Kova dėl vaivorykštės spalvų pėsčiųjų perėjos tęsiasi: vyksta cirkas | Diena.lt

KOVA DĖL VAIVORYKŠTĖS SPALVŲ PĖSČIŲJŲ PERĖJOS TĘSIASI: VYKSTA CIRKAS

  • 60

Kažkam vėl užkliuvo Pylimo gatvėje esanti vaivorykštės spalvų pėsčiųjų perėja, praneša LNK.

Pylimo gatvėje esanti pėsčiųjų perėja šiuo metu uždažyta baltais dažais. Dalis gyventojų mano, kad vaivorykštinę perėją vis uždažo ne prieš LGBT bendruomenę nusiteikę, o psichikos problemų turintys žmonės.

„Žmogus nesveikas, gal psichika nesveika, jį erzina ta perėja. Tokia gali būti situacija“, – kalbėjo viena praeivė.

„Na, aš manau, kad žmonės neturi, ką veikti. Man niekada nemaišė, man yra gražu. Man labai gaila, kai ją visada užpaišo“, – sakė kita praeivė.

„Man tai labai juokinga, nuoširdžiai. Koks skirtumas, palikit. Ką tik minėjau, kad vyksta toks truputį cirkas“, – juokėsi kalbintas vyras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kiti kalbinti žmonės sako, kad vaivorykštės ant perėjų išvis neturėtų būti piešiamos.

„Kam tokia spalvota? Kam?“ – kalbėjo kitas vyras.

Ar tokios perėjos Vilniuje išvis nereiktų? „Tai gal kiekvienas demonstruokime savo pažiūras, dar kažką“, – savo nuomonę išreiškė vyras.

„Jeigu visur pradės prie sankryžų paišyt spalvotas, tai kas bus?“ – klausė kitas pašnekovas.

L. Balandžio / BNS nuotr.

O daliai gyventojų tokia kova yra įdomi. Sako, kad tai galėtų tapti savotiška tradicija.

Vienas jos perdažymas kainuoja iki maždaug 500 eurų. O kai pavalom, šiek tiek pigiau. Priklauso nuo situacijos, ar tenka pavalyti, ar tenka iš naujo perdažyti.

„Jeigu šitie tradicionalistai turi jėgų, tai geriau užpiešt negu muštis. Man įdomu, aš netgi fotografuoju, kaip jie piešia. Tokia kova“, – komentavo vyras.

Visgi tokia kova nedžiugina policijos pareigūnų. Pastarieji vėl turi aiškintis, kam užkliuvo ši perėja.

„Pareigūnai Vilniaus miesto trečiajame policijos komisariate šiuo metu tikslina įvykio aplinkybes. Vietoje yra vaizdo kameros, todėl nagrinėja tuos vaizdus. Ir patikslinus aplinkybes, manau, bus nustatytas įtariamasis“, – teigė policijos atstovas Tomas Bražėnas.

„Tai, žinoma, kad tvarkysime, o kas belieka, jeigu yra vandalų, mes negalime leisti jiems šeimininkauti mieste“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gintaras Leperskas.

Kada planuojama vėl ją perdažyti? „Užsakymas yra duotas. Lauksim gero oro, nes reikia ne tik nudažyti, bet kad ir būtų palankus oras dažams išdžiūti“, – atsakė G. Leperskas.

Policija pranešimų dėl šios perėjos išdarkymo gauna vis dažniau.

„Du pranešimai prieš NATO viršūnių susitikimą, du pranešimai po. Iš tikrųjų pareigūnams darbo yra“, – patvirtino T. Bražėnas.

„To intensyvėjimas nestebina, turint omenyje, kad neseniai vyko „Vilnius Pride“ eitynės. Ir po jų girdėjosi tokių atsakų kai kurių asmenų, kurie netgi skatino tai daryti“, – komentavo lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Per „Vilnius Pride“ eitynes tikrai buvo skatinančių uždažyti vaivorykštės spalvų perėją. Garsiausiai tą daryti kvietė Antanas Kandrotas-Celofanas.

„Ar nudažysim mes tą perėją?“ – negausios minios klausė A. Kandrotas-Celofanas.

„Taip!“ – sušuko vienas asmuo.

„Vienas pritarė – tai jau būsim dviese“, – sakė A. Kandrotas-Celofanas.

Savivaldybė įsitikinusi – spalvota perėja Vilniuje reikalinga. Tad jos paversti į įprastą planų nėra.

„Mes tikra manom, kad duoda naudą. O dėl to, kad nereikia kažko daryti, tai aš visų klausiu – jeigu visi viršija greitį, tai gal nebereikia greičio limito, tegul visi lekia kiek nori?“ – klausė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Liepą Pylimo gatvėje esanti vaivorykštės spalvų perėja buvo uždažyta pilkais dažais, vėliau ji išmarginta svastikomis, o dar vėliau ant jos buvo nupieštos juodos linijos. Dabar užpilta baltų dažų.

P. Peleckio / BNS nuotr.

„Dėl vieno įvykio Vilniaus miesto trečiajame policijos komisariate net yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Įtariamasis asmuo buvo sulaikytas, jam gresia atsakomybė. Dar dėl dviejų įvykių vykdomos administracinės teisenos dėl turto sunaikinimo, sugadinimo“, – teigė T. Bražėnas.

„Vienas jos perdažymas kainuoja iki maždaug 500 eurų. O kai pavalom, šiek tiek pigiau. Priklauso nuo situacijos, ar tenka pavalyti, ar tenka iš naujo perdažyti“, – kalbėjo G. Leperskas.

Lygių galimybių kontrolierę piktina ne tik perėjos išdarkymai, bet ir kai kurių žinomų žmonių elgesys. Savaitgalį Vaidotas Baumila išplatino įrašą apie translytę „Mis Nyderlandai“. Šiame įraše dainininkas teigė, kad Olandijos gražiausios merginos konkursą laimėjo ne moteris, o vyras.

Primename, kad prieš kelias savaites 22-jų Riki Kole tapo pirmąja transseksuale, pelniusia „Mis Nyderlandų“ karūną.

„Komentarai apie Nyderlanų translytę moterį, ją toliau vadinant vyru. Gal ji pati ir nesužinos tų komentarų, bet reikia turėti omeny, kad juos skaito vaikai ir paaugliai, kurie identifikuojasi kaip translyčiai, taip pat suaugę asmenys, kurie identifikuojasi kaip translyčiai. Ir skaitydami visą tą audrą, kilusią viešumoje, šiuo metu jie tikrai nesijaučia saugūs“, – komentavo lygių galimybių kontrolierė.

V. Baumila pakomentuoti savo įrašo nepanoro.

Rašyti komentarą
Komentarai (60)

Tai

Tai neterliokit tos perejos dapieskit sone dar viena spalva bus normali vaivorykste ir niekas neaikabins jei per tokia pereje masina suzalos zmogu kuri neatitinka eismo taisykliu kas bus atsakingas savivaldybe

as

"Nuspalvina turintys psichikos problemu" -kalba gejus kurio galvelei tikrai nera viskas gerai

Onė

N miesto valdžiai patinka nesąmonės juk tai viskas paprasta, perėja turi būti kaip priklauso,zebras ir taškas.,atkurkit kaip turi būti,o kas kiš nagus bauskit. Eilė metų baisi problema, atrodo kad neturėtų ką veikti .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS