Vilniaus rajone bus įgyvendinamas dalyvaujamasis biudžetas | Diena.lt

VILNIAUS RAJONE BUS ĮGYVENDINAMAS DALYVAUJAMASIS BIUDŽETAS

Vilniaus rajono savivaldybės taryba galutinai pritarė sprendimui pirmą kartą šioje savivaldybėje jau šiais metais įgyvendinti dalyvaujamojo biudžeto priemonę. Ji leis rajono gyventojams teikti projektų viešosiose erdvėse idėjas bei spręsti, kaip ir kur panaudoti lėšas. Savivaldybė tam numato skirti 100 tūkst. eurų.

Dalyvaujamąjį biudžetą inicijavęs Vilniaus rajono savivaldybės meras Robert Duchnevič pažymėjo, kad tai yra efektyvi priemonė, kuri dar labiau skatina ir įgalina gyventojus tiesiogiai dalyvauti savivaldos sprendimų priėmime, padeda realizuoti bendruomenių idėjas ir poreikius. 

„Rinkimų programoje nurodėme, kad sieksime įgyvendinti dalyvaujamąjį biudžetą – suteikti galimybę gyventojams nuspręsti, kaip panaudoti dalį rajono biudžeto lėšų. Džiaugiuosi, kad šiai priemonei taryba pritarė. Ji prisidės prie to, kad kartu su gyventojais gerinsime rajono aplinką ir gyvenimo kokybę“, – teigė R. Duchnevič.

Parengtas Vilniaus rajono savivaldybės dalyvaujamojo biudžeto priemonės įgyvendinimo tvarkos aprašas nustato savivaldybės biudžeto lėšomis finansuojamų savivaldybės gyventojų inicijuotų projektų idėjų viešosiose erdvėse pasiūlymų teikimo, vertinimo, atrankos, lėšų skyrimo ir įgyvendinimo tvarką.

Idėjas galės teikti Vilniaus rajone gyvenantis ne jaunesnis nei 18 metų asmuo. Projekto idėja turės būti įgyvendinama šios savivaldybės teritorijoje esančiose viešosiose erdvėse, tai negalės būti komercinis projektas.

Idėjas vertins mero potvarkiu sudaryta komisija. Įvertinti ir nuasmeninti projektai bus skelbiami savivaldybės interneto svetainėje ir teikiami rajono gyventojams balsuoti.

Daugiausia balsų surinkusias projekto idėjas numatoma įgyvendinti per 1 metus, o didelės apimties, kurių finansavimas sieks nuo 50 tūkst. iki 100 tūkst. Eur, planuojama įgyvendinti per 2 metus. Už jų įvykdymą bus atsakinga Vilniaus rajono savivaldybės administracija.

Dalyvaujamasis biudžetas – ir rajono mokyklose

Vilniaus rajono savivaldybės taryba galutinai patvirtino ir Vilniaus rajono savivaldybės mokyklų dalyvaujamojo biudžeto mokinių iniciatyvos projektų atrankos ir finansavimo priemonę.

Ji leis mokiniams dalyvauti ir spręsti, kaip bus panaudojamos tam tikros jų mokyklai skirtos lėšos.

Ši iniciatyva suteiks mokiniams daugiau galių patiems priimti sprendimus, kaip panaudoti mokyklos biudžeto lėšas, savo bendruomenėse mokiniai įgyvendins idėjas, kurios jiems patiems atrodo svarbios ir reikšmingos.

Mokyklų dalyvaujamajam biudžetui šiais metais iš savivaldybės biudžeto numatoma skirti iki 20 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Šeškas

Tomaševskio šeškas SD vištidėje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS