Vilniaus valdžiai susitarti su italais nepavyko | Diena.lt

VILNIAUS VALDŽIAI SUSITARTI SU ITALAIS NEPAVYKO

  • 0

Vilniaus valdžia tvirtina, kad vykdydama arbitražo teismo sprendimą, šiemet bandė susitarti su Italijos bendrove „Gemmo“ dėl partnerystės, įgyvendinant miesto gatvių apšvietimo projektą, tačiau pastangos nebuvo sėkmingos.

Miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento direktorius Edvardas Varoneckas sako, kad „Gemmo“ nebendradarbiavo su savivaldybe.

„Nuo arbitražo sprendimo priėmimo iki birželio 7 dienos, tai yra 4 mėnesius, kaip ir nurodyta arbitražo sprendime, savivaldybė dėjo maksimalias pastangas bei sąžiningai vykdė arbitražo sprendimą, kad partnerystės sutartis įsigaliotų. Deja, nors konsorciumas pats kreipėsi į arbitražą, tačiau jis nevykdė savo įsipareigojimų, nedėjo maksimalių pastangų, kad sutartis įsigaliotų, nebendradarbiavo su savivaldybe“, – komentare BNS teigė E. Varoneckas.

Anot jo, tokie potencialių investuotojų veiksmai yra nesąžiningi ir patvirtina, kad „Gemmo“ vadovaujama grupė nėra pajėgi vykdyti sutartį.

Vilniaus komercinio arbitražo teismas vasario 7 dieną iš dalies patenkino „Gemmo“ vadovaujamo konsorciumo skundą ir partnerystės su savivaldybe sutarties įsigaliojimo terminą pratęsė dar 4 mėnesiams nuo teismo sprendimo priėmimo.

Arbitražo teismo sprendimą savivaldybė buvo apskundusi ir Lietuvos apeliaciniam teismui - pastarasis gruodžio 4 dieną skundą atmetė.

Pasak E. Varonecko, Apeliacinio teismo nutartis nėra aktuali, nes keturių mėnesių terminas jau yra pasibaigęs.

„Sutarties įsigaliojimas galėjo įvykti tik tokiu atveju, jeigu ir kita sutarties šalis – Italijos „Gemmo“ vadovaujamas konsorciumas – būtų taip pat dėjusi pastangas ir siekusi partnerystės dėl sostinės gatvių apšvietimo modernizavimo“, - tvirtino E. Varoneckas.

Vilniaus savivaldybės administracija 2014-ųjų balandį su konkursą laimėjusiomis bendrovėmis „Gemmo“, „VilniusLux“ ir Estijos VSLS pasirašė partnerystės sutartį dėl gatvių apšvietimo tinklų atnaujinimo – ji turėjo įsigalioti, „Gemmo“ vadovaujamam konsorciumui įgyvendinus išankstines sąlygas.

Sostinės mero rinkimus laimėjus Remigijui Šimašiui, Vilniaus valdžia 2015-ųjų gegužę pareiškė, kad su „Gemmo“ pasirašyta sutartis laikoma pasibaigusia, nes ji neįvykdė sąlygų ir nepateikė bankų, kurie finansuotų projektą, sąrašo.

Konsorciumas kreipėsi į arbitražą, kuris priėmė „Gemmo“ palankų sprendimą. Anot arbitražo, toks sprendimas priimtas dėl savivaldybės pareigos pažeidimo - pagal sutartį konsorciumas ir savivaldybė visą laiką iki sutarties įsigaliojimo privalo bendradarbiauti ir dėti maksimalias pastangas, gaunant sutikimus, leidimus, licencijas ir kitus dokumentus.

„Gemmo“ arbitražo taip pat prašė, kad jos reikalavimo nepatenkinus, savivaldybė jai turėtų sumokėti 1,295 mln. eurų nuostolių, o jei būtų netenkintas ir šis prašymas - 579,2 tūkst. eurų baudą. Arbitražas, pratęsęs sutarties įsigaliojimo terminą, dėl finansinių reikalavimų nepasisakė, jų nenagrinėjo ir Apeliacinis teismas.

Vilniaus taryba šiemet liepą nusprendė, kad projektą per trejus metus įgyvendins savivaldybės kontroliuojama įmonė Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai, jo vertė sieks 21,64 mln. eurų.

Pagal sutartį su „Gemmo“ į gatvių apšvietimo atnaujinimą per dvejus metus turėtų būti investuota 31,3 mln. eurų ir dar 18 metų jis būtų valdomas bei prižiūrimas. Tuomet skaičiuota, kad bendra sutarties vertė siektų apie 98 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS