Vilnius džiaugiasi sėkminga kova su pavojingais Sosnovskio barščiais | Diena.lt

VILNIUS DŽIAUGIASI SĖKMINGA KOVA SU PAVOJINGAIS SOSNOVSKIO BARŠČIAIS

  • 2

Vilniaus savivaldybė skelbia, kad šienaujant ir purškiant herbicidais per metus pavyko perpus sumažinti teritorijų, kuriose buvo paplitę pavojingi invaziniai augalai – Sosnovskio barščiai.

Šiemet Sosnovskio barščiai užfiksuoti 87 privačiuose sklypuose, pernai – 204, penktadienį pranešė savivaldybė.

„Paskaičiavome, kad Sosnovskio barščių naikinimas naudojant herbicidus yra itin efektyvus, nes nuo 50 iki 100 kvadratinių metrų žemės sklypo plotuose galima išnaikinti iki 90 proc. šių augalų, didesniuose nei 100 kvadratinių metrų plotuose – nuo 30 iki 50 proc.“ – sako savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Miesto teritorijos, kur želia šie atvežtiniai ir Lietuvoje paplitę augalai, šienaujamos ir purškiamos kas mėnesį, tačiau sostinėje dar pasitaiko privačių nesutvarkytų sklypų, kuriais turėtų pasirūpinti patys savininkai.

Kadangi neprižiūrimi suvešėję augalai labai greitai išplinta į kaimynines miesto teritorijas, savivaldybė kasmet tikrina privačius sklypus, kuriuose auga invaziniai augalai ir įspėja savininkus juos nušienauti. Dviems to per nurodytą laiką nepadariusiems savininkams skirtos baudos, dėl likusių sklypų savininkų vykdomos administracinės procedūros.

Savivaldės duomenimis, daugiausiai tokių sklypų yra Pilaitėje, Pašilaičiuose, Verkiuose, Naujininkuose ir Paneriuose.

Kadangi šie augalai greitai išplinta į kaimynines miesto teritorijas, savivaldybė gali ir pati imti organizuoti Sosnovskio barščių naikinimą vilniečių sklypuose, o už atliktus darbus sklypų savininkams būtų atsiųstos sąskaitos, kurias šie privalėtų susimokėti.

Savivaldybė primena, kad tvarkant Sosnovskio barščiais užžėlusią teritoriją būtina imtis visų atsargumo priemonių, nes jų sultyse yra medžiagų, kurios gali smarkiai apdeginti neapsaugotą žmogaus odą, sukelti ypač stiprią organizmo alerginę reakciją.

Šienaujant šiuos pavojingus augalus, būtina užsidėti apsauginius akinius, apsirengti drabužius ilgomis rankovėmis, naudoti pirštines ir guminius batus.

GALERIJA

  • Vilnius džiaugiasi sėkminga kova su pavojingais Sosnovskio barščiais
  • Vilnius džiaugiasi sėkminga kova su pavojingais Sosnovskio barščiais
S. Žiūros / Savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

liberalas

o kaip savivaldybe savo zemese tvarkosi?

siulau

Butina labai grieztai bausti tuos kurie nenaikina sio kenksmingo augalo savo privaciuose sklypose Dauguma taip daro kurie prisiperka sklypu BIZNIAVIMUI jos apleidzia nepriziuri ir stovi tie sklypai krumais ir zolem apauge Cia turi buti griezta kontrole ir didziules baudos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS