Vilniaus arkivyskupija rengiasi prikelti Misionierių vienuolyno ansamblį | Diena.lt

VILNIAUS ARKIVYSKUPIJA RENGIASI PRIKELTI MISIONIERIŲ VIENUOLYNO ANSAMBLĮ

Vilniaus arkivyskupijos ekonomo tarnyba sostinės Misionierių vienuolyno statinių ansamblyje planuoja viešbutį ir konferencijų centrą.

Arkivyskupijos teigimu, ieškant būdų, kaip išsaugoti Misionierių bažnyčią, nuspręsta buvusio vienuolyno pastatus pritaikyti viešbučiui, o bažnyčios erdves – konferencijoms, koncertams, kultūros ir sielovados renginiams.

„Tokiu būdu šios unikalios barokinės erdvės vėl atsivers vilniečiams ir miesto svečiams. Ieškoma būdų, kaip prikelti Misionierių ansamblį, nes valstybės galimybės prisidėti prie sovietmečiu nukentėjusio paveldo išsaugojimo yra ribotos“, - pranešime teigė Vilniaus arkivyskupijos ekonomas Mykolas Juozapavičius.

Nurodoma, kad planuojamame viešbutyje galės apsistoti piligrimai, turistai ir verslininkai. Čia ketinama organizuoti sielovados ir kultūros renginius.

Šios unikalios barokinės erdvės vėl atsivers vilniečiams ir miesto svečiams. Ieškoma būdų, kaip prikelti Misionierių ansamblį, nes valstybės galimybės prisidėti prie sovietmečiu nukentėjusio paveldo išsaugojimo yra ribotos.

„Vilniaus arkivyskupija vykdys darbus restitucijos būdu atgautame Misionierių vienuolyno ansamblyje ir jam suformuotame žemės sklype, į kurį nepatenka Misionierių sodų teritorija, kurioje buvo sovietmečiu statyta ligoninė“, - teigiama pranešime.

Anot arkivyskupijos, atsipirkus investicijoms į ansamblį, viešbučio pajamos bus vienas iš šaltinių, vystyti jos projektus bei atnaujinimo darbus kituose objektuose.

Kaip nurodoma Tarnybos užsakymu bendrovės „Vilniaus architektūros studija“ parengtuose   projektiniuose pasiūlymuose, planuojama remontuoti, rekonstruoti esamus ir statyti naujus viešbučio paskirties pastatus sklype Subačiaus g. 26, kuriame šiuo metu stovi Viešpaties dangun žengimo bažnyčia, Sanguškių rūmai, vienuolyno namas, oficina ir ūkinis pastatas.

„Vienuolyno ansamblio projektinių pasiūlymų sprendiniai vertingųjų savybių nesumenkina, numatomi paprastojo ir kapitalinio remonto, rekonstrukcijos ir naujos statybos, taip pat tvarkomieji paveldosaugos darbai, išlaikant technologijų ir medžiagų autentiškumą. Pagrindiniai darbai numatyti pastatų viduje, nauja statyba numatoma istorinėse sunykusių komplekso dalių vietose“, - rašoma dokumentuose.

Pagal projektinius pasiūlymus, daugiau nei 1 tūkst. kv. m ploto bažnyčią planuojama remontuoti ir pakeisti jos paskirtį iš religinės į viešbučių. Pastatą ketinama pritaikyti konferencijų centro veiklai.

Apie 4 tūkst. kv. metrų ploto Sanguškių rūmus planuojama rekonstruoti iš gydymo į viešbučių paskirtį. Po rekonstrukcijos statinio plotas turėtų padidėti iki 4,5 tūkst. kv. metrų, jame būtų įrengti viešbučio kambariai. Juos taip pat planuojama įrengti ir rekonstruojant 275 kv. metrų ploto oficiną, kuri po darbų turėtų būti 527 kv. metrų ploto, ūkinį pastatą, kuris po rekonstrukcijos bus išplėstas nuo 343 iki 687 kv. metrų, garažą, kuris bus išplėstas nuo 102 iki 130 kv. metrų. Prie 50 kv. metrų ploto ligoninės korpuso planuojama statyti priestatą, o 507 kv. metrų ploto statinyje taip pat įrengti viešbučio kambarius.

Rekonstruotus rūmus su išplėstu ligoninės korpusu ir garažu sujungtų dengtas stiklu praėjimas.

Bendras statinių plotas pagal projektinius pasiūlymus po rekonstrukcijos turėtų padidėti nuo 5,9 tūkst. kv. metrų iki 7,4 tūkst. kv. metrų.

„Projektiniuose pasiūlymuose numatomas sklypo sutvarkymas, atkuriant ir papildant senąją takų ir pravažiavimų sistema, numatant norminį automobilių parkavimo vietų skaičių visam kompleksui, elektrinio transporto parkavimo ir pakrovimo, dviračių parkavimo vietas“, - rašoma dokumentuose.

Tuo tarpu dėl gretimame sklype šiuo metu plėtojamo 40 mln. eurų vertės prestižinių būstų projekto „Misionierių sodai“ vyksta plėtotojos, prokurorų bei Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ginčai, kurių dalis persikėlė į teismą.

Birželį Valstybinė kultūros paveldo komisija kreipėsi į prokurorus dėl „Misionierių sodų“ projekto teisėtumo. Komisijos teigimu, Kultūros paveldo departamento parengtas Misionierių vienuolyno statinių ansamblio specialusis paveldosaugos planas sudarė sąlygas plėtoti statybas Vilniaus istorinio centro - UNESCO Pasaulio paveldo vietovės - teritorijoje.

Vilniaus arkivyskupijos Ekonomo tarnyba administruoja arkivyskupijos turtą, rūpinasi jo priežiūra, apsauga, remontu, restauravimu, naujų pastatų statyba.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Taaaip?.. o gal jau laikas jūsų sudegintas pagonių alkas atgaivint?.. - juk Vatikano rūsiuose informacijos apie tai PAKANKA.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS