykdant bet kokio pobūdžio darbus senamiesčio zonoje vykdomi ir archeologiniai tyrimai, beveik visada kas nors randama.

„Vykdant bet kokio pobūdžio darbus senamiesčio zonoje vykdomi ir archeologiniai tyrimai, beveik visada kas nors randama. Šiuo atveju rastos kažkokios liekanos, sudaryta archeologų išvada, kurioje nebuvo išskirtos saugotinos detalės. Ši išvada ir svarstyta posėdyje. Taigi esame šiek tiek nustebę ir laukiame oficialaus dokumento, kad galėtume realiai pervertinti situaciją ir planuoti tolesnius veiksmus“, – teigė jis.

Šią savaitę Kultūros paveldo departamento Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba posėdyje nusprendė patikslinti Vilniaus senamiesčio vertingąsias savybes, jas papildant trijų namų sklype Žygimantų g. 12, 12A rūsių liekanomis, lauko akmenų grindinių fragmentais sklypo Žygimantų g. 12, 12A šiaurinėje dalyje bei Kiaulių skersgatvio liekanomis sklypo Žygimantų g. 12, 12A šiaurės rytų kampe, prie pirmo namo šiaurinės sienos, taip pat antro namo šiaurės rytų patalpoje.

„Rewo“ skelbė 16,8 mln. eurų projekto plėtrą Žygimantų gatvėje planuojanti pradėti šį rudenį. Žygimantų g. 12A suplanuotas dviejų korpusų namas su 73 butais.

2017 metais, kai bendrovė surengė architektūros konkursą, Kultūros paveldo departamento Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė, kad teritorija turi vertingąją savybę – Vilniaus senamiesčio panoramą nuo dešiniajame Neries krante esančio pėsčiųjų pasažo, jungiančio Kalvarijų gatvę su buvusio viešbučio „Lietuva“ (dabar „Radisson Blu Hotel Lietuva“) prieigomis.

Nepaisydama šio sprendimo, teritoriją valdanti bendrovė „Žygimantų 12“, nugriovė čia stovėjusį pastatą. Tačiau Kultūros paveldo departamentas nurodė jį atstatyti. Praėjusį gruodį teismo sprendimu „Žygimantų 12“ leista laikinai šio nurodymo nevykdyti.

Šį balandį Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė įmonės skundą, kuriuo ji siekė panaikinti Kultūros paveldo departamento tarybos sprendimą. Bendrovė planavo teismo sprendimą skųsti.

Spalio pabaigoje Vilniaus apygardos prokuratūra pranešė teisme sieksianti, jog būtų panaikintas statybos leidimas daugiabučiui Žygimantų gatvėje. Anot prokurorų, kad sklypas, kuriame planuojama statyti daugiabutį, patenka į Vilniaus senamiesčio teritoriją, o suprojektuotas keturių aukštų pastatas su mansarda, gali pažeisti jo erdvinę struktūrą.

Projektą „Rewo“ nori įgyvendinti su teritoriją valdančia bendrove „Žygimantų 12“. Pastaroji priklauso Kipre registruotai įmonei „Anised Enterprised limited“, o „Rewo“ valdo Andrius Voišnis, įmonei vadovauja Edvinas Malevskis, Edvinas Lukaševičius ir Mindaugas Devėnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS