Vilniaus sankryžoje – nesusipratimas, kuris aklajam gali baigtis liūdnai | Diena.lt

VILNIAUS SANKRYŽOJE – NESUSIPRATIMAS, KURIS AKLAJAM GALI BAIGTIS LIŪDNAI

Neįgaliesiems, tuo metu ir akliesiems, yra sukurtas ne vienas inžinerinis sprendimas, kuris palengvina jų judėjimą tiek mieste, tiek užmiestyje. Tačiau ne visada tokiomis priemonėmis galima naudotis saugiai.

Vilniuje gyvenantis Kasparas Vaitkevičius pastebėjo nesusipratimą, kuris aklajam gali baigtis liūdnai. Akliesiems skirtame šaligatvio ruože jis pamatė ir nufotografavo įrengtą stulpą su žemėlapiu, kuriame vaizduojamas Šeškinės takas. Šis ženklas įrengtas Saltoniškių ir Pieninės gatvių sankryžoje.

K. Vaitkevičius savo „Facebook“ paskyroje pasidalino nuotrauka su užfiksuotu ženklu ir klausia, ar nuotraukoje matoma šaligatvio dalis su geltonos spalvos trinkelėmis yra skirta akliesiems? Iš tikrųjų, tai specialus inžinerinis sprendimas skirtas akliesiems, kuris nurodo, kuria kryptimi einant bus pasiekta kelių sankirta.

LRT.lt susisiekė su Vilniaus miesto savivaldybe ir laukia atsakymo, kodėl buvo padaryta tokia klaida ir kada žadama ją ištaisyti.

Pasak Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininko Justo Džiugelio, tai – ne vien nesusipratimas, bet realų pavojų žmogui kelianti klaida: „Situacija būtų tik graudi ir apgailėtina, jeigu nekeltų pavojaus žmonių sveikatai, o tai jau nedovanotina.

Nenorėčiau tikėti, kad miesto architektai, planuojantys viešąsias erdves, galėtų taip neatsakingai suprojektuoti sankryžą. Greičiausiai tas stulpas atsirado dėl paprasčiausio statybininkų nesuvokimo, kam tokios priemonės, kaip geltonasis takelis, reikalingos. O tai jau susiveda į visuomenės nežinojimą ir neišprusimą.

Turime kuo daugiau kalbėti, šviesti ir aiškinti, kad kada nors, statant štai tokį informacinį stulpą, darbuotojams natūraliai nekiltų minčių ardyti silpnaregiams ir akliesiems skirtą takelį, nes tai kelia pavojų žmonėms“, – kalbėjo J. Džiugelis.

GALERIJA

  • Vilniaus sankryžoje – nesusipratimas, kuris aklajam gali baigtis liūdnai
LRT.lt skaitytojo Kasparo Vaitkevičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS