A. Kandrotui nuo riaušių bylos nepavyko nušalinti jam apykojės siekusio prokuroro | Diena.lt

A. KANDROTUI NUO RIAUŠIŲ BYLOS NEPAVYKO NUŠALINTI JAM APYKOJĖS SIEKUSIO PROKURORO

Riaušių prie Seimo byloje teisiamam Antanui Kandrotui, pravarde Celofanas, nepavyko nuo bylos nušalinti vieno iš valstybinį kaltinimą jo byloje palaikančių prokurorų – teismas atmetė tokį jo prašymą.

A. Kandrotas siekė nušalinti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorą Remigijų Matevičių.

„Prokuroras yra mane išsirinkęs kaip taikinį. Jis yra šališkas, negali būti šioje byloje“, – per posėdį Vilniaus miesto apylinkės teisme trečiadienį sakė A. Kandrotas.

Jis piktinosi, kad prieš tai vykusiame posėdyje, kuomet buvo svarstomas klausimas dėl apykojės užsegimo, prokuroras į jį kreipėsi nepagarbiai, tujino.

„Kiti praleido daugybę posėdžių, juos prašo įspėti, o man dėl vienos dienos išvykos, kai vykau į Londoną susitikti su rinkėjais, prašė pusei metų apykojės“, – stebėjosi A. Kandrotas. Kaltinamasis yra paskelbęs, kad kels savo kandidatūrą kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Prokuroras yra mane išsirinkęs kaip taikinį. Jis yra šališkas, negali būti šioje byloje.

Prokuroras R. Matevičius sakė, kad jam pareikštas nušalinimas yra nepagrįstas ir  turi būti atmestas, nes prokuroras turi teisę siūlyti griežtinti kardomąją priemonę.

Teisėjų kolegija netenkino pareikšto nušalinimo nurodžiusi, kad prokuroro pareikšti prašymai dėl procesinių prievartos priemonių taikymo yra tik pasiūlymai, šiuos klausimus išsprendžia teismas.

„Tokie pasiūlymai negali būti vertinami kaip šališkumas“, – sakė teisėja Zina Vilnienė.

Ji sutiko su pastebėjimu dėl prokuroro bendravimo, tačiau profesinę etiką, pasak teisėjos, vertina ne teismas.

Praeitą savaitę teismas nesutiko A. Kandrotui užsegti apykoję, kaip siūlė prokuratūra, kad jis neišvyktų iš Lietuvos, nes pirmiausia reikia vertinti kardomosios priemonės tikslus – tai yra užtikrinti kaltinamojo dalyvavimą procese. Buvo atsižvelgta, kad A. Kandrotas nepraleido nė vieno teismo posėdžio.

Sugriežtinti kardomąją priemonę teisiamajam prokuratūra prašė po to, kai jis be teismo leidimo buvo išvykęs į Londoną ir taip pažeidė kardomąją priemonę.

Apie išvyką A. Kandrotas buvo pranešęs feisbuke.

A. Kandrotui yra paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos Lietuvoje, jis dėl leidimo išvykti į Londoną į teismą nesikreipė.

Kaltinimai riaušių prie Seimo byloje yra pareikšti 87 asmenims, į posėdžius, kaip įprasta, visi jie nesusirenka. Už tai jie baudžiami piniginėmis baudomis, atvesdinami policijos. Trečiadienį paskelbta, kad dar trys kaltinamieji riaušių prie Seimo byloje nubausti baudomis po 300 eurų už neatvykimą į teismo posėdį lapkričio pabaigoje.

Kaip paskelbė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Z. Vilnienė, už neatvykimą į lapkričio 29 dienos posėdį piniginės baudos paskirtos Almantui Bimbai, Edmundui Strukovskiui ir Artūrui Točilovui.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu kai kurie asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomonė

Susidorojimas šlykštus ir tiek. Būtų milijonus tipo pralošęs kazino - būtų ne kalėjime.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS