Vilniaus politikai atleido administracijos direktorę A. Vaitkunskienę | Diena.lt

VILNIAUS POLITIKAI ATLEIDO ADMINISTRACIJOS DIREKTORĘ A. VAITKUNSKIENĘ

Vilniaus miesto savivaldybės taryba antradienį atleido mero pasitikėjimą praradusią administracijos direktorę Almą Vaitkunskienę. Rezultatus taryba patvirtinto nepaisydama opozicijos priekaištų, kad nebuvo užtikrintas slaptas balsavimas.

Už mero Remigijaus Šimašiaus siūlymą atleisti direktorę per slaptą balsavimą buvo 25 tarybos nariai, prieš – 21, dar du biuleteniai sugadinti.

Balsų skaičiavimo komisija susiginčijo, ar balsavimas vyko skaidriai, nes užfiksuota, jog devyni už A. Vaitkunskienės atleidimą balsavę politikai viešai parodė savo biuletenius. Komisijos pirmininkas, opozicinio „Lietuvos sąrašo“ atstovas Liutauras Stoškus pranešė, kad keturi komisijos nariai siūlo tvirtinti rezultatus, kiti keturi – netvirtinti.

Vis dėlto balsavimo rezultatai patvirtinti 27 tarybos narių basais, 13 politikų balsavo prieš, 2 susilaikė.

Pati A. Vaitkunskienė, matydama, jog nebeturi daugumos palaikymo, pasisiūlė atsistatydinti ir ragino tarybos narius už tai balsuoti, tačiau kad klausimas būtų svarstomas, jį būtų reikėję registruoti bent prieš parą. Opozicinių konservatorių frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas tikino, direktorės atleidimas vyko neskaidriai, ir perspėjo, kad A. Vaitkunskienė galės grįžti į pareigas per teismus.

Balsavimo komisija buvo sutarusi, kad slapti biuleteniai bus dedami į voką, tačiau tarybos dauguma tam nepritarė. Opozicijos teigimu, praėjusį kartą kai kurie biuleteniai prieš juos įmetant į balsadėžę taip pat buvo rodomi komisijos nariams, todėl dabar dedant juos į voką norėta išvengti neskaidraus balsavimo.

Atleisti administracijos vadovę sostinės politikams R. Šimašius siūlė prieš dvi savaites, tuomet minimalia persvara administracijos direktorė postą išsaugojo.

Šįkart siūlymą atleisti A. Vaitkunskienę pasirašė 28 tarybos nariai iš naujai suburtos valdančiosios daugumos: Liberalų sąjūdžio, Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS), socialdemokratų bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai, taip pat jokiai frakcijai nepriklausantis tarybos narys Markas Adamas Haroldas.

Pakeisti administracijos vadovę meras nutarė, kai nutraukė koaliciją su Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD). R. Šimašius A. Vaitkunskienei  priekaištavo dėl prastos vadybos, destruktyvaus požiūrio į komandinį darbą ir personalo valdymą, direktorė taip pat kaltinama modernių ir progresyvių sprendimų stabdymu bei nesuvokimu, „perteklinių biurokratinių darinių“ formavimu savivaldybėje. Tiesa, kiek anksčiau R. Šimašius yra pripažinęs ir A. Vaitkunskienės  nuopelnus suvaldant savivaldybės skolas.

Savo kalboje antradienį ji tikino, kad praėjusį posėdį sulaukusi tarybos palaikymo galėjo atsistatydinti „aukštai pakelta galva“, bet tai esą būtų prieštaravę tikrajai jos valiai ir taip būtų išreikšta nepagarba tarybos nuomonei.

„Iš (kreipimosi – BNS) teksto suprantu, kad jūs neišreiškiate nepasitikėjimo manimi, jūs konstatavote situaciją“, – į tarybos narius kreipėsi administracijos vadovė.

Be kitų duomenų ji pateikė Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) sudarytą savivaldybių indeksą, kuriame Vilniaus savivaldybė trečius metus iš eilės užima pirmąją vietą. Direktorė dar kartą priminė kai kurias konfliktines situacijas, tarp jų – buvusio „Vilniaus vandenų“ pastato Domininkonų gatvėje istoriją.

Opozicija kaltino valdančiuosius manipuliuojant posėdžio laiku, kad jis rengiamas antradienį, kai nėra dalies administracijos direktorę palaikančių opozicijos atstovų, o ne kaip įprasta trečiadienį, kai, opozicijos žiniomis, dalyvauti posėdyje negalėtų dalis valdančiųjų. Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Vincas Jurgutis tikino neturintis žinių, kad kažkas iš frakcijos trečiadienį planuoja kur nors išvykti.

Gali skųsti atleidimą

Antradienį iš pareigų atleista administracijos direktorė sako dar neapsisprendusi, ar skųsti tarybos sprendimą teismui dėl užfiksuotų pažeidimų. Meras Remigijus Šimašius opozicijos kaltinimus neskaidrumu vadina farsu ir galimybių grįžti į pareigas direktorei per teismus nemato

„Šiandien dar nežinau, pagalvosiu, bet mano nuomone, procedūriniai pažeidimai tikrai yra (...), matydama, kas vyksta, pasakiau, kad pati savo noru siekiu atsistatydinti, pagal procedūrą. Man atrodo, kad šiandien nei viena, nei kita procedūra neįvyko tinkamai, o kaip apsispręsiu, dar nežinau“, – BNS sakė ji.

R. Šimašius kaltinimus dėl neskaidraus balsavimo ir galimybes sprendimą skųsti teisme vadina spekuliacijomis.

„Kadangi po vieną tarybos narį buvo įleidžiama į patalpą – Žilvinas Šilgalis lindo, bandė žiūrėti, už ką yra balsuojama. Nežinau, gal jis bandė žiūrėti, ar tinkamai sulankstytas biuletenis, bet man tai pasirodė nekorektiška (...). Aš manau, kad tai yra spekuliacijos: tarybos valia yra visiškai aiški ir tai yra esminis dalykas. Ir balsavimo procedūroje, bent jau man, slaptumas buvo užtikrinamas, išskyrus minėtą aspektą“, – tikino R. Šimašius.

Jis taip sako žada tikslinti tarybos reglamentą, kad į balsavimo komisiją atstovai būtų deleguojami pagal frakcijų dydį, o ne skiriant po vieną narį nuo frakcijos – tai lėmė, jog komisijoje buvo deleguoti keturi opozicijos ir keturi valdančiųjų nariai ir jų nuomonės dėl balsavimo teisėtumo išsiskyrė.

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

lora

dabar Simasiui rankos atristos gales svaistyti i desine ir kaire pagaliau ir jam prasides gyvenimas tik nesuklupk

taip

soc...demonai padejo simasiukui iuk sava chebra ranka ranka plauna.....

Sėkmės

Tikiu teisybe, linkiu sėmkės Almai...protinga moteris.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS