„Vilniaus vandenys“ ir šiais metais finansuos tinklų plėtrą | Diena.lt

„VILNIAUS VANDENYS“ IR ŠIAIS METAIS FINANSUOS TINKLŲ PLĖTRĄ

  • 0

Gera žinia sodų bendrijose ar individualių namų kvartaluose gyvenantiems vilniečiams, ne vienerius metus siekiantiems prisijungti prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tvarkymo tinklų. Dabar tokia galimybė yra: „Vilniaus vandenys“ jau antrus metus iš eilės finansuos magistralinių / kvartalinių geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo tinklų tiesimą apgyvendintose Vilniaus miesto, Švenčionių, Šalčininkų ir Vilniaus rajonų teritorijose ir kviečia gyventojus teikti paraiškas. Iki praėjusių metų tokia plėtra buvo vykdoma Europos Sąjungos paramos fondų ar pačių gyventojų lėšomis.

Siekdama kuo efektyviau panaudoti savo lėšas, bendrovė paraiškas vertins ir reitinguos vadovaudamasi specialiai tam patvirtinta infrastruktūros plėtros objektų reitingavimo metodika. Vadovaujantis šios metodikos nuostatomis, apgyvendintos teritorijos bus atrenkamos ir prijungiamos prie miesto centralizuotų tinklų. Tiesa, gyvenamųjų kvartalų vystytojams ši tvarka nėra taikoma.

Gyventojai, norintys, kad jų gyvenamoji teritorija būtų prijungta prie centralizuotų tinklų, „Vilniaus vandenims“ turi pateikti paraišką bei projektinius pasiūlymus ar techninį projektą su statybos leidimu. Su paraiškomis pateikti projektiniai pasiūlymai ar techniniai projektai, atsižvelgiant į prisijungti ketinančių namų ūkių skaičių, tinklų ilgį bei siurblinių skaičių, yra vertinami ir reitinguojami, siekiant kuo efektyviau panaudoti investicijas. Techninį projektą su statybos leidimu pateikusių pareiškėjų infrastruktūros objektas, atsižvelgiant į pačių gyventojų investicijas, vertinant įgauna aukštesnį reitingą.

Teritorijų, kurių prijungimą finansuos „Vilniaus vandenys”, sąrašas bus sudaromas trejiems metams į priekį ir kasmet atnaujinamas. Tai leis bendrovei skaidriai ir objektyviai atrinkti projektus bei nuosekliai plėtoti kvartalinius tinklus, o gyventojams sudarys galimybę naudotis visais centralizuoto vandentiekio ir nuotekų tinklų privalumais.

Pirmasis toks infrastruktūros plėtros objektų reitingavimas vyko 2018-aisiais ir bendrovė sulaukė per 30 gyventojų paraiškų. Septyniems iš jų buvo skirtas finansavimas. Bendra projektų apimtis siekia apie 2 mln. eurų, projektai bus įgyvendinti per 2019 m.

Ką turi padaryti gyventojai, norintys pateikti paraišką?

Kad galėtų dalyvauti 2019 m. reitingavime, gyventojai pirmiausia, turi suorganizuoti gyventojų susirinkimą ir jo metu išsirinkti įgaliotą atstovą – pareiškėją, kuris gyventojų grupei atstovaus viso tolesnio proceso metu.

Bendrovei turi būti pateikta užpildyta paraiška, bendrijos susirinkimo protokolas ar notaro patvirtintas rašytinis įgaliojimas pareiškėjui atstovauti fiziniams asmenims. Būtina pridėti prisijungimo sąlygas arba paraiškoje pateikti jų numerį, taip pat su „Vilniaus vandenimis“ suderintą projektinį pasiūlymą arba techninį projektą, kuriam turi būti gautas statybos leidimas. Projektuose turi būti nurodyti tinklų ilgiai ir skersmenys, siurblinių skaičius.

Visus šiuos dokumentus nuo šių metų kovo 1 iki 29 d. reikia pateikti „Vilniaus vandenų“ Klientų aptarnavimo skyriui Vilniuje, Švenčionyse, Šalčininkuose ar Nemenčinėje arba atsiųsti e. paštu info@vv.lt, laiško pavadinime nurodant „Tinklų finansavimas 2019/Objekto pavadinimas“.

Taip pat pažymėtina, kad bus finansuojama tik naujų infrastruktūros objektų plėtra apgyvendintose teritorijose. Jei teritorijoje yra nutiestas vandens tiekimo tinklas ir nėra nuotekų šalinimo tinklo, paraiška dėl nuotekų šalinimo tinklo gali būti teikiama. Nekilnojamojo turto vystytojai (fiziniai ir juridiniai asmenys) į šį finansavimą pretenduoti negali.

Su paraiškomis pateikti projektiniai pasiūlymai ar projektai bus vertinami ir reitinguojami pagal vienodą reitingavimo formulę, atsižvelgiama į prisijungti ketinančių namų ūkių skaičių, tinklų ilgį bei siurblinių skaičių.

Paskelbus teritorijų, kurių prijungimą prie tinklų finansuos „Vilniaus vandenys”, sąrašą, įgaliotas asmuo bus pakviestas pasirašyti sutarties dėl geriamojo vandens tiekimo ir (ar) nuotekų tvarkymo infrastruktūros objektų statybos. Kartu turės būti sumokėtas bendras užstatas, skaičiuojant 300 eurų vienam namų ūkiui. Šis užstatas – tai garantija, kad namų ūkiai prisijungs prie bendrovės įrengtos infrastruktūros. Įgaliotam atstovui jis bus grąžinamas dalimis kiekvieną ketvirtį už tuos namų ūkius, kurie jau bus prisijungę prie nutiestų tinklų.

Galutinis atrinktų teritorijų sąrašas bei joms numatytos investicijos bus skelbiamos viešai, kai su įgaliotais atstovais bus sudarytos sutartys dėl geriamojo vandens tiekimo ir (ar) nuotekų tvarkymo infrastruktūros objektų statybos bei sumokėtas užstatas.

Kas gali pretenduoti į finansavimą?

1. Apgyvendintos teritorijos, kurios patenka į „Vilniaus vandenų“ viešąją geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo teritoriją. Bendrovė investuos ten, kur pagal veiklos licenciją gali teikti vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas.

2. Apgyvendintos teritorijos, jei jos bus prijungiamos prie bendrovės „Vilniaus vandenys“ nuosavybės, panaudos teise ar kitu teisėtu pagrindu valdomos infrastruktūros.

3. Jei infrastruktūros objekto statyba numatoma valstybinėje ar servitutais išskiriamoje teritorijoje.

4. Apgyvendintos teritorijos, kuriose jau yra vienos paslaugos infrastruktūra (pavyzdžiui, vandentiekio tinklas), galima antrosios infrastruktūros (pavyzdžiui, nuotekų tinklo) plėtra.

5. Gyvenamųjų namų bendrijos, kvartalai kurie turi vietinius vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įrenginius ir nori prisijungti prie centralizuotų tinklų. Jie taip pat turi pateikti projektinius pasiūlymus arba techninį projektą.

Kas negali pretenduoti į finansavimą?

1. Nekilnojamojo turto vystytojai (fiziniai ar juridiniai asmenys), kurie vykdo infrastruktūros objektų statybą naujiems ar naujuose gyvenamuosiuose kvartaluose. Pavyzdžiui, statomas naujas kvartalas, pastatyti ne visi namai, juose negyvenama arba apgyvendinta tik maža dalis namų.

2. Apgyvendintos teritorijos, kurioms tiekimas ir prijungimas galimas tik per privačius tinklus.

3. Individualių ir daugiabučių namų įvadai ir išvadai.

4. Dėl ilgo atsipirkimo termino, reitingavime negali dalyvauti infrastruktūros objektai, prie kurių jungiasi mažiau nei penki namų ūkiai.

5. Apgyvendintos teritorijos, neturinčios projektinio pasiūlymo, suderinto techninio projekto su statybos leidimu.

Infrastruktūros objektų reitingavimo etapai

1. 2019 m. kovo 1–29 d. – paraiškų teikimas (Spaudos g. 8-1, Vilnius arba info@vv.lt).

2. 2019 m. balandžio 1–19 d. – paraiškų vertinimas pagal kriterijus ir taikymo sritį.

3. 2019 m. balandžio 23 – gegužės 10 d. – infrastruktūros objektų reitingavimas, preliminarios reitingo eilės sudarymas, preliminarių statybos sąmatų skaičiavimas.

4. 2019 m. birželio 1 d. – preliminarus infrastruktūros objektų sąrašas paskelbiamas bendrovės tinklalapyje www.vv.lt.

5. 2019 m. birželio 1–28 d. – geriamojo vandens tiekimo ir (ar) nuotekų tvarkymo infrastruktūros objektų statybos sutarčių pasirašymas su pareiškėjais (įgaliotiniais) ir bendro užstato įmokėjimas į bendrovės sąskaitą.

6. 2019 m. liepos 2 d. galutinio – investicinių infrastruktūros objektų sąrašo bendrovės tinklalapyje www.vv.lt paskelbimas ir patekusiųjų į vystomų infrastruktūros objektų sąrašą informavimas.

Paraiškų pateikimo terminai, reitingavimo tvarka, atsakymai į dažniausiai kylančius klausimus ir visa kita detali informacija gyventojams skelbiama „Vilniaus vandenų“ interneto svetainėje www.vv.lt.

Medžiaga parengta pagal UAB „Vilniaus Vandenys“ užsakymą. Turinys apmokėtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS