Sausio 13-osios bylos kaltinamasis ketina pasirodyti Vilniaus teisme | Diena.lt

SAUSIO 13-OSIOS BYLOS KALTINAMASIS KETINA PASIRODYTI VILNIAUS TEISME

  • 0

Sausio 13-osios bylos kaltinamasis, Karaliaučiuje gyvenantis lietuvis Albertas Galinaitis svarsto galimybę atvykti į Vilnių, kur byla nagrinėjama. 

Rugsėjo mėnesį A. Galinaitis susitiko su Lietuvoje praktikuojančiu advokatu Nikolajumi Voinovu. Kaip BNS sakė advokatas, jie pasirašė susitarimą dėl teisinių paslaugų. Susirasti gynėją Lietuvoje jam padėjo giminaičiai ir draugai.

„Kiek aš supratau iš mūsų pokalbio turinio, po to, kai mes pasirašėme sutartį, jis netgi ketina atvykti į Lietuvą ir dalyvauti teismo posėdžiuose“, – BNS sakė N. Voinovas. Pastarasis kandidatuoja Seimo rinkimuose kaip Antikorupcinės Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicijos kandidatas.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) skelbė, kad tiems kaltinamiesiems, kurie praneš, kad patys nusprendžia atvykti į teismą Vilniuje ir dalyvauti bylos nagrinėjime, bus sustabdytas Europos arešto galiojimas Lietuvos teritorijoje.

„Mano klientas apie tai žino. Tikiuosi, kad artimiausiu metu jis pasirodys“, – teigė advokatas.

„Jis buvo kariškis, buvęs tankų vadas. Kaltinimai pareikšti kaip ir visiems – dėl nusikaltimų žmoniškumui“, – BNS sakė advokatas N. Voinovas.

A. Galinaitis savo kaltės nepripažįsta, jis sako tik vykdęs įsakymą.

Pirmadienį šis advokatas pirmą kartą dalyvavo teismo posėdyje, kuriame atstovavo A. Galinaičiui. Jis pateikė atstovavimo klientui dokumentus ir paprašė leido susipažinti su byla.

Posėdyje buvo paskelbti liudytojo Alekso Grušo parodymai, kuris kartu su A. Galinaičiu tarnavo sovietinėje armijoje. Liudytojas ikiteisminio tyrimo metu prokurorams pasakojo, kad iš Šilutės kilęs A. Galinaitis gailėjosi dalyvavęs sausio įvykiuose, netgi norėjo tarnauti Lietuvos kariuomenėje.

Suimto Rusijos piliečio Jurijaus Melio gynėja Galina Kardanovskaja žurnalistams taip pat sakė, kad į ją kreipėsi Karaliaučiuje gyvenantys asmenys, kurie yra kaltinamieji Sausio 13-osios byloje.

„Į mane kreipėsi dėl dalyvavimo procese. Apie tai kalbėti aš nenoriu“, – žurnalistams sakė kaltinamojo J. Melio gynėja, paklausta, kas dar iš kaltinamųjų norėtų, kad ji jiems atstovautų procese. Pasak šios gynėjos, apie tų kaltinamųjų atvykimą į procesą Lietuvoje „kalbos nėra, tačiau jie suinteresuoti dalyvauti“.

Gynėja teigė, kad jai būtų nekorektiška paskelbti apie į ją besikreipusius asmenis.

VAT pirmadienį po keturių mėnesių pertraukos atnaujino Sausio 13-osios bylos nagrinėjimą.

Byloje dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui teisiama per šešiasdešimt kaltinamųjų, dauguma iš jų teisiami už akių, nes slapstosi Rusijoje arba Baltarusijoje. Teismo posėdžiuose dalyvauja tik du kaltinamieji – J. Melis ir Genadijus Ivanovas.

Ši byla savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Nukentėjusiųjų šioje byloje – beveik 500, liudytojų – apie 1 tūkstantis. Bylą sudaro 709 tomai, iš jų vien kaltinamasis aktas – 13 tomų.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS