Vilniaus valdžios „dovana“ gyventojams – šiukšlių išvežimas ženkliai brangs | Diena.lt

VILNIAUS VALDŽIOS „DOVANA“ GYVENTOJAMS – ŠIUKŠLIŲ IŠVEŽIMAS ŽENKLIAI BRANGS

Jau nuo kitų metų vilniečių sąskaitos už komunalinių atliekų išvežimą ženkliai padidės. To jau nebeneigia ir savivaldybės darbuotojai, nors nuo visuomenės šią žinią dar bandoma slėpti.

Tačiau laikas spaudžia ir šis klausimas, kad ir kaip to prieš rinkimus nesinorėtų merui ar administracijai – greitai bus teikiamas svarstyti miesto Tarybai.

Priminsiu, jog šių metų gegužę įvesta rinkliava, kurios tikslas buvo nedidinant kainų gyventojams turėti kokybiškesnę atliekų tvarkymo sistemą ir įgyvendinti principą „teršėjas moka“, tai yra – gyventojai moka pagal faktą kiek atliekų sukaupia. Reforma įvedant rinkliavą buvo reikalinga ir kitose savivaldybėse, kurios tam tinkamai pasirengė, davė gerų rezultatų, bet Vilniuje, deja, nepasirengta. Nors dar prieš dvejus metus iki reformos pradžios specialiai tam buvo įsteigta įmonė „VASA“, bet ji savo darbo tinkamai neatliko, o valdžia su meru priešakyje procesų nesuvaldė. 

Rinkliava turėjo susidėti iš pastoviosios ir kintamosios dalių. Iki šiol pastovioji rinkliavos dalis sudarė 40 proc., o kintamoji, kuri ir būtų pagrindinė įgyvendinant principą „teršėjas moka“, turėjo sudaryti 60 proc. Tačiau Vilniaus valdžiai nesugebėjus tinkamai pasiruošti rinkliavos įvedimui bei sukaupti reikiamų duomenų, kad būtų galima išskaičiuoti kintamąją dalį pagal konkrečiai sukauptą šiukšlių kiekį, sąskaitos yra ir toliau bus pateikiamos tik už pastoviąją dalį pagal gyvenamojo ploto kvadratų skaičių, visai neatsižvelgiant į konkrečiai sukauptus atliekų kiekius. Taigi, esminis pertvarkos tikslas - „teršėjas moka“ už tiek, kiek sukaupia, nėra ir, panašu, greitu laiku nebus net pradėtas įgyvendinti.

Jei miesto politikai pritars jau parengtame Tarybos sprendime siūlomai naujai tvarkai, pastovioji dalis sudarys jau net 60 proc., o kintamoji - tik 40 proc., kas dar labiau nutolintų minėto tikslo įgyvendinimą.

O susumavus visus “VASA” pateiktus duomenis, akivaizdu, kad pastovioji rinkliavos dalies kaina didės net 100 proc. – tai yra dvigubai, o kintamoji dalis ir toliau liks tik popieriuje dar mažiausiai pusmetį. Tai reiškia, jog pirmą kitų metų pusmetį, gavę sąskaitą, žmonės skirtumo nelabai pajus lyginant su šiais metais, bet neišvengiamai pajus už gero pusmečio, kai gaus antrą dalį sąskaitos.

Gyventojai skundžiasi perpildytais konteineriais ir per jų viršų krentančiomis šiukšlėmis ir ši problema vis dar iki galo neišspręsta.
 

Akivaizdu, kad Vilniaus mero pažadas, jog atliekų tvarkymo sistema jau po pusmečio veiks sklandžiai, o kaina gyventojams nedidės – melas. Gyventojai jau kurį laiką skundžiasi perpildytais konteineriais ir per jų viršų krentančiomis šiukšlėmis ir ši problema vis dar iki galo neišspręsta.

Nepaaiškinama ir tai, jog nors naujai paskelbtas komunalinių atliekų išvežimo konkursas dar nepasibaigęs, pataikaudama komunalinių atliekų vežėjams, Savivaldybė jau dabar jiems moka net iki 50% daugiau, nei buvo nustatyta pasirašytose sutartyse su konkursus laimėjusiomis bendrovėmis. Kokiu teisiniu pagrindu tai daroma – neaišku. Kaip supratau iš nerišlių Savivaldybės darbuotojų paaiškinimų teisinant papildomus mokėjimus, kad, neva, buvo nupirkta papildomai paslaugų, kadangi neužtenka tik šiukšles išvežti, bet dar reikia pasiekti kontenerius, juos pakelti, išpilti, pastatyti į vietą ir pan., o tų visų papildomų darbų pirminėse sutartyse, neva, aprašyta smulkiai nebuvo. Ar neabsurdiškas paaiškinimas?

Tarytum tai nebūtų savaime suprantama, jog prieš išvežant šiukšles, konteinerius reikia pasiekti, pakelti ir pan.. Negi tai nemanipuliacijos pataikaujant komunalinių atliekų vežėjams? Už ką jiems tokia malonė mokėti papildomai, vietoje reikalavimo laikytis sutarčių ar taikyti pirminėse sutartyse numatytas baudas už netinkamą paslaugų atlikimą? Galimai ne už AČIŪ. Meras dalija pažadus, bet už šią sritį atsakingas ir vicemeras bei mero dešinioji ranka L. Kvedaravičius, kuris va taip ir „kuruoja“ šią svarbią sritį...

Situacija visame atliekų sektoriuje, pradedant Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centru (VAATC) ir baigiant Vilniaus atliekų sistemos administratoriumi (VASA), skandalinga ir reikalauja ne tik miesto Tarybos narių dėmesio, bet ir išsamaus atsakingų institucijų tyrimo. Ko gero, ne šiaip sau kai kurie gyventojai rašydami Tarybos nariams lygina merą ir jo komandą su Italijoje šiukšlių verslą kontroliuojančia mafija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

tai brangs tai nebrangs tikrai reikia eiti i gatves kiek galima melzti ta zmogu

Anonimas

i snuki keules paziurek gulagas ateina

SUSIJUSIOS NAUJIENOS