Prokuroras nušalino R. Pakso ir G. Vainausko bylą nagrinėjantį teismą | Diena.lt

PROKURORAS NUŠALINO R. PAKSO IR G. VAINAUSKO BYLĄ NAGRINĖJANTĮ TEISMĄ

Prokuroras pareiškė nušalinimą Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegijai, nagrinėjančiai buvusio „tvarkiečių“ lyderio Rolando Pakso ir žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ generalinio direktoriaus Gedvydo Vainausko bylą.

Per posėdį antradienį nušalinimas pareikštas trims teisėjams – Virginijai Pakalnytei-Tamošiūnaitei, Aivai Survilienei ir Alenui Piesliakui.

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas BNS sakė, kad nušalinimą pareiškė, nes, jo manymu, teisėjų kolegija tendencingai sprendžia prokuroro pateiktus prašymus.

„Mano prašymą dėl kaltinimo pakeitimo nagrinėjo net keturis mėnesius. Gruodžio 5 dieną pateikiau prašymą dėl kaltinimo pakeitimo, o jį išsprendė tik šiandien“, – antradienį BNS sakė prokuroras G. Norkūnas.

Prokuroras pateikė prašymą pakeisti kaltinimą R. Paksui. Pagal naująjį kaltinimą R. Paksas kyšį galbūt susitarė priimti kyšį ne tik savo, bet ir partijos naudai.

Teisėjai antradienį paskelbė, kad net nepriima prokuroro prašymo, nors, pasak G. Norkūno, įstatymas įsakmiai nurodo, kad galima teikti tokius prašymus.

G. Norkūnas BNS pasakojo, kad G. Vainauskas anksčiau teismui buvo pateikęs prašymą išvykti iš Lietuvos, jis nurodė, kad kelias savaites gydysis, o kelias atostogaus.

„Teismas mano nuomonės apie tai net neklausė. Be to, teismas siunčia dokumentus proceso dalyviams, man niekados neatsiunčia. Specialiųjų tyrimų tarnyba išslaptino du dokumentus, man jų neatsiuntė, ekspertizės centras teismui atsiuntė raštą, man jo neatsiuntė. Vadinasi, kiti proceso dalyviai juos gavę pasiruošia prieš posėdį“, – BNS sakė G. Norkūnas.

18 metų prokuroru dirbantis G. Norkūnas sako bene pirmą kartą reiškiantis nušalinimą teismui.

Prieš tai posėdis šioje byloje turėjo vykti kovo 6 dieną, tačiau R. Paksas neatvyko į bylą. Europarlamentaras nurodė, kad neatvyko dėl ligos, teisme gauta poliklinikos pažyma, jog kaltinamasis sega kovo 1–8 dienomis.

Klausimas dėl teisėjų nušalinimo turėtų būti išspręstas penktadienį.

Prokurorai įtaria, kad 2015 metų rugpjūčio pabaigoje būdamas „tvarkiečių“ lyderiu R. Paksas pažadėjo paveikti statybos inspektorius dėl leidimo naudoti parduotuvę ir susitarė priimti 15 tūkst. eurų kyšį iš G. Vainausko. Abu asmenys kaltinami dėl prekybos poveikiu.

Anot STT, duomenų apie tai, kad pinigai būtų perduoti, atliekant ikiteisminį tyrimą negauta, tačiau nusikaltimui kvalifikuoti pakanka susitarimo ir pažado.

Teisėsauga įtaria, kad už kyšį R. Paksas turėjo paveikti statybų inspektorius, jog šie kuo skubiau, nesudarydami procedūrinių kliūčių, leistų naudoti naują parduotuvę „Norfa“ Prienuose. Teisėsauga nurodo, kad statant parduotuvę buvo pažeidimų, tačiau jie pašalinti.

G. Vainauskas ir R. Paksas kaltę neigia. Pernai prasidėjus bylos nagrinėjimui teisme G. Vainauskas žurnalistams sakė, kad jis vykdė žurnalistinį tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Jie visi tiek prisidirbe,todėl ir bijo Pakso kaip velnias kryžiaus.Bet jis sugrįš,daug kas gaus šoką.

Gražina

Palikit Paksa ramybėj

...

Ką gi, akivaizdu kad reikia dar kelis teisėjus pasodint, jie juk akivaizdžiai advokatų 'zadanijas' vykdo, kodėl prokurorai to nesiekia?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS