Vilniaus meras ir premjeras išsprendė ginčą dėl Nacionalinio stadiono | Diena.lt

VILNIAUS MERAS IR PREMJERAS IŠSPRENDĖ GINČĄ DĖL NACIONALINIO STADIONO

Vyriausybė ir Vilniaus valdžia išsprendė ginčą ir susitarė dėl Nacionalinio stadiono statybų finansavimo – už visą projektą Vyriausybė mokės, tik pasibaigus jo statybai.

Tačiau galutinės projekto įgyvendinimo detalės bus sutartos derybose su potencialiu rangovu – „Icor“ valdoma įmone „Axis industries“.

Premjeras Saulius Skvernelis po susitikimo su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi antradienį sakė, kad pasiekus sutarimą su savivaldybe, Nacionalinio stadiono projektas tęsiamas. Pasak R. Šimašiaus, jis išgirdo Vyriausybės poziciją, o būsimo rangovo pasiūlymas bus pakoreguotas.

„Esminis reikalavimas iš mūsų buvo, kad nebūtų pakeista esminė sąlyga, kad Vyriausybė už projektą pradeda mokėti tada, kai objektai baigti ir pradeda funkcionuoja. (...) (Projektas – BNS) nesustoja. Procesas vyksta toliau“, – žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

D. Labučio / ELTOS nuotr.

Anot jo, be kita ko, sutarta, jog visos projekto sutartys turi būti pasirašytos iki 2020 metų pabaigos, o kompleksas turėtų pradėti veikti 2022 metais.

„Tie pasiūlymai, kuriuos teikia (savivaldybė – BNS), yra priimtini mums“, – teigė S. Skvernelis.

Girdime Vyriausybės poziciją, kad ankstesnis mokėjimas negalimas. Iš tikrųjų, kad ir kaip kam nors keistai atrodytų, mes radome būdą, kaip tuos dalykus suderinti.

Vilniaus savivaldybė ir Vyriausybė pastaruoju nesutarė dėl stadiono statybų finansavimo.

Vilniaus meras R. Šimašius sakė, kad Vyriausybės pozicija išgirsta ir pavyko pakoreguoti rangovo pasiūlymą.

„Girdime Vyriausybės poziciją, kad ankstesnis mokėjimas negalimas. Iš tikrųjų, kad ir kaip kam nors keistai atrodytų, mes radome būdą, kaip tuos dalykus suderinti“, – teigė meras.

Anot jo, galutinės projekto rangos sąlygos paaiškės iki lapkričio, kai turėtų baigtis derybos su „Axis Industries“.

„Ateiname į derybų etapą. Kokios bus galutinės sąlygos, tai tikrai paaiškės derybų etape“, – sakė sostinės meras.

R. Šimašius kalbėjo, kad projekto priežiūrai turbūt reikės steigti atskirą įmonę, kuriai valdžia garantuotų paskolą, teikiamą koncesininkui.

„Bent jau kažkoks mokėjimas yra būtina sąlyga projekto dalyvio. Priklauso nuo to, kaip susiderėsime, tai neatmestinas variantas, kad savivaldybė galėtų garantuoti tai įmonei tam tikrą paskolą, kurią ji suteiktų koncesijos dalyviui“, – sakė  R. Šimašius.

Praėjusią savaitę R. Šimašius tvirtino, jog oficialios derybos su „Axis industries“ gali neprasidėti, jeigu ministrų kabinetas galutinai nepritars jos išsamiam pasiūlymui.

Vyriausybė iki šiol teigė, kad finansavimą skirti galima tik užbaigus atskirus komplekso objektus, tuo metu savivaldybė laikėsi pozicijos, kad koncesijos sutarties projekte nenumatyta atsiskaitymų pradžia, o tik galutinis terminas – treji metai po statybų pabaigos.

Vienintelė konkurso dalyvė, „Icor“ valdoma įmonė „Axis industries“ siekė, kad dar statant kompleksą, Vyriausybė finansuotų iki 49 proc. išlaidų.

„Axis Industries“ kartu su bendrovėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“ ir architektų įmonėmis „Populous“ bei „Cloud architektai“ kompleksą, kuriame bus futbolo stadionas, trys lauko futbolo aikštės, šešios dengtos krepšinio aikštelės, kultūros centras, biblioteka, vaikų darželis ir nacionalinis sporto muziejus, siūlo pastatyti už 79,9 mln. eurų. Derybos pradėtos balandį, teismui leidus tęsti konkurso procedūras.

Apie 33,8 mln. eurų vertės futbolo stadionas, pasak pasiūlymo rengėjų, atitiks ketvirtąją UEFA kategoriją, jame tilps 15 tūkst. žiūrovų.

Pasak Vilniaus savivaldybės atstovų, investiciniuose projektuose planuota, jog komplekso statyboms iš viso bus skirta apie 73 mln. eurų, stadionui būtų naudojamos tik nacionalinės lėšos: Vyriausybės dalis sudarytų 36,53 mln. eurų (pačiam stadionui – 33,57 mln. eurų), Europos Sąjungos lėšos – 33,56 mln. eurų. Vilniaus savivaldybė prisidėtų 2,96 mln. eurų. Savivaldybė planuoja per koncesijos sutarties laikotarpį kasmet skirti dar po 0,5 mln. eurų objektų išlaikymui.

Kaip BNS sakė savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis, savivaldybės garantuojama paskola savivaldybės bendrovei, kuri būtų įsteigta projekto valdymui, pagal dabartines derybines pozicijas galėtų siekti apie pusę projekto vertės – iki 40 mln. eurų, tačiau galutinai dėl to bus sutarta iki sutarties pasirašymo. Anot jo, skolinimosi galimybių būtų ieškoma tiek Lietuvoje, tiek užsienio rinkose.

„Bet reikia suprasti, kad pirmaisiais metais reikėtų, berods, apie 11 mln. eurų, statybos prasidėtų tik vėliau, pradžioje būtų projektavimo išlaidos“, – aiškino P. Poderskis.

Vyriausybė yra įsipareigojusi per 25 metus komplekso statyboms ir išlaikymui, renginiams (20 dienų per metus) iš viso skirti 53 mln. eurų.

Konkretus kiekvienos šalies indėlis paaiškės pasirašius sutartį.

Numatyta, kad koncesininko sutartis turėtų būti pasirašoma 25 metams, o šalia prekybos centro „Akropolis“ pastatytas kompleksas priklausytų Vilniaus savivaldybei.

GALERIJA

  • Vilniaus meras ir premjeras išsprendė ginčą dėl Nacionalinio stadiono
  • Vilniaus meras ir premjeras išsprendė ginčą dėl Nacionalinio stadiono
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai kuris is ju

prisijims asmenine atsakomybe ? 2 kartus afera pavyko ,nieko nepasodino ,bet jei si karta nedastatys tai trecias kartas nemeluos .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS