Vilniečiai renka parašus, kad būtų paliktas ramybėje „Kiaušinis“ | Diena.lt

VILNIEČIAI RENKA PARAŠUS, KAD BŪTŲ PALIKTAS RAMYBĖJE „KIAUŠINIS“

Vilniaus senamiesčio gyventojai renka parašus, kad būtų išsaugota Pylimo, Šv. Stepono ir Raugyklos gatvių sankryžoje stovinti skulptūra „Kiaušinis“.

Peticiją Vilniaus miesto savivaldybei pateikęs istorikas Kristupas Šepkus prieš kelerius metus buvo išrinktas svetingiausiu Vilniaus gidu.

Kaip Eltai sakė K. Šepkus, „Kiaušinio” likimu susirūpinta Vilniaus savivaldybei paskelbus konkurso „Kuriu Vilniui” rezultatus. Vieno iš projektų autorius Jurgis Dagelis sumanė patobulinti kiaušinio skulptūrą į mechanizuotą akustinį ir besitransformuojantį į judesio, garso ir šviesos gaivalą. Savivaldybė tai palaimino.

Pasak projekto patobulinti „Kiaušinį“ autoriaus, legendinis Pylimo g. skvero „Kiaušinis“ planuotas kaip laikina keliaujanti po įvairias miesto erdves skulptūra, yra tapęs šios Pylimo g. vietos ženklu.

Norime, jog visų pamėgta skulptūra liktų savo vietoje ir prašome naujam objektui paieškoti kitos, dar neturinčios savito paminklo, vietos.

Tai akcentuoja ir vilniečiai, socialiniuose tinkluose platinantys kvietimą pasirašyti po peticija Vilniaus savivaldybei palikti „Kiaušinį“ ramybėje.

„Keliolika metų Pylimo, Šv. Stepono ir Raugyklos gatvių sankryžoje stovinti skulptūra „Kiaušinis“ tapo vienu labiausiai atpažįstamų kvartalo simbolių. Kiekvieną dieną jis fotografuojamas dešimčių ir šimtų miesto svečių, yra populiari susitikimų vieta, o svarbiausia - puikia dera prie šalia stovinčio 43 numeriu pažymėto eklektikos stiliaus namo“, - pabrėžiama peticijoje.

Kvartalo gyventojai ir kiti suinteresuoti Vilniaus viešosiomis erdvėmis piliečiai išreiškia prieštaravimą Vilniaus savivaldybės sudarytos komisijos nutarimui finansuoti projekto, įvardinto, kaip „patobulinti kiaušinio skulptūrą į mechanizuotą akustinį ir besitransformuojantį į judesio, garso ir šviesos gaivalą“ vykdymą.

„Norime, jog visų pamėgta skulptūra liktų savo vietoje ir prašome naujam objektui paieškoti kitos, dar neturinčios savito paminklo, vietos“, - teigiama kreipimesi.

Kaip pabrėžia peticijos autorius, tai jokiu būdu nėra išpuolis prieš naujosios skulptūros autorių asmeniškai, ar jo kūrinio koncepciją. K. Šepkaus teigimu, „Kiaušinio“ autorius, skulptorius Romas Vilčiauskas taip pat išsakė pritarimą šiai peticijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS