Vilniaus valdžiai – VPT rekomendacijos dėl bendrovės „Pontem“ | Diena.lt

VILNIAUS VALDŽIAI – VPT REKOMENDACIJOS DĖL BENDROVĖS „PONTEM“

Vilniaus valdžia turi iš naujo vertinti, ar maisto tiekimo ir didmeninės prekybos bendrovė „Pontem“ už 6,2 mln. eurų gali vienerius metus tiekti pieną ir jo produktus ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, pareiškė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

„Pontem“ laimėjo savivaldybės pernai lapkritį skelbtą konkursą, tačiau sutartis kol kas nepasirašyta, laukiant VPT vertinimo.

Anot VPT, savivaldybė dar iki paskelbiant laimėtoją neprašė „Pontem“ pateikti įrodymų, kad ji yra patikima, ir taip pažeidė skaidrumo ir lygiateisiškumo principus.

„Pontem“, pernai kovą dalyvavusi Lietuvos kariuomenės skelbtame konkurse, pateikė melagingą informaciją apie baudą, todėl bendrovė buvo įtraukta į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą.

„Savivaldybė tik formaliai pasisakė, realiai dviem žodžiais, kad „Pontem“ nurodytos priemonės yra pakankamos, tačiau įstatymas įpareigoja perkančiąsias organizacijas priimti motyvuotą sprendimą – su argumentais ir panašiai. Todėl įpareigojom priimti sprendimą ir jį motyvuoti“, – BNS nurodė tarnyba.

Pasak VPT, savivaldybė turi prašyti bendrovės patikslinti informaciją ir pateikti įrodymus, o tada vertinti jos pasiūlymą iš naujo. Jei informacijos nepakaktų, reikėtų iš naujo rinkti laimėtoją.

Kita konkurso dalyvė bendrovė „Žemaitijos pienas“ Vilniaus apygardos teismui yra apskundusi savivaldybę, kad ši neleido susipažinti su „Pontem“ informacija dėl jos patikimumo. Teismas kol kas sprendimo nepriėmė – jį ketinama skelbti balandžio 26-ąją.

„Pontem“ netiesiogiai valdo verslininkas Irmantas Norkus. Jam priklauso ir bendrovė „Bruneros“ (buvusi „Kretingos maistas“) – pasak portalo 15min.lt, ji buvo patekusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos akiratin tyrime dėl galimo sukčiavimo, turto pasisavinimo stambiu mastu ir apgaulingo apskaitos tvarkymo 2014–2016 metais teikiant maitinimą mokykloms ir ligoninėms.

„Kretingos maistas“ susitaikė su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) ir „Sodra“ – susimokėjo nuslėptus mokesčius, o „Kretingos maisto“ vadovė buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės.

2016 metais VPT, išanalizavusi 2013-2015 metų konkursus, skelbė, kad Lietuvos maisto prekių ir maitinimo paslaugų viešuosiuose pirkimuose dominavo trys bendrovės: „Pontem“, „Kretingos maistas“ ir „Sanitex“.

Portalo freedata.lt duomenimis, „Pontem“ 2004-2017 metais gavo maždaug 124 mln. eurų vertės kariuomenės, švietimo įstaigų, ligoninių, įkalinimo, globos ir kitų valstybės įstaigų užsakymų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

keista

Kaip Pontem apskritai gali dalyvauti viešuosiuose pirkimuose,jeigu ne kartą yra minima sukčiavimuose.Juk jie tiekia maisto produktus net patiems mažiausiems vaikams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS