Užsisėdėję mokyklų vadovai piktina tėvus | Diena.lt

UŽSISĖDĖJĘ MOKYKLŲ VADOVAI PIKTINA TĖVUS

Kažkas negerai mūsų "karalystėje", jei dėl elementarios tvarkos mokykloje tėvams tenka kovoti su įstaigos administracija, pirštu baksnojant į negeroves ir rašant skundus savivaldybei. Tačiau būtent tokioje situacijoje atsidūrė Vilniaus "Pelėdos" pradinės mokyklos mokinukų tėvai.

Šiais metais "Pelėdos" pradinė mokykla minėjo savo 25 metų sukaktį. Visą tą laiką jai vadovauja direktorius Robertas Pampikas. Vadovavo ir gyveno, matyt, pakankamai ramiai. Tačiau taip jau atsitiko, kad pernai kai kurių moksleivių tėvai ėmė aktyviai domėtis, kas mokykloje vyksta, kaip panaudojamos lėšos, kodėl priimami vieni ar kiti sprendimai, piktintis dėl neūkiško tvarkymosi. Ir ne tik iš mokyklos administracijos reikalauti tvarkos, bet ir skųstis Vilniaus miesto savivaldybei.

Kadangi jų vaikai mokosi šioje mokykloje, tėvai vengia prisistatyti, kad nenukentėtų vaikai. Tačiau pažadėjus pavardžių neviešinti, vieną po kitos vardijo negeroves, su kuriomis dabar tenka "kovoti".

"Pradėjome šurmuliuoti visų pirma dėl to, kad mokykloje buvo visiška ūkinė netvarka. Koridoriuose kabėjo rozetės, šviestuvai vos laikėsi, turėklai aplūžę, prie mokyklos – nė vieno suoliuko, žaidimų zonos įranga aplūžusi, teritorija aptverta netinkamai, sporto salė neremontuota ir joje trūksta inventoriaus, klasėse trūksta higienos reikmenų, ir dar gausybė problemų. Realiai 25 metus, nuo pat mokyklos atidarymo, niekas ten rimtai nebuvo tvarkoma", – pasakojo tėvai.

Mokyklos tinklalapyje jie nerado privalomos skelbti informacijos apie tvarkaraščius, valgiaraščius, vykdomus viešuosius pirkimus, mokyklos tarybos posėdžius, finansinių ataskaitų apie savivaldybės ar paramos lėšų panaudojimą. Tarybos nariai iš mokyklos administracijos atsakymų į tėvams kilusius klausimus taip pat negavo, tad neapsikentę pernai parašė skundą savivaldybei.

Šiemet savivaldybė mokykloje atliko 2016–2017 m. veikos auditą. Paaiškėjo, kad nuomos sutartys su būrelių mokytojais sudarytos netinkamai, mokyklos administracija nuomos sutarčių vykdymo nekontroliavo. Ūkio dalies pavaduotoja audituojamu laikotarpiu dirbo ir valytoja, nors mokyklos valytojai yra tiesiogiai pavaldūs tai pačiai ūkio dalies pavaduotojai. Negana to, tėvų žiniomis, nuo 2018 m. ūkio pavaduotoja dar dirba 0,5 etato IT specialiste, nors neturi tam tinkamo išsilavinimo.

Auditoriai nustatė, kad priedai ir priemokos mokyklos darbuotojams buvo skiriami subjektyviai, neatsižvelgiant į darbuotojo asmeninį indėlį, priemokos skiriamos už nuolatinio pobūdžio darbus, kurie turėtų būti priskirti tam tikrai pareigybei kaip privalomi.

Dauguma mokyklos sudarytų sutarčių (maitinimo, viešųjų pirkimų ir kt.) – be numerių. Informacija apie viešuosius pirkimus mokyklos tinklalapyje neskelbiama, tėvų žiniomis, mokyklos administracija nei techninių specifikacijų, nei sutarčių nerodo ir tarybos nariams. Kitaip sakant, neužtikrinamas skaidrus viešųjų pirkimų procesas.

Pradėjome šurmuliuoti visų pirma dėl to, kad mokykloje buvo visiška ūkinė netvarka. Koridoriuose kabėjo rozetės, šviestuvai vos laikėsi, turėklai aplūžę, prie mokyklos – nė vieno suoliuko, žaidimų zonos įranga aplūžusi.

Mokyklos maitinimo konkursą nuolat laimi A.Cimbalisto individualioji įmonė. Pats A.Cimbalistas, kaip teigia mokinių tėvai, nuo 1997 m. mokykloje dirbo darbininku – statinių prižiūrėtoju, nors jo darbuojantis niekas nematė. Tad kyla minčių, kad "dirba" tik pavardė, o algą kažkas pasidalija.

Problema – vadovas

Tėvai teigia, kad mokyklos administraciją pasiekus žiniai apie skundą, rozetės ir lempos koridoriuose buvo pakeistos per savaitgalį, turėklus, tvorą, suoliukus pernai aptvarkė. Savivaldybė įpareigojo atnaujinti mokyklos tinklalapį – atnaujino, tačiau informacija ir toliau pateikiama ne visa.

Vis dėlto lėšos ir dabar skirstomos nepasitarus su taryba. Pavyzdžiui, apmokėtas mokyklos jubiliejaus furšetas – 250 eurų. Lėšos – iš tų 2 proc., kuriuos mokyklai skiria mokinių tėvai. Iš tų pačių lėšų buvo pirkta multimedijos įranga "nulinukams", nors tam yra tikslinės tėvų įnašų lėšos ir tarybos protokoluose pažymėta, kad įranga turi būti nupirkta tų lėšų. "Kol taryba tomis lėšomis – tėvų pervedamais 2 proc. – nepradėjo domėtis, apskritai buvo neaišku, kur ir kaip tos lėšos būdavo panaudojamos", – sakė aktyvūs tėvai.

Jie mano, kad visos problemos išsispręstų, jeigu mokyklai vadovautų rūpestingas vadovas, nes dabartiniam, panašu, mokinių gerovė nelabai rūpi. Vasarą, kai mokykla ieškojo trūkstamų pedagogų, direktorius atostogavo ir grįžo tik prieš pat mokslo metų pradžią.

Jau suėjo terminai, ką mokyklos administracija turėjo susitvarkyti pagal audito rekomendacijas, tačiau didžioji dalis klaidų, anot tėvų, iki šiol neištaisytos, o nuolatinės kontrolės iš savivaldybės nėra. Tad moksleivių tėvai – vieninteliai, kam šiuo metu iš tiesų rūpi, kaip administracija tvarkosi mokykloje.

Paliko mokyklą

Kad didžiausia "problema" dėl netvarkos mokykloje yra mokyklos direktorius, mano ir dviejų buvusių šios mokyklos mokinių tėtis Gintaras Rimas.

"Kai vyresnioji mano dukra turėjo pradėti lankyti mokyklą, radome visiškai apleistą klasę, tad su kitų vaikų tėvais sutarėme, jog reikia pakeisti bent langus. Kvietėme direktorių pasitarti, ar yra galimybių bent šiokį tokį finansavimą gauti iš mokyklos. Jis į susirinkimą neatėjo. Patys pakeitėme langus, o tada sulaukiau direktoriaus priekaištų, kad kažkas parašė skundą į savivaldybę. Keista – darai kažką gero mokyklai, o sulauki priekaištų", – pasakojo G.Rimas.

Kol jo vaikai mokėsi mokykloje, vyrui nuolat teko matyti direktoriaus neūkiškumą, nenorą komunikuoti su tėvų atstovais, informuoti juos, kur ir kam išleidžiamos lėšos. Galiausiai net neatsakingą direktoriaus požiūrį į mokykloje dirbančių pedagogų parinkimą.

Patys pakeitėme langus, o tada sulaukiau direktoriaus priekaištų, kad kažkas parašė skundą į savivaldybę. Keista – darai kažką gero mokyklai, o sulauki priekaištų.

"Dukters mokytoja išėjo motinystės atostogų, tad administracija greitai surado kitą iš mokyklos darbuotojų. Tačiau ši dėl kažko sukonfliktavo su direktoriumi ir vasarą išėjo iš darbo.

Direktorius turėjo kelis mėnesius surasti naują mokytoją, bet atostogavo, ir naująją mokytoją mums pristatė paskutinėmis rugpjūčio dienomis. Tokios mokytojos man dar neteko matyti. Jos prisistatymo klausytis buvo tragedija. Dar didesnė tragedija buvo per mokslo metų pradžios šventę – ji visiškai nekreipė dėmesio į vaikus. Po to išsiaiškinome, kad ta mokytoja buvo atleista iš kitų mokyklų, o mūsų mokyklai – tiko, – pasakojo vyras. – Gaila, kai vaikų likimais taip žaidžiama. Juk pirmosios klasės – tai laikas, kai reikia rimtai pasistengti, kad vaikas norėtų mokytis. Todėl mes ir nusprendėme palikti tą mokyklą. Ir ne mes vieni tokie. Naujosios mokytojos klasėje, kiek žinau, liko gal 14 vaikų."

Direktorius, anot G.Rimo, nenoriai reaguoja į bet kokius pokyčius. O mokinių tėvai tampa vis aktyvesni, tad prieš 5 metus "merdėjusi" mokykla atsigauna, tik vadovui tai kažkodėl nepriimtina.

"Trūkumus šalinam"

"Pelėdos" pradinės mokyklos direktorius R.Pampikas "Vilniaus dieną" tikino, kad jokių rimtų pažeidimų mokyklos veiklą tikrinę auditoriai nenustatė.

"Buvo nauja taryba išrinkta, ir, matyt, norėjo išsiaiškinti, ar yra kokių pažeidimų, ar lėšos ekonomiškai naudojamos. Dabar tvarkome visa tai, ką auditoriai pastebėjo. Atnaujiname dokumentus, kurių tiesiog iki šiol nespėjome atnaujinti. Didžiąją dalį reikalų jau susitvarkėme, liko keletas punktų. O jokių finansinių pažeidimų auditas nenustatė. Ir negalėjo nustatyti, nes visas ataskaitas mes pateikiame tarybai. Ir tų 2 proc., kuriuos tėvai perveda, be tarybos sprendimo nenaudojame", – tikino mokyklos vadovas.

Anot jo, ir anksčiau tvarkos buvo laikomasi, tik tuometė mokyklos taryba daugiau dėmesio skyrė ugdymo kokybei. Naujoji taryba daugiau dėmesio skiria finansiniams, ūkiniams reikalams.

R.Pampikas tikino, kad viskas mokykloje vyksta laikantis galiojančių teisės aktų – tėvams, kurie domisi, galintis visus dokumentus parodyti. Tik kažkodėl tėvai neateina ir neišsako, kas kelia nerimą, o kelia aistras kažkur "užkulisiuose", socialiniuose tinkluose. "Per 25 metus tokių tėvelių nesame turėję. Jeigu kokios problemos – ateidavo, pakalbėdavome, išspręsdavome. Dabar problemos sprendžiamos kažkaip per aplink. Matyt, turi kažkokį tikslą. Juk vadovas šiais laikais atsakingas už viską – ir už asignavimus, ir už personalą, ir už visa kita", – sakė direktorius.

Vertins vadovą

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Alina Kovalevskaja "Vilniaus dienai" patvirtino, kad pagal pateiktas audito rekomendacijas buvo parengtas priemonių planas, kurias "Pelėdos" mokykla turi įgyvendinti nuo šių metų rugpjūčio iki 2019 m. pabaigos.

Dalis rekomendacijų jau įvykdyta.

Savivaldybės atstovės teigimu, už tai, kaip įgyvendinamos nurodytos priemonės, mokyklos direktorius atsiskaito Vilniaus miesto savivaldybės Centralizuoto vidaus audito skyriui.

Paties mokyklos vadovo veikla savivaldybėje bus vertinama artimiausiu metu.

GALERIJA

  • 25 metus „Pelėdos“ pradinei mokyklai vadovaujantis R.Pampikas tikino, kad viskas mokykloje daroma laikantis teisės aktų
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Tetis

Mokosi ten mano vaikas. Teisingai viskas parasyta straipsnyje. O direktorius truputi, o gal ir ne truputi, meluoja. Nesinoretu taip manyti, bet nuojauta kuzda, kad yra ten kuo dometis ir rimtoms istaigoms...

Rimantė

Baigeme sia mokykla pries kelis metus, taip, sutinku, mokykla galetu ir getiau atrodyti, taciau tai ne vien direktoriaus, bet ir finansavimo problema. Apie direktoriu galetume tik gerai atsiliepti, labai zmogiskas, aiskus, be interpretaciju ar savanaudisku paskatu. Matyt, bus kazkam uzkliuves, ar vieta jau pazadeta..

Anonimas

visi tik reikalauja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS