Po skandalingų tarpinių patikrinimų – vienoje mokykloje gedulas: jie griauna svajones studijuoti | Diena.lt

PO SKANDALINGŲ TARPINIŲ PATIKRINIMŲ – VIENOJE MOKYKLOJE GEDULAS: JIE GRIAUNA SVAJONES STUDIJUOTI

  • 55

Po skandalingų tarpinių matematikos patikrinimų, vienuoliktokai skaičiuoja surinktus taškus. Deja, bet gauti rezultatai nedžiugina. Bendras vidurkis neperkopia nė pusės maksimaliai galimų surinkti balų. Viena Vilniaus mokykla siūlo – gedulo akciją. 

Švento Juozapo mokykla – gedule. Vėliavos nuleistos dėl vienuoliktokų tarpinių patikrinimų. Direktorė teigė, kad tai – ne šiaip testai, jie griauna mokinių svajones studijuoti universitetuose.

„Tikrai gedime mirštančios pagarbos žmogui, mokiniui, mokytojui“, – kalbėjo Šv. Juozapo mokyklos direktorė Rūta Šalkauskienė.

Prie gedulo akcijos prašo jungtis ir kitas mokyklas. Ministeriją, Seimą ir prezidentą ragina stabdyti tarpinių egzaminų sesiją, nes ji nevykusi.

„Stabdyti visą tarpinių egzaminų sesiją. Pripažinti rezultatus negaliojančiais, pripažinti suklydus ir pradėti iš pradžių“, – šnekėjo Šv. Juozapo mokyklos direktorė.

Jau aiškėja ir daug šurmulio sukėlusių tarpinių patikrinimų rezultatai. Skelbiami tik mažiau pykčio sulaukę tarp mokinių – tai matematikos A lygio užduotys.

„B kurso rezultatų nekomentuosiu, turbūt komisija pasisakys, tada galėsime tiksliau matyti, kaip taškai pasidėliojo“, – nurodė Nacionalinės švietimo agentūros laikinasis vadovas Aidas Aldakauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Bendras vidurkis neperkopia nė pusės maksimaliai galimų surinkti balų – 8,5 taškų iš 20.

„Tai – rezultatai, kurie sumuosis į abitūros egzamino visą puokštę. Vadinasi, tai nulems vaikų gyvenimą iš dalies. Man atrodo, kad tokių klaidų negalėjo būti, ypač organizuojant tai pirmą kartą“, – teigė Seimo narė (DP) Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Maksimalų taškų skaičių surinko vos 120 moksleivių iš 13 tūkst. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas guodė, kad dabartiniai vienuoliktokai matematiką moka geriau nei buvę dvyliktokai pernai.

„Jeigu tokiu tempu laikys kitą tarpinį, galutinį egzaminą, turėsime žymiai daugiau išlaikiusių matematikos valstybinį brandos egzaminą“, – teigė G. Jakštas.

„Iš 13 tūkst. 120 surenka maksimumą – rezultatai kalba patys už save, negi tikrai galime pasakyti: tik tiek padirbėję?“ – sakė R. Šalkauskienė.

Matematikos patikrinimus per savaitę dar įvertins ekspertų komisija. Tačiau iš prezidento – spaudimas apie išeitis galvoti jau dabar.

„Ministras dabar turi ne atsiprašinėti, o pateikti labai konkrečius siūlymus, ką jis ketina daryti, kad ištaisytų situaciją. Ištaisytų ją taip, kad tai nesukeltų dar papildomo streso“, – pabrėžė šalies vadovas Gitanas Nausėda.

G. Jakštas, paklaustas, kiek prezidento pozicija daro spaudimo, atsakė: „absoliučiai nedaro jokio spaudimo“.

Aiškumo nori ir pedagogai, mat tarpiniai patikrinimai turi vykti iki pat gegužės.

„Kad eksperimentus darytų su katinais, drabužiais, bet ne su vaikais“, – sakė pedagogė.

Tikiuosi, kad ateis tie žmonės vadovauti Ministerijai ir Nacionalinei švietimo agentūrai, kurie turės kompetenciją – tiek pedagoginę, tiek vadybinę.

G. Jakštas teigė, kad išmintingiausia leisti perlaikyti ir pasirinkti geresnį balą, bet perlaikymai vyktų kitąmet, kartu su brandos egzaminais.

„Diskutuojame su moksleivių sąjunga, ar tas antras bandymas turėtų būti toks pat. Galbūt reikėtų antrą bandymą suteikti, pavyzdžiui, rašant pieštuku ant popieriaus, o ne skaitmeniniu būdu“, – nurodė G. Jakštas.

„Tai būtų žingsnis atgal. Laikymas elektroniniu būdu – ne XXI amžiaus stebuklas, bet norma“, – teigė A. Aldakauskas.

Seimo opozicijos atstovai lauks konkrečių žingsnių, bet neatmeta užkurti ir ministro interpeliaciją.

„Tikiuosi, kad ateis tie žmonės vadovauti Ministerijai ir Nacionalinei švietimo agentūrai, kurie turės kompetenciją – tiek pedagoginę, tiek vadybinę“, – kalbėjo Seimo narė (DFVL) Vilija Targamadzė.

„Kol kas žingsnių į tvarkymo pusę nematau. Jeigu taip ir toliau tęsis, teks kalbėti ir apie pačio ministro interpeliaciją, ne kitaip“, – šnekėjo I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Prezidentas G. Jakšto skyrimą ministru jau pavadino klaida, bet premjerė I. Šimonytė keisti dar vieno ministro nesiruošia.

„Man reikia, kad šita situacija būtų išspręsta. Ir ne tik ji išspręsta, bet dar ir būtų užkirstas kelias problemų pasikartojimui valstybiniuose brandos egzaminuose“, – pabrėžė I. Šimonytė.

„Šiuo metu geriausias sprendimas – spręsti problemas“, – tvirtino G. Jakštas.

Tarpinius patikrinimus, kurie sudarys dalį egzaminų balų, laiko per 26 tūkst. vienuoliktokų.

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

Dvyliktokams matematika

O paskutinis pribaigiantis lašas, tai privaloma matematika norint studijuoti. Čia tai tikrai gedulas Lietuvai. Tai valstybės žlugdymas. Neleidžiant vaikams studijuoti, jūs griaunate valstybę, valstybė be išsilavinusių žmonių, avių banda kuri neturi ateities. Rusas ne veltui visus šviesuolius pirmiausia vežė į Sibirą.

Jonas Lietuvis

Šitas patikrinimas atskleidžia pagrindinę bėdą mokymosi sistemoje . Be sistemingo mąstymo aparato tobinimo , matematikos neišmoksi . Matematika -tai gebėjimas mąstyti. Atmintis reikalinga tik daugybos lentelei ir tai ją mokantis jau turi būti išmąstyta. O tada , jau turi atsirasti supratimas apie ateities kūrimą. O gedulas tikrai reikalingas , ir reikia pastebėti kad jo priežastys atrastos laiku. Prie gero noro , per metus , tikėtinai gedulingų baigiamųjų egzaminų pietus galima paversti į pergalingus ir ir iškilmingus pietus. O kaltes reikia ieškoti ne ministerijoje , o savyje , tiek mokinių tiek mokytojų ir tėvų. Pasaulį į priekį ir progresą veda konkurencija, kur nėra nė pėdsako gailestingumo ir vietos aplaidumui.

Pimiause

Jie turi atitarnaut kariuomenėje o paskui mokslai ir visa kita
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS