Viešųjų pirkimų tarnyba žada tikrinti sprendimų projektus dėl Nacionalinio stadiono | Diena.lt

VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ TARNYBA ŽADA TIKRINTI SPRENDIMŲ PROJEKTUS DĖL NACIONALINIO STADIONO

  • 7

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) teigia esanti pasirengusi prevenciškai patikrinti būsimus sprendimų projektus dėl Nacionalinio stadiono statybų, kai jie bus parengti.

„Nacionalinio stadiono poreikis valstybei negali ir neturėtų būti kvestionuojamas, tačiau bet kokie koncesijos sutarties pakeitimai turi būti daromi griežtai laikantis teisės aktų“, – pranešime sakė tarnybos direktorius Darius Vedrickas.

Taip VPT reagavo į Vilniaus vadovų paskelbtą informaciją apie planuojamus pokyčius statant Vilniaus daugiafunkcinį kompleksą.

„Pastaruoju metu viešojoje erdvėje yra aptarinėjami įvairūs galimi koncesijos sutarties pakeitimai, tačiau tarnyba nevertina atskirų asmenų pasisakymų ir savo nuomonę pateiks tik gavusi oficialius sprendimų projektus“, – rašoma pranešime. 

Praėjusią savaitę pranešta, kad 40 proc. indeksavus Nacionalinio stadiono statybos kainą projektas bus perduotas NT plėtros bendrovei „Hanner“, kuri keičia reputacijos ir finansinių problemų krečiamą privataus kapitalo fondų valdytoją „BaltCap“.

D. Vedrickas interviu portalui „15min“ sakė, kad įstaiga, reaguodama į projekto pakeitimus, jau planuoja savo „namų darbus“. Anot jo, kai bus sprendimai, tarnyba vertins, ar jie atitinka koncesijų teisinį reguliavimą ir koncesijų sutartį, ar  neiškreipia potencialios konkurencijos.

„Šiandien (...) mes turime tik tam tikrus paskaičiavimus – dar nėra viešai paskelbto nei sutarties keitimo projekto, nei savivaldybės taryba nėra pritarusi tam tikriems sprendiniams. Girdime ne tiktai apie indeksavimą, bet ir apie tam tikrą sutarties (trukmės – red.) trumpinimą, apie papildomas stadiono vietas“, – sakė D. Vedrickas.

Vilniaus taryba koncesijos sutarties pakeitimus žada svarstyti vasario 28 dieną.

VPT vadovas pabrėžia, kad koncesininkė įmonė „Vilniaus daugiafunkcinis kompleksas“ lieka tas pati, ją sudaro tos pačios trys įmonės, nauja tik tai, kad 98 proc. jos akcijų valdančią „Venetus capital“ iš „BaltCap“ įsigys „Hanner“.

„Dėl pasvarstymų viešojoje erdvėje, ar neturėtų būti organizuojamas naujas konkursas, reikia pažymėti, kad koncesininko teises ir pareigas sutartyje yra prisiėmę jungtinės veiklos pagrindu veikiantys tie trys subjektai. Pats koncesininkas – kaip toks nesikeičia“, – teigė D. Vedrickas.

Praėjusią savaitę pranešta, kad bendra komplekso koncesijos kaina po indeksavimo sieks 158,42 mln. eurų ir bus 2,37 mln. eurų didesnė nei iki indeksavimo – tokia yra valstybės įsipareigojimų suma. Indeksavus vien statybos kainą ji didės 27,98 mln. eurų – nuo 94,54 mln. eurų iki 122,51 mln. eurų, o dar 10,25 mln. eurų kainuos papildomi darbai.

Tačiau bendra koncesijos suma didėja labai nežymiai, nes savivaldybė žada sutaupyti 35,86 mln. eurų paskolų palūkanų, išsimokėdama už projektą ne per 22 metus, o per dvejus – tam reikės 15,78 mln. eurų vietoj anksčiau numatytų 51,65 mln. eurų.

Projekto operavimo kaštai nekinta – jie lieka 9,87 mln. eurų.

VPT dar 2020 metais paskelbė išvadą, jog sutartis tarp Vilniaus savivaldybės, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir tuometinės koncesininkės „Icor“ antrinės įmonės „Axis Industries“ negali būti traktuojama kaip koncesijos sutartis. Ji įpareigojo savivaldybę stabdyti koncesijos procedūrą, tačiau savivaldybei išvadą apskundus teismui VPT galiausiai nusileido, o „Icor“ vėliau pakeitė „BaltCap“.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Sūduvis

Posle draka kulakami ne mašut ar ne???????!!!!!!!!!!

V.

Dar tik žada. O už ką algą iki šiol gaudavo? Už nedarbą?

apsisiko galutinai vyrai,

Sio zakona,valdzioje dauguma KGB,NKVDpaliekoniai,viska isvogs,ju toks stilius,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS