Vilniaus visuomeniniai rinkimų komitetai skundžiasi dėl diskriminacijos | Diena.lt

VILNIAUS VISUOMENINIAI RINKIMŲ KOMITETAI SKUNDŽIASI DĖL DISKRIMINACIJOS

Dėl Vilniaus miesto savivaldybės tarybos mandatų besivaržantys visuomeniniai rinkimų komitetai skundžiasi, kad negali sudaryti koalicijos, tuo metu partijoms tai leidžiama.

Esama situacija nepatenkinti penki Vilniaus tarybos mandatų siekiantys komitetai kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), kad ši paaiškintų situaciją. Neatmetama, kad bus kreipiamasi ir į teismą.

„Matome, kad komitetai ignoruojami ir diskriminuojami rinkimų kampanijos atžvilgiu. Norime parodyti akivaizdžią takoskyrą tarp partijų ir komitetų, kai partijos naudoja dvigubus standartus VRK pagalba“, – BNS sakė buvęs europarlamentaras ir komiteto „Gedimino miestas“ narys Arūnas Degutis.

„Kalbėjome telefonu su VRK, iš pradžių jie sakė, kad galima jungtis į koaliciją, paskui pasakė, kad negalima. Tada nutarėme kreiptis raštu, ir yra iniciatyva kreiptis į teismą“, – teigė jis.

Raštą VRK pasirašė rinkimų komitetai „Gedimino miestas“, „Judėk, Vilniau“, „Junkis“, „Vilniečių „Lokys“, „Vilnius gali“.

Anot A. Degučio, yra ir kitų motyvų, kurie susiję su komitetų diskriminavimu, – rinkiminių numerių traukimas, gana trumpas parašų rinkimo laikas.

„Yra toks keistas atvejis – kai buvo traukiami numeriai, partijos buvo pakviestos į Seimą, joms leista išsirinkti numerius pirmoms, o mums atnešta tai, kas liko. Gerokai pavėlavo VRK atstovas į savivaldybę. Matome skirtingą vertinimą“, – sakė rinkimų komiteto „Gedimino miestas“ kandidatas į merus.

Pasak VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės, anksčiau buvo diskusijų dėl to, kad rinkimų komitetams būtų leidžiama jungtis į koalicijas, tačiau diskusijos ir liko diskusijomis, teisinis reguliavimas nepasikeitė.

Pataisą dėl galimybės rinkimų komitetams sudaryti koalicijas tarpusavyje ir su partijų keliamais sąrašais buvo pateikęs „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, bet projektas liko nepriimtas.

„Tokia įstatymo leidėjo valia – įstatymas nenumato tokių koalicijų. Jeigu taip numatyta, tai yra taip, kaip yra. Rinkimų komitetų ir statusas kitoks – partijos veikia visoje Lietuvoje, o rinkimų komitetai tik tam tikroje savivaldybėje“, – BNS sakė L. Matjošaitytė.

Anot jos, galima ir ateityje svarstyti komitetams leisti jungtis į koalicijas, tačiau būtina argumentuoti, kokiu tikslu tai norima daryti.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme teigiama, kad iki rinkimų likus ne mažiau kaip 35 dienom, partijos gali sudaryti koalicijas ir sujungti kandidatų sąrašus į jungtinį kandidatų sąrašą.

Savivaldybių tarybų rinkimai vyks kovo 3 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

Nesuprantu , ko komiteteai nori , tik susiformavo ir jau koalicijos reikia , reikėjo galvoti , beformuojant komitetus , kuo gali pasibaigti , kokios lygios teisės - po rinkimų ,ir jūsų nėra .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS