Po kalinių išpuolio prieš teisėją prakalbo teismo pirmininkė: situacija – apgailėtina | Diena.lt

PO KALINIŲ IŠPUOLIO PRIEŠ TEISĖJĄ PRAKALBO TEISMO PIRMININKĖ: SITUACIJA – APGAILĖTINA

  • 23

Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Vilniaus miesto apylinkės teisme, viešame teismo posėdyje, įvykusio žodinio ginčo tarp trijų teisiamųjų, teismo posėdžių dalyvių ir teisėjos.

Incidentas įvyko, kai ginčo metu du teisiamieji, gimę 1983-aisiais ir 1980-aisiais, metė du plastikinius 0,5 l talpos vandens buteliukus į teisėją.

Tokiais savo veiksmais teisiamieji demonstravo nepagarbą teismui, sutrikdė viešąją rimtį ir tvarką.

Teigiama, kad teisėja fiziškai nenukentėjo, bet ne todėl, kad spėjo į šį akibrokštą sureaguoti, o todėl, kad išsišokėliai tiesiog į ją nepataikė.

Po šio išpuolio pasisakė ir Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė Viktorija Šelmienė. 

„Kiek nepriklausomoje Lietuvoje veikia teismai, tiek laiko keliami klausimai dėl fizinio teisėjų, posėdžių sekretorių ir kitų teismo darbuotojų saugumo teismuose. Dabar situacija yra tiesiog apgailėtina“, – pranešime spaudai situaciją komentavo ji.

Anot teismo pirmininkės, kitose Europos Sąjungos valstybėse nėra nė vieno teismo, kur nebūtų įrengta metalo detektorių ir nebūtų pakankamo kiekio apsaugos, o kiekvienas į teismą ateinantis asmuo privalo būti tikrinamas.

Mes iki šiol neturime visų šių saugos priemonių, nes teismams skiriamas ypač mažas finansavimas teismų pastatų infrastruktūrai, o fizinio saugumo elementams įsigyti lėšų apskritai neskiriama.

„Mes iki šiol neturime visų šių saugos priemonių, nes teismams skiriamas ypač mažas finansavimas teismų pastatų infrastruktūrai, o fizinio saugumo elementams įsigyti lėšų apskritai neskiriama“, – sakė V. Šelmienė.

Primename, kad ginčas įvyko, nagrinėjant vadinamųjų telefoninių sukčių bylą, kurioje teisiami aštuoniolika asmenų, kaltinamų sukčiavimu apgaule įgyjant didelės vertės turtą, valstybės pareigūno vardo pasisavinimu, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos ir pan. Ir šios bylos posėdžiai dėl gausaus šio teismo proceso dalyvių skaičiaus vyksta šio teismo konferencijų salėje, kaip ir riaušių prie Seimo byla.

Kadangi vieša paslaptis, jog tokie nusikaltimai vykdomi asmenų, esančių už grotų, ir į šios bylos posėdžius teisiamieji atvežami iš įkalinimo įstaigos, kur atlieka bausmę už ankstesnius nusikaltimus.

Vilniaus miesto apylinkės teisme sukčiavimo byla pradėta nagrinėti pernai rugpjūčio 1 dieną, ketvirtadienį vyko ketvirtas jos posėdis. Bylą nagrinėja teisėja Inga Štuopienė.

Maždaug už valandos nuo posėdžio pradžios teisėjai priėmus sprendimą už netinkamą elgesį pašalinti iš salės tris 41-44 metų teisiamuosius, jauniausiasis ir vyriausiasis iš jų į tai sureagavo, mesdami į teisėją jau minėtus butelius. Juos turėjo visi į posėdį atvežti teisiamieji – kadangi bylos nagrinėjimas buvo numatytas visai dienai, šie buteliai jiems buvo išduoti kartu su maisto paketais.

Ne pagal paskirtį panaudoti buteliai, praskrieję oru apie dešimt metrų, atsitrenkė į teisėjos stalo atkaltę.

Ikiteisminį tyrimą dėl pastarojo incidento atlieka Vilniaus miesto penktojo policijos komisariato pareigūnai.

Baudžiamajame kodekse griežčiausia už šias nusikalstamas veikas numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Gal

Neadekvatūs teismų sprendimai kursto visuomenę. Manau greičiau taip. Pirma teismus sutvarkykite, kad nors būtų panašūs į teisingumo įstaigas. Žmonės nusivylę šitom beviltiškom įstaigom, kur galimai klesti šliauženti korupcija, vyksta bylų užsakymai, ir tt. Tai nuomonė!

aferistai gyvenimu dziaugiasi

privalaomais abonementais ir sutartimis piliecius skalpuoja ir nieko...gerove... a juk viskas prasidejo senei senei sausio 13... poto buvo fabriku grobimo ir kolchozu griovimo vajus... investiciniai celiai ri investicines bendroves apvogusios ir isreketavusios zmones... ir nieko...daba jie gerbiami geroves turetojai jie mums vakcynas QR kodus , mokescius ir ystaymus raso... va iskur toks poziuris i teisejus... jus vagiu ir reketuotoju nuzmogintoju sistema ginat

Diedas

Nu tai jeigu visi džiaugias, kad kaliniai šėlsta, jei visi mano, kad teisti aferistų nereikia, mano kad jie pūkuoti ir nekalti, o kalti teisėjai, kad tie išgamos iš žmonių vilioja jų paskutinius pinigus- ką gi, nuo rytojaus nė vieno sukčiaus nebegaudykim ir neteiskim. Tokios bylos tik pinigų švaistymas ir laiko atėmimas iš teismo. Taip ir nutarkim, kad iš avinų nukentėjusių nebus net pareiškimai priimami. Pats atidavei, su peiliu nieks negrasino. Taigis pats ir žinokis, nes visi prabalsavo, kad teismai blogi, teisėjų nereikia, o sukčiai yra geriečiai ir jie teisūs, kad apvaginėja. Na tai puiku. Tegul apvagia visus, kurie čia rėkauja, Tik matyt iš jūsų nėr ko paimti, nebent utėles. Kieno galva tuščia, iš to nieko nepavogsi- jis nieko neturi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS