Moteris gali netekti „Audi“, kurį vairavo neblaivus sugyventinis | Diena.lt

MOTERIS GALI NETEKTI „AUDI“, KURĮ VAIRAVO NEBLAIVUS SUGYVENTINIS

Aukščiausiasis Teismas sprendžia, ar turi būti konfiskuotas moters automobilis, kurį vairavo neblaivus jos sugyventinis.

Moteris tikina, kad už mašiną, kurią norima konfiskuoti, dar moka paskolą, ji reikalinga vežioti tris mažus vaikus.

Iki šiol teismai šioje byloje mašinos konfiskavimo netaikė, prokuratūra sako, kad tokie sprendimai prieštarauja teismų praktikai ir prašo konfiskuoti 2002 metų laidos „Audi A4“.

Vilnietis Rimantas L. neblaivus prie vairo buvo sulaikytas šiemet sausio mėnesį, Vilniuje, prie O. Milašiaus ir Kareivių gatvių sankryžos. Vyras vairavo sugyventinei priklausantį automobilį, jo kraujyje vėliau buvo rasta 2,41 promilės alkoholio.

Prokuroras kasaciniu skundu prašo pakeisti Vilniaus miesto apylinkės ir Vilniaus apygardos teismo nuosprendžių dalis ir konfiskuoti vairuotojo sugyventinei priklausantį automobilį kaip nusikalstamos veikos padarymo priemonę.

Prokuroro Vytauto Jancevičiaus skunde rašoma, kad abiejų instancijų teismai nepagrįstai nekonfiskavo 3100 eurų vertės mašinos ir taip nukrypo nuo teismų praktikos. Prokuroras nesutinka, kad senos mašinos konfiskavimas pažeistų teisingumo principą, nes tai yra bendra nuteistojo ir sugyventinės nuosavybė, vairuotojas suvokė ir žinojo, kad vairuoti neblaiviam negalima, todėl mašinos konfiskavimas yra proporcinga ir adekvati priemonė tokiam teisės pažeidimui.

Prokuratūra nurodo, kad sieka efektyviai kovoti su asmeninis, kurie vairuoja neblaivūs bei formuoti požiūrį, kad alkoholio vartojimas ir vairavimas yra nesuderinami dalykai.

Nuteistojo gynėja advokatė Aldona Leichter Aukščiausiojo Teismo posėdyje antradienį sakė negali sutikti su prokuroro nuomone.

„Šeimoje yra trys vaikai. Pagal paskolą mašina įgyta tik iš moters lėšų. Sugyventinis nėra sutuoktinis. Jie gyvena miesto pakraštyje, prie miško, mašina skirta vežioti vaikams į darželius, polikliniką. Už ją paskola dar neišmokėta, ji mokama. Moteris yra vaiko priežiūros atostogose, sugyventinis prarado darbą, o ji dar moka paskolą “, – sakė advokatė A. Leichter.

Ji tikino, kad konfiskavus mašiną, bus nubaustas ne vairuotojas, o vaikai. Pasak jos, neblaivus vyras mašiną paėmė savo gyvenimo draugės neatsiklausęs. Advokatė sakė, kad tai – neturtinga šeima, Rimantas L. iki šiol moka baudą už vairavimą išgėrus. Iki tol jis dirbo vairuotoju, sulaikius vairuojant neblaiviam, teismas dar skyrė ir teisės vairuoti atėmimą dvejiems metams, todėl prarado darbą. Už vairavimą išgėrus nuosprendžiu Rimantui L. buvo skirta apie 1,9 tūkst. eurų bauda.

Verdiktą šioje byloje Aukščiausiasis Teisma skelbs kitų metų sausio 9 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS