R. Kurlianskis: esu investuotojas, todėl skolinu pinigus | Diena.lt

R. KURLIANSKIS: ESU INVESTUOTOJAS, TODĖL SKOLINU PINIGUS

Politinės korupcijos byloje kaltinamas buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis sako, kad kaip investuotojas už palūkanas įvairiems asmenis skolino pinigus, o grynaisiais juos laikė, nes bankais sunku  buvo pasitikėti po daugybės Lietuvoje įvykusių komercinių bankų bankrotų.

„Aš esu gal nelabai turtingas, bet pakankamai turtingas verslininkas ir noriu ir skolinu. Kiekvienas skolintojas tikisi ir gauna kažkokias palūkanas, palūkanos yra uždarbis, aš esu investuotojas, 26 metus buvau investuotojas“, – žurnalistams teisme sakė prekyba poveikiu ir papirkimu kaltinamas R. Kurlianskis.

R. Kurlianskis pirmadienį teisme pareiškė, kad 90 tūkst. eurų buvusiam liberalų lyderiui Eligijui Masiuliui jis perdavė kaip paskolą, o ne kyšį, jam nerūpėjo, kam bus panaudoti skolinti pinigai. R. Kurlianskis teigė neabejojęs, kad pinigai bus grąžinti su palūkanomis, jis pasitikėjęs E. Masiuliu.

Kaltinamasis tikino, kad pinigai tikrai buvo perduoti ne dėžutėje, kokiu pavidalu jie buvo perduoti, jis žadėjo teisme atskleisti vėliau.

Jis tai pat eismui pasakojo, kad ne vieną yra skolinęs pinigus fiziniams, ar juridiniams asmenis.

R. Kurlianskis vardijo, kad jau 2001-2002 metais ir vėliau skolino 100 tūkst. 300 tūkst. litų, 460 tūkst. litų sumas, vardijo fizinių asmenų vardus ir pavardes. Pasak kaltinamojo, visos suteiktos paskolos buvo įformintos įstatymų nustatyta tvarka.

Kodėl grynais? E. Masiulis prašė diskretiškumo.

„26 metus esu investuotojas“, – teigė R. Kurlianskis.

„Kodėl grynais? E. Masiulis prašė diskretiškumo. Byloje matyti, kad aš visada laikiau dideles sumai laikiau grynųjų pinigų nes turėjau pakankamai pagrindo nepasitikėti komerciniais bankais, nes per savo 26 metų kaip verslininko istoriją, aš išgyvenau, jei neklystu, 21-o komercinio banko griūtį“, – teigė R. Kurlianskis.

Kaip nurodyta kaltinimuose, R. Kurlianskis taip pat organizavo buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko pasisakymus koncernui priklausančių televizijų laidose, kur didinant šios politinės partijos ir jos pirmininko autoritetą, palankiai nušviesta E. Masiulio ir jo vadovaujamos partijos veikla.

Anot prokuratūros, kaltinimuose pateikiama, kad E. Masiulio prašymu R. Kurlianskis susitiko su tuometiniu Liberalų sąjūdžio pirmininko pirmuoju pavaduotoju, dabartiniu europarlamentaru Antanu Guoga. Nurodoma, kad R. Kurlianskis pasinaudojo savo, kaip žiniasklaidos priemones kontroliuojančio vadovo įtaka bei pareikalavo atsisakyti E. Masiuliui politinės žalos galinčio atnešti sprendimo – kurti Liberalų sąjūdžio partijoje „Klestinčios Lietuvos“ frakciją, galėjusią sumenkinti liberalų galimybes 2016–2020 metų rinkimuose.

„Apie  mano įtaką ne man spręsti. Nemanau, kad tai yra kišimasis į politinį procesą. A. Guoga kvietė susitikti“, – žurnalistams sakė R. Kurlianskis.

Jis sakė su A. Guoga palaikęs draugiškus santykius, pastarasis ne kartą jį kvietė atvykti į pramogų parką „TonyResort“.

Prokurorai kaltina R. Kurlianskį, kad jis tiesiogiai ir netiesiogiai davęs kyšių buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui E. Masiuliui, eksliberalui Šarūnui Gustainiui bei buvusiam Darbo partijos pirmininkui Vytautui Gapšiui. Verslininkas kaltinimus atmeta.

Koncernas „MG Baltic“ valdo kelis televizijos kanalus, tarp jų – LNK televiziją, anksčiau valdė ir naujienų portalą alfa.lt. R. Kurlianskis buvo LNK valdybos pirmininkas ir alfa.lt direktorius.

„Objektyvumą sąlygoja kiekvieno žiniasklaidos atstovo išprusimas, išsimokslinimas, žinios, asmeninis simpatijos ir antipatijos. Objektyvumas, toks kaip grynas, neegzistuoja iš viso“, – žurnalistams sakė R. Kurlianskis.   

Anot prokuratūros, galimus nusikaltimus R. Kurlianskis vykdė nuo 2015 metų liepos iki 2016 metų gegužės 10 dienos.

„MG Baltic“ advokatas: R. Kurlianskis nebuvo koncerno atstovas

Verslo koncerno „MG Baltic“ advokatas pirmadienį teisme pareiškė, kad papirkimu kaltinamas R. Kurlianskis neatstovavo įmonei.

„R. Kurlianskio niekada nebuvo darbuotojų sąraše, jis nebuvo juridinio asmens atstovas, jam nebuvo išduotas leidimas veikti „MG Baltic“ interesais“, – teisme kalbėjo „MG Baltic“ advokatas Linas Belevičius.

R. Kurlianskio niekada nebuvo darbuotojų sąraše, jis nebuvo juridinio asmens atstovas, jam nebuvo išduotas leidimas veikti „MG Baltic“ interesais.

Advokatas teigė, kad R. Kurlianskis nebuvo koncerno viceprezidentu.

Prokurorai teigia, kad R. Kurlianskis papirkinėjo politikus, siekdamas „MG Baltic“ palankių sprendimų priėmimo Seime.

Jei bus įrodyta kaltė, „MG Baltic“ gresia bauda, veiklos apribojimas arba likvidavimas. 

Byloje kaltinamam Liberalų sąjūdžiui atstovaujantis advokatas Raimundas Jurka sakė, kad partija nieko nežinojo ir neįtarė apie buvusių partijos narių veiksmus.

„Nei partijai, nei kitiems partijos nariams nebuvo žinomi jokie E. Masiulio politinių ambicijų pagrindo ketinimai“, – sakė Liberalų sąjūdžiui teisme atstovaujantis advokatas.

Jis pabrėžė, kad liberalams nebuvo žinomi jokie E.Masiulio veiksmai, kurie gali būti traktuojami kaip neteisėti, taip pat nebuvo žinomi galimi neteisėtai Gintaro Steponavičiaus veiksmai.

Kaltinime nurodyta, kad jis R. Kurlianskio prašė pinigų parlamentaro atstovaujamai viešajai įstaigai, G. Steponavičiaus vardo paramos fondui ir jo kaip kandidato rinkiminei kampanijai.

Anot teisėsaugos, bylos duomenys patvirtina, jog iš „MG Baltic“ įmonės sąskaitos G. Steponavičiaus atstovaujamai viešajai įstaigai ir jo vardo paramos fondui buvo pervesti 15 tūkst. eurų. Dalis šių pinigų buvo panaudotos Liberalų sąjūdžio renginiams.

Vyriausioji rinkimų komisija šias išlaidas taip pat pripažino Liberalų sąjūdžio Seimo rinkimų politinės kampanijos išlaidomis – dėl to konstatuotas šiurkštus įstatymų pažeidimas. G. Steponavičius parodymų teismui kol kas neduoda, tai padaryti žadėjo vėliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Zelemunčikas

Jos exelencija prezidentė sugebėjo įveikti rusiškus aferistus Snoro ir Ūkio bankuose,sugebės ir MG Baltic.

Anonimas

Kur kgbiste magnolija tarp kurlenskio masiulio turetu buti kartu teisme-

geri

kom bet zydeliams nepatinka nes visus ironiskai kvailina o tulpiniai pritaria.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS