Atminimo lenta įamžinta pirmoji Lietuvos Vyriausybė | Diena.lt

ATMINIMO LENTA ĮAMŽINTA PIRMOJI LIETUVOS VYRIAUSYBĖ

Penktadienį sostinės Gedimino prospekte iškilmingai atidengta atminimo lenta, įamžinanti vietą, kurioje stovėjusiame pastate 1918 m. posėdžiavo Lietuvos Valstybės Taryba ir pirmieji ministrų kabinetai.

Prieš 100 metų 1918-aisiais valstybės laikraštis „Lietuvos aidas“ rašė: „Lietuvos Taryba maino butą ir persikelia į Šv. Jurgio prospektą, namo numeris 13“.

Ceremonijoje dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad čia Vilniuje, šioje Gedimino prospekto vietoje stovėjusiame pastate, į kurį 1918 metų antrąjį pusmetį buvo nukreiptos visų lietuvių akys, vyko svarbiausi, pamatiniai modernios Lietuvos valstybės kūrimo darbai.

„35-erių metų istorijos profesoriaus Augustino Voldemaro vadovaujamam ministrų kabinetui teko itin platus, painus ir komplikuotas veiklos baras: įtvirtinti Lietuvos valstybės egzistavimą tiek tarptautiniu lygiu, tiek ir pačiame krašte“,- sakė premjeras.

Okupacinės valdžios visaip bandė šią vietą ištrinti iš mūsų atminties (pirmuosius Vyriausybės rūmus sudegino, o vėliau sovietai sulygino su žeme). Prabėgo 100 metų, tačiau tautos atmintis - gyva.

Per 48-ias Laikinosios Vyriausybės gyvavimo dienas buvo nuveikti milžiniški darbai, siekiant rimties ir stabilumo valstybėje: padėti valdžios institucijų, policijos, švietimo, kariuomenės pamatai, pradėtos leisti „Laikinosios Vyriausybės Žinios“.

„Šiandien, atidengdami atminimo lentą, mes įamžiname ne tik didingą ir sunkų mūsų istorijos laikotarpį, bet ir siekiame, kad, skubėdami kasdienybėje, stabtelėtume, susimąstytume ir prisimintume juos - mūsų istorijos kūrėjus, šioje vietoje prieš 100 metų dienomis ir naktimis dirbusius iš peties mūsų visų ateities labui. Amžina pagarba jiems“,- sakė Vyriausybės vadovas S.Skvernelis.

GALERIJA

  • Pirmieji: pirmoji Lietuvos Respublikos Vyriausybė ministro pirmininko A.Voldemaro darbo kabinete: <span style=color:red;>(iš kairės)</span> Jonas Yčas, Petras Leonas, A.Voldemaras, Martynas Yčas, Juozas Tūbelis, Vladas Stašinskas.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Senas Kaunietis

Gerai pažįstami snukiai.Pirmas ,tai atėjo laikinai ir labai trumpam,,,,Pasirodė ,kad ne laikinai ir ne taip jau ir trumpam.Šitas šlykštynė bandė prastumti įstatymą,kad esą,jei pilietis veža septynias vienodas prekes ,tai privalo turėti sąskaitą -faktūrą.Jis sugriovė profsąjungas ir padarė didelę gėdą savo mokytojui A+A K.Antanavičiui.Antras numeris -ne mažesnis šlykštynė abišala-abišalas.Į žurnalisto klausima:"Tai ką darysime,Premjere?".Šitas tipelis atsakė trumpai ir drūtai:"Nežinau".Visa Lietuva girdėjo ir kraupo...Vienok jis žinojo,kaip ir kam patarinėt, Lietuvai prarandant Mažeikų naftą.Jo išdavikiškos,teisėtos veiklos nuostoliai valstybei-sunkiai išmatuojami...Janutienė-akiplėša-tildoma.O vis tik tai buvo!!!Ką jau čia bekalbėti apie tarpukario pašto ženklų ir amerikoniškų lašinių aferą...Dabartės gi-"auksinis tualetas prie Kauno Pilies...O K.Petrausko muziejus?(toliau nėra vietos)

o

kur satrijos ragana?....

Siamas

SS be kaklaraiščio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS