Vilniuje sužibo gyventojų padovanota Kalėdų eglė: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes | Diena.lt

VILNIUJE SUŽIBO GYVENTOJŲ PADOVANOTA KALĖDŲ EGLĖ: KVIEČIA ATSIGRĘŽTI Į NEMATERIALIAS VERTYBES

  • 36

Penktadienio vakarą pagrindinėje sostinės Katedros aikštėje iškilmingai įžiebta Vilniaus Kalėdų eglė. Šiemet puoštas natūralus spygliuotis medis, kurį miestui padovanojo jo gyventojai. Eglės papėdėje taip pat įrengta didžiulių aukso spalvos dovanų kompozicija ir speciali apžvalgos aikštelė, kuri leis eglutę apžiūrėti iš arčiau.

„Kalėdinė eglutė nuo seno kvietė žmones burtis ir skirti vieni kitiems taip trūkstamo laiko bendravimui. Šiuo šventiniu laikotarpiu Vilnius kviečia dovanoti vienas kitam tai, ko nenupirksi už jokius pinigus: dėmesį, pokalbius, bendrystę, susitikimus su artimaisiais, palaikymą ir dėkingumą. Tai didžiausi Kalėdiniai stebuklai“, – susirinkusius į Kalėdų eglės įžiebimo renginį sveikino Vilniaus meras Valdas Benkunskas su žmona Vismante Benkunskiene.

Sostinės meras linkėjo vilniečiams labiau atsigręžti vieniems į kitus: „Šiemet kviečiame šventes pasitikti ne tik prie centrinės miesto eglės, bet ir susitikti su kaimynais prie seniūnijose įžiebtų eglučių. Po gyvenamuosius rajonus keliaujantis šventinis autobusiukas kvies susitikti kaimynystėje, pabendrauti, padėkoti vieni kitiems mėgaujantis šilta arbata ir skanėstais.“

Šiuo šventiniu laikotarpiu Vilnius kviečia dovanoti vienas kitam tai, ko nenupirksi už jokius pinigus: dėmesį, pokalbius, bendrystę, susitikimus su artimaisiais, palaikymą ir dėkingumą.

Natūrali eglė – po 14 metų pertraukos

Šiemet Katedros aikštėje sužibo ne karkasinė, kaip buvo įprasta matyti pastarąjį dešimtmetį, o natūrali eglė. Paskutinį kartą Katedros aikštėje natūrali eglė puošta 2009 m.

Daugiau nei 16 m aukštį siekiantį medį vilniečiams padovanojo miesto gyventojas. Ties trijų sklypų riba augusi eglė kėlė pavojų gyventojų turtui ir jų pačių saugumui – senas medis galėjo neatlaikyti stiprių vėjų ir nulūžti ant elektros laidų, todėl nuspręsta juo papuošti miestą.

Natūrali eglė papuošta aukso ir sidabro spalvų dekoracijomis: daugiau nei 300 žaislų ir 200 tūkst. LED lempučių, kurių bendras ilgis siekia 5 km. Eglutės viršūnėje ryškiai suspindo beveik 2 m aukščio tūrinė žvaigždė.

Šių metų Kalėdų eglės Katedros aikštėje meninę kompoziciją sukūrė UAB „Lumidėja“, kuri buvo atrinkta atviro projekto konkurso būdu. Sutarties, pagal kurią rangovas įrengė eglutę, vertė – 89,5 tūkst. eurų (su PVM).

Galimybė palypėti arčiau eglutės

Šiemet pagrindinė sostinės Kalėdų eglė yra iškilusi virš stilizuotos įspūdingo dydžio dovanų dėžių kompozicijos, kurios plotis siekia daugiau nei 15 m, o bendra eglės kompozicijos aukštis – daugiau nei 23 m.

Ypatingą eglės kompoziciją papildančios dovanos kviečia vilniečius ir miesto svečius puoselėti tradicijas, laikui nepavaldžias vertybes ir bendruomeniškumo jausmą. Skleisdamas Kalėdų šilumą ir džiaugsmą, Vilnius visiems „dovanoja“ pokalbius, susitikimus, bendrystę, apkabinimus, šypsenas, svajones, palaikymą, padėkas, prisiminimus ir dėmesį.

Vilniuje įžiebta Kalėdų eglė 2023

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Dar viena staigmena vilniečiams ir miesto svečiams – galimybė palypėti arčiau natūralios, mišku kvepiančios eglutės. Kompozicijoje įrengtais laipteliais galima pakilti į viršų ir iš maždaug 5 m aukščio pažvelgti į Katedros aikštėje įsikūrusį Kalėdų miestelį, nusifotografuoti. Specialios aikštelės pritaikytos ir žmonėms su judėjimo negalia.

Įžiebimo renginyje – Lietuvos muzikos žvaigždės

Gruodžio 1 d. vakarą surengtoje Vilniaus Kalėdų eglės įžiebimo ceremonijoje pasirodė vienos ryškiausių Lietuvos muzikos žvaigždžių: atlikėjai Monika Marija, Vaidas Baumila, Moniqué, Rokas Yan, Rūta Mur, Alina Orlova, Giedrė, Evgenya Redko, Nombeko Augustė ir muzikos grupė FC Baseball. Į sceną sveikinti susirinkusiųjų taip pat lipo Kristinos Žaldokaitės vadovaujamas mišrus choras „Vilnius Voices“. Renginį vedė Ignas Krupavičius ir Eglė Kernagytė, tiesiogiai transliavo LRT.

Kalėdų eglę Katedros aikštėje aplankyti galima iki sausio 7 d. (imtinai).

GALERIJA

  • Vilniuje sužibo gyventojų padovanota Kalėdų eglė: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes
  • Vilniuje sužibo gyventojų padovanota Kalėdų eglė: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes
  • Vilniuje sužibo gyventojų padovanota Kalėdų eglė: kviečia atsigręžti į nematerialias vertybes
S. Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Nuomonė

Kažkokie mažvaikiai. Dar Babelio bokštą pastatykit.

Moteris

Vilnius vis giriasi, pasiststę naturalią eglę. Taip, tai malonu. Tačiau giriasi taip lyg būtų pirmieji. Nukopijavo nuo Klaipėdos, kuri eilę metų stato gyvą eglę, savų gyventojų išaugintą. Nustokit savintis svetimas idėjas

:)))

vietoj koncerto beretes tikejosi pamatyt lansbirbi...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS