Vilniaus savivaldybė svarsto prašymą perimti Profsąjungų rūmų sklypą | Diena.lt

VILNIAUS SAVIVALDYBĖ SVARSTO PRAŠYMĄ PERIMTI PROFSĄJUNGŲ RŪMŲ SKLYPĄ

Vilniaus savivaldybės politikai imasi buvusių Profesinių sąjungų rūmų sklypo perėmimo – savivaldybė dar anksčiau su Kultūros ministerija sutarė, jog vietoje senojo pastato turėtų iškilti nauja koncertų salė.

Šiuo metu sklypas priklauso valstybei, o žemės nuomos sutartis su pastato savininkais – bankrutuojančia įmone „VIPC Vilnius“ – yra nutrūkusi.

Savivaldybės taryba trečiadienį ėmėsi projekto, kuriuo meras R. Šimašius būtų įpareigotas kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą su prašymu perimti sklypą visuomenės poreikiams, taip pat nutraukti naudojimosi juo teises pastato savininkams.

Miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis tvirtino, kad perėmus sklypą vėliau su savininkais dar būtų deramasi dėl kompensacijos už patį pastatą. Savivaldybė planuoja, kad tam, pagal pateiktus Registrų centro duomenis, prireiks iki 7 mln. eurų. Šiuo metu pastato vertė, pagal naujausius „VIPC Vilnius“ samdytų ekspertų vertinimus, siekia 11,5 mln. eurų.

„Pastatas būtų paimamas visuomenės poreikiams už vertę, kurią nustatys nepriklausomi Nekilnojamojo turto vertintojai. Ta vertė, atsižvelgiant į pastato būklę, turėtų būti mažesnė, nei Registrų centras yra įvertinęs“, – teigė jis.

Savivaldybė galutinį sprendimą priims jau kitąmet, nors M. Pakalnis ir siūlė klausimą priimti skubiai. Anot jo, tarybai neapsisprendus dėl sklypo perėmimo, Kultūros ministerija negali imtis rengti salės galimybių studijos. Neskubėti raginę opozicijos atstovai siūlė pakviesti į svarstymus ir „VIPC Vilnius“ bankroto administratorių, kreditorius, kad būtų aiški ir jų pozicija dėl savivaldybės veiksmų.

Esu beveik šimtu procentų tikras, kad teisiniai ginčai bus, bet jie viso proceso netrukdys.

Meras Remigijus Šimašius neabejojo, jog dėl pastato kainos gali būti ginčijamasi ir teismuose.

„Esu beveik šimtu procentų tikras, kad teisiniai ginčai bus, bet jie viso proceso netrukdys. Ir aš manau, kad mes įsigysime pastatą už adekvačią kainą“, – sakė jis,.

R. Šimašius taip pat žadėjo, jog administracijos ir kreditorių sutartą pastato išpirkimo kainą dar galės tvirtinti taryba.

Pristatydamas projektą M. Pakalnis taip pat pažymėjo, jog miesto strateginiuose dokumentuose kultūrinės paskirties pastatas ant Tauro kalno buvo numatytas nuo pat XX amžiaus pradžios, kuomet gimė Tautos namų idėja. Anot jo, šiuo metu čia esantis apgriuvęs buvusių pastatas yra „viena iš miesto vizualinių šiukšlių“.

„Paskutinius penkerius ar septynerius metus buvo daug diskutuota, kad šioje vietoje turėtų būti pastatyta salė, salė skirta simfoninei muzikai pirmiausia, kadangi tokios salės Vilniuje nėra“, – sakė miesto Vyriausiasis architektas.

Aplinkinę parko teritoriją, taip pat ir netoliese esančias protestantų kapines, numatoma sutvarkyti, įrengti keltuvą nuo Pylimo gatvės pusės, erdves labiau pritaikyti lankytojams.

Koncertų salės galimybių studiją turėtų parengti Kultūros ministerija, pastato projektavimo darbai būtų atliekami 2019-aisiais, o statybas numatoma užbaigti 2022-2023 metais.

R. Šimašius taip pat tikino, kad dar bus diskutuojama, ar salę reikėtų vadinti Tautos namais, tačiau prioritetu įvardijo tai, jog čia atsirastų sutvarkyta erdvė su visuomeninės paskirties pastatu.

„Kadangi istorija yra Tautos namų, o poreikis – koncertų salei, tai yra tobula sinergija ir jokio prieštaravimo. Bet sutarimų tikrai galėsime ieškoti, tai tikrai nėra procesų pabaiga“, – sakė jis.

Pastatą valdančios bendrovės „VIPC Vilnius“ bankroto administratorius Stasys Poškus spalio pabaigoje tvirtino, kad pastatu domisi Azerbaidžano ambasados atstovaujami verslininkai, bet kreditoriai, atsižvelgę į Vilniaus miesto savivaldybės pageidavimą, pastato pardavimą esą sustabdė mėnesiui.

Liepą skelbtose pirmosiose rūmų varžytinėse bankroto administratorius nesulaukė nė vieno pasiūlymo, todėl varžytinės neįvyko. Kreditoriai buvo nustatę 11,53 mln. eurų pradinę pastato pardavimo kainą.

„VIPC Vilnius“ neteisminį bankrotą 2016 metų gruodį iškelti nusprendė kreditoriai. Iškėlus „VIPC Vilniui“ bankrotą, įmonės administratorius pateikė ieškinius sostinės savivaldybei ir valstybei, jais reikalauja priteisti daugiau nei 12 mln. eurų žalos. „VIPC Vilnius“   Profsąjungų   rūmus iš bendrovės „Hermis Capital“ įsigijo 2004 metais.

Rūmus, mainais siūlant kitą savivaldybės turtą, bandė perimti ir praėjusios kadencijos savivaldybės politikai, tačiau įsikišus teisėsaugai procesas nutrūko.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius Jonas Basanavičius važiavo į Jungtines Valstijas (JAV) rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje nebuvo pastatyti. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų  pastatas pastatytas sovietmečiu, 1964-aisiais.

GALERIJA

  • Vilniaus savivaldybė svarsto prašymą perimti Profsąjungų rūmų sklypą
  • Vilniaus savivaldybė svarsto prašymą perimti Profsąjungų rūmų sklypą
  • Vilniaus savivaldybė svarsto prašymą perimti Profsąjungų rūmų sklypą
  • Vilniaus savivaldybė svarsto prašymą perimti Profsąjungų rūmų sklypą
Sauliaus Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Buja

Cia antra Lukiskiu aikste darys? Marazmas.

е

tas pastatas grazus, o nori pastatyt beverte deze... galetu ta pastata atnaujint.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS