Čiužiniais prekiaujančioje šeimos įmonėje klestėjo „juodoji buhalterija“ | Diena.lt

ČIUŽINIAIS PREKIAUJANČIOJE ŠEIMOS ĮMONĖJE KLESTĖJO „JUODOJI BUHALTERIJA“

  • 1

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) aiškinasi galimą „juodąją buhalteriją“ čiužiniais prekiaujančioje šeimos įmonėje.

Tyrėjai teigia, kad bendrovė per kelerius metus galėjo „šešėlyje“ parduoti čiužinių už daugiau kaip 600 tūkst. eurų ir į valstybės biudžetą nesumokėti daugiau kaip 140 tūkst. eurų mokesčių.

Bendrovė „Liteurika“ savo interneto svetainėje sapnas.eu siūlė didelę čiužinių modelių ir dydžių įvairovę. Apie parduodamus čiužinius bendrovė informavo ir vienoje populiariausių interneto skelbimų svetainių. Pagal klientų pageidavimus užsakyti čiužiniai būdavo atgabenami iš Lenkijos gamyklos. Čiužiniai klientams būdavo atvežami pačios bendrovės transportu arba pasinaudojus greitųjų siuntų įmonėmis.

Pasak FNTT pranešimo, Vilniaus apygardos valdybos tyrėjai atliko kratas bendrovės ir jos savininkų namuose, jų metu rado ir paėmė „juodąją buhalteriją“.

„Joje užfiksuoti duomenys apie čiužinių pirkėjus, jų užsakymus ir sumokėtas sumas. Kieme esančiuose jūriniuose konteineriuose buvo sandėliuojami apie 300 čiužinių (...). Darytina prielaida, kad ne mažiau kaip 500 čiužinių galėjo būti parduoti be paskaitos dokumentų, neįtraukiant gautų pajamų į bendrovės apskaitą“, – teigia FNTT.

Oficialiuose buhalterinės apskaitos dokumentuose dalies parduotų čiužinių kaina buvo itin maža – ji nesiekdavo nė 50 eurų, nors kita dalis tokių pačių čiužinių buvo parduodama vidutiniškai po 400 eurų. Įtariama, kad visa čiužinio suma į bendrovės apskaitą būdavo įtraukiama tik tuo atveju, jei pirkėjas paprašydavo sąskaitos faktūros. Jos neprašant, į buhalterinę apskaitą įrašydavo mažesnę parduodamų čiužinių kainą, nors iš klientų paimdavo ne mažiau kaip kelis šimtus eurų siekiančią sumą.

Anot FNTT, Vilniuje įsteigta bendrovė turi keturis darbuotojus, jos direktorė gaudavo apie 400 eurų mėnesio atlyginimą, kitų darbuotojų atlyginimas tesiekė 200 eurų.

FNTT Vilniaus apygardos valdyba tęsia ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingos apskaitos ir neteisingų duomenų pateikimo. Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gracija Pleikiene

Pirkau iš jų čiužinį šių metų pradžioje. Nesu patenkinta kokybe, nors paėmė kaip už labai kokybišką. Sąskaitą faktūrą pateikė tik pareikalavus. Norėčiau yą čiužinį grąžinti, bet tai ,tur būt, nebeįmanoma.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS