Vilniuje - nemokamas, gamtos suformuotas SPA | Diena.lt

VILNIUJE - NEMOKAMAS, GAMTOS SUFORMUOTAS SPA

Saulė, ošiantis šilas, gaivus vanduo. Sveikatingumo procedūros Vilniuje gali nekainuoti nė lito. Gamtos suformuotas SPA centras laukia Nemenčinės miške, prie Gėlos ežero.

Atvykėliai netenka žado

Nuo galvos iki pirštų galiukų purve išsimurdę vaikai ir kojas bei sėdmenis pilkai balkšva mase išsitepusios moterys – toks vaizdas prie Gėlos ežero įrengtame paplūdimyje dažnai poilsiaujantiems miestiečiams ne naujiena.

Tačiau atvykėliai, prie Nemenčinės miške plytinčio ežero užklydę pirmą kartą, negali nuslėpti nuostabos. Žiūrėdami į pušyno tankmėje šmėžuojančias murzinas figūras žmonės teiraujasi: kas čia po perkūnais vyksta? O dumblinos žmogystos šliūkšteli į vandenį. Po kelių akimirkų iš jo išnyra besišypsantys veidai.

"Purvo baseiną rasite ežero pakraščiu paėjėję kelias dešimtis metrų", – šūkteli ir vėl neria. Toje vietoje vandens paviršius tampa drumzlinas, bet suraibuliavęs vėl praskaidrėja.

Švarios odos – nė lopinėlio

Kad artėji prie kažko įdomaus, išduoda iš už aukštos žolės atsklindantis vaikų juokas, spiegimas ir krykštavimas. Takelis, vedantis to triukšmo link, baltas, lyg būtų apipiltas kalkėmis. Iš paskos sekantys žmonės įspėja verčiau nusiauti batus ir saugotis krūmų. Prisilietus prie jų drabužiai kaip mat išsiteptų – krūmų lapai padengti sudžiūvusiu moliu. Balti – lyg apipurkšti kreidos dulkėmis.

Netrukus atsiveria vaizdas. Priešakyje – trys bikiniais vilkinčios moterys. Jų kojos tolygiai padengtos purvu.

Natūraliai prie ežero susiformavusiame purvo baseine siaučia vaikai: murdo vienas kitą į dumblą, rankomis mikliai suformavę gniūžtę teškia ją draugui ant galvos.

"Vaikai, nesiterliokite plaukų! Saugokite akis ir burną!" – drausmina viena iš trijų moterų. Tačiau jau vėlu – vaikai tokie murzini, kad nerastum nė vieno švaraus odos lopinėlio.

Vieta atstoja kurortus

"Kai čia subėga jaunimas, merginos žviegte žviegia – vaikinai jų negaili", – šypsodamasi pasakoja kojas purvu išsitepusi Beata Marčiuvienė.

Purvo baseiną Naujojoje Vilnioje gyvenančiai moteriai draugai parodė prieš trejus metus. Nuo tada ji su vaikais prie Gėlos ežero važiuoja kiekvieną vasarą.

Atrastos vietos koordinatėmis pasidalijo ir su kitomis draugėmis. Viešnagė prie Gėlos irgi Naujojoje Vilnioje gyvenančiai Jelenai Mikšienienei buvo pirma.

"Tai unikali vieta. Žmonės važiuoja į kurortus, o mes – čia", – kalbėjo J.Mikšienienė. Ne paslaptis – šlaunis ir sėdmenis purvu moterys išsitrynė kosmetiniais sumetimais, girdi, purvas valo giliausius odos sluoksnius, reguliuoja drėgmės ir riebalų pusiausvyrą, gerina kraujotaką, dezinfekuoja odą. Jis labai dažnai naudojamas atliekant anticeliulitines procedūras.

"Mes irgi išsitepėme dėl apelsinų žievelės. Kiek tos teisybės dėl poveikio, neaišku, bet bandome", – šypsojosi B.Marčiuvienė.

"Esu girdėjusi, kad purvas labai padeda turint bėdų dėl išsiplėtusių venų. Džiūdamas jis traukia odą, aktyvina kraujotaką ir nuima nuovargį", – draugę papildė J.Mikšienienė.

Liko tik klampynė

"Dabar purve palyginti nedaug žmonių. Savaitgaliais čia knibždėlynas – pilna nuo ryto iki vakaro. Tik keista, kad vanduo labai nuslūgęs, nors vasara palyginti lietinga. Anksčiau būdavo, kad vaikai suformuoja čiuožyklas, įsibėgėja ir čiuožia į vandenį. Dabar likusi tik klampynė", – pasakojo prie purvo vonios sutikta Rimantė Gelažecienė.

Moterys tikino, kad purvas palyginti lengvai nusiplauna, tereikia smarkiau patrinti. "Smagu ir mums, ir vaikams. Nemanome, kad natūralus gamtos išteklis gali pakenkti sveikatai", – svarstė B.Marčiuvienė.

Rekomenduoja saugotis

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė dienraščiui prisipažino negirdėjusi apie sveikatingumo oazę prie Gėlos ežero. Ji abejojo, ar kuri nors institucija tiria žmonių pamėgtą purvo baseiną.

"Tačiau jei jis būtų pavojingas sveikatai, mes tikrai žinotume: žmonės paprastai netyli kilus kokių nors įtarimų. Nukrypimai nuo sveikatai nepavojingos švaros normos paaiškėja greitai", – sakė A.Razmienė.

Jei dumblas būtų pavojingas, tarkime, jame būtų sunkiųjų metalų perteklius, odą alergizuotų. "Žmonės jaučia, kas jiems tinka, kas ne. Medicinoje dažnai naudojamas durpių ir dumblo purvas. Tačiau žmonės turėtų būti atsargūs", – patarė A.Razmienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad bakterijų yra visur: ore, vandenyje, dirvožemyje. Pavojingos ne pačios bakterijos, bet jų skaičius.

"Žmonės visais laikais ieško alternatyvių sveikatinimosi būdų: geria šaltinių vandenį, maudosi purve. Tačiau reikia būti protingiems, nes neištirti sveikatinimosi šaltiniai gali būti ir pavojingi", – įspėjo A.Razmienė.


Vilniuje tiriami penki paplūdimiai

Už visuomenės sveikatą atsakingi centrai pataria vengti maudynių bent parą po smarkios liūties. Ant pastatų, kelių ar kiemų patenkantys lietaus lašai į mūsų aplinką nuplauna įvairius teršalus: automobilių tepalus, degalus, langų ir kitokius skysčius, pesticidus, maisto atliekas, statybviečių teršalus, šiukšles ir nuolaužas. Šie teršalai patenka į lietaus kanalizacijos sistemą, o iš jos keliauja į upes, ežerus ar jūrą.

Pavojingiausi yra arčiausiai miestų, žemės ar gyvulininkystės ūkių esantys vandens telkiniai.

Specialistas pabrėžė, kad vandenyje negalima maudyti vaikų su sauskelnėmis. Maudytis taip pat nepatartina žmonėms, turintiems įvairių žarnyno sutrikimų. Poilsiautojams primenama, kad paplūdimiuose draudžiama vartoti alkoholinius gėrimus, juose vedžioti šunis. Pastebėjus kurį nors iš šių pažeidimų, galima kreiptis į policiją, ir pažeidėjai bus sudrausminti.

Vilniuje vandens tyrimai kas dvi savaites atliekami penkiose oficialiai įteisintose maudyklose: Neries (Valakupių I ir II bei Žirmūnų), Salotės ir Žaliųjų Ežerų. Taip pat vanduo stebimas ir populiariuose Tapelių ir Balžio (Šilo) ežeruose.


Gydomosios purvo ypatybės

Gydymas purvu, arba peloidoterapija, medicinoje naudojamas daugelį metų. Gydomasis purvas – tai gamtiniai organiniai mineraliniai koloidiniai dariniai, turintys biologiškai veiklių medžiagų ir gyvųjų mikroorganizmų. Purvas išsiskiria antibakteriniu poveikiu – valo odą ir organizmą. Be to, jis drėkina odą, saugo ją nuo išsausėjimo, senėjimo ir celiulito.

Peloidoterapijos procedūros dažniausiai atliekamos sanatorijose, tačiau gydomuoju purvu galima gydytis ir namie.

Koks gali būti gydomasis purvas? Medicinoje dažniausiai naudojamas durpių ir dumblo purvas. Sapropelinis purvas – gėlo vandens ežeruose susiformavęs dumblas. Tai mažos mineralizacijos į želę panašios konsistencijos masė, turinti mažai sulfidų, bet daug biologiškai veiklių medžiagų. Sapropelinio purvo spalva – nuo rudos iki rožinės.

Baltasis gydomasis purvas – organinės kilmės esamų ar buvusių gėlavandenių ežerų dumblas. Jo gydomosios ypatybės vertinamos dėl geresnių nei gydomųjų durpių šiluminių rodiklių, taip pat jame daug organinių biologiškai veiklių medžiagų ir mikroelementų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

patiko

Sis purvas Gelos ezere tikras atradimas. Super vieta

apacioj parasiusiai

oi oi kokia poniute:)

13795

ne vilniuje, o vilniaus rajone; ir maudytis kazkokiame purve visiska nesamone jau geriau nuvaziuoti ir pakvepuoti grynu oru Kleboniskio miske ar issimaudyti draseikiu ar zatysiu karjere arba is bedos kad ir Lampedziu karjere. I kuri galima nuvaziuoti troleibusu :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS