Susirgus kaltinamajam, nenagrinėjama Sausio 13-osios byla | Diena.lt

SUSIRGUS KALTINAMAJAM, NENAGRINĖJAMA SAUSIO 13-OSIOS BYLA

Susirgus kaltinamajam Sausio 13-osios byloje Genadijui Ivanovui, Vilniaus apygardos teismas atšaukė šią savaitę suplanuotus posėdžius.

G.Ivanovas į posėdį neatvyko ir pirmadienį. Trečiadienį teismui surengus posėdį paaiškėjo, kad kaltinamasis dar nepasveiko. Rusijos pilietis dėl sveikatos sutrikimų ir anksčiau gydytas ligoninėje.

Toliau bylos nagrinėjimą ketinama tęsti kovo 20 dieną, BNS sakė teisėja Ainora Kornelija Macevičienė.

Byloje apklausiami nukentėjusieji, nagrinėjamas agresijos prie televizijos bokšto Vilniuje epizodas.

Ankstesniuose teismo posėdžiuose apklausti Sausio 13-osios naktį prie televizijos bokšto žuvusių asmenų artimieji: teismui liudijo žuvusiųjų – vilniečio Dariaus Gerbutavičiaus ir kauniečio Tito Masiulio motinos. Teismas apklausė ir žuvusiojo Apolinaro Juozo Povilaičio sutuoktinę.

Ši byla savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Nukentėjusiųjų šioje byloje – beveik 500, liudytojų – apie tūkstantis. Bylą sudaro 709 tomai, iš jų vien kaltinamasis aktas – 13 tomų.

Kadangi nemaža dalis nukentėjusiųjų yra garbaus amžiaus, serga sunkiomis ligomis, neretai jie praneša, kad į posėdį neatvyks. Tada teismas skelbia ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.

Šią bylą teismas pradėjo nagrinėti daugiau kaip prieš metus – 2016 metų sausį. Per tą laiką paskelbti procese nedalyvaujančių kaltinamųjų parodymai, apklausti byloje dalyvaujantys du kaltinamieji – G.Ivanovas ir Jurijus Melis. Taip pat apklausti liudytojai.

Daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų kaltinami karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui. Visi, išskyrus G.Ivanovą ir J.Melį, teisiami už akių. Dauguma kaltinamųjų gyvena Rusijoje ir Baltarusijoje, šios šalys atsisakė suteikti Lietuvai teisinę pagalbą.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

1999 metais Sausio 13-osios byloje dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir kitų nusikaltimų kalėti buvo nuteisti šeši asmenys. Jie atliko teismo skirtas laisvės atėmimo bausmes.

Byla dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui pirmyn pasistūmėjo priėmus įstatymo pataisas dėl teismo proceso už akių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS