Teismas į vieną sujungė dvi Sausio 13-osios bylas | Diena.lt

TEISMAS Į VIENĄ SUJUNGĖ DVI SAUSIO 13-OSIOS BYLAS

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį nusprendė į vieną sujungti dvi Sausio 13-osios bylas. Prie didžiosios Sausio 13-osios bylos, kurią teismas nagrinėja beveik dvejus metus, teismas prijungė dar dviejų buvusių sovietų karininkų baudžiamąją bylą.

„Sujungti bylas, kuriose pareikšti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso 100-ąjį straipsnį, (..). Prijungtą bylą nagrinėti kaltinamiesiems nedalyvaujant,“ – posėdyje paskelbė teisėja Ainora Kornelija Macevičienė.

Teisėja taip pat informavo, kad posėdyje jau dalyvauja naujai prijungtos bylos kaltinamųjų – buvusių sovietų kariškių Vladimiro Kotliarovo ir Sergejaus Kosteco – gynėjai.

„Kliūčių nagrinėti bylą nėra“, – sakė teisėja.

V. Kotliarovui ir S. Kostecui atstovauja du Lietuvos valstybės skirti gynėjai. Kaltinamajame akte skelbiama, kad S. Kostecas ir V. Kotliarovas yra Rusijos piliečiai, abu gyvena Pskove. S. Kostecui šaukimas į Vilniuje vyksiantį teismo posėdį įteiktas asmeniškai.

Iki tol Sausio 13-osios byloje buvo 64 kaltinamieji, prijungus bylą dar su dviem kaltinamaisiais, dėl Sausio 13-osios įvykių iš viso dabar bus teisiami 66 asmenys. Procese dalyvauja tik du, kiti teisėsaugai kol kas nepasiekiami. Lietuvos įstatymai leidžia nagrinėti bylas kaltinamiesiems nedalyvaujant, nei jie vengia atvykti į teismą.

Sujungti abi Sausio 13-osios bylas teismo prašė Generalinė prokuratūra.

2014 metais V. Kotliarovas buvo sulaikytas Italijoje, buvo sprendžiamas ekstradicijos klausimas, neaišku buvo, kada jis bus išspręstas. Tuo metu didžiojoje Sausio 13-osios byloje buvo suimtas Rusijos pilietis Jurijus Melis. Įstatymo nustatytas maksimalus suėmimo terminas ėjo į pabaigą, o Lietuvos pareigūnams buvo neaišku, kiek tęsis ekstradicijos procedūra. Todėl Sausio 13-osios byla buvo perduota teismui.

„Netrukus buvo išspręstas V. Kotliarovo klausimas, o bylų sujungti jau nebuvo galimybės. Dėl ekonomiškumo ir protingumo reiktų sujungti bylas, tie patys nusikaltimai, tie patys nukentėjusieji. Nepagarbu būtų nukentėjusiuosius dar kartą kviesti į teismą apklausai“, – anksčiau teisme yra sakiusi prokurorė Daivas Skorupskaitė Lisauskienė.

Tuo metu kai kurie advokatai prieštaravo siūlymui sujungti bylas.

„Byla jau į antrą pusę perėjo, jeigu vėliau daugiau kaltinamųjų atsiras? Sujungus bus pažeistas įstatymas“, – teismui yra sakęs kaltinamojo Aleksandro Navozovo advokatas Eugenijus Algirdas Burokas. Jis nepritarė bylų sujungimui, kai Sausio 13-osios bylos nagrinėjimas jau yra gerokai įpusėjęs.

V. Kotliarovo ir S. Kosteco atžvilgiu tyrimas nuo didžiausios apimties Sausio 13-osios bylos atskirtas 2014 metais. Šioje atskirtoje byloje iš viso buvo devyni įtariamieji. Likusių septynių asmenų veikla tirta dar kartą atskirtame tyrime, tačiau jis sustabdytas, išnaudojus visas galimybes tiksliai nustatyti nusikaltimą padariusius asmenis.

Buvęs sovietų karininkas iš Sankt Peterburgo V. Kotliarovas Milano oro uoste buvo sulaikytas 2014 metų gegužės 13 dieną, kai vyko į Italiją švęsti 50 metų jubiliejaus. Įtariamajam skyrus lengvesnę kardomąją priemonę – namų areštą, šis dingo. 

Anot Lietuvos prokurorų, buvęs 76-osios Pskovo oro divizijos desantininkas įtariamas nusikalstamomis veikomis prie Spaudos rūmų ir Televizijos bokšto Vilniuje.

Sausio 13-osios byla dėl įvykių 1991 metų sausį, kai agresija ir jėga siekta nepriklausomybę atkūrusią Lietuvą grąžinti į Sovietų Sąjungos sudėtį, yra viena reikšmingiausių ir didžiausių Lietuvos teisėsaugos istorijoje. Bylą sudaro daugiau kaip 700 tomų. Joje yra daugiau nei 800 nukentėjusiųjų. Praėjus 26 metams, gyvi tebėra apie 650 nukentėjusiųjų, 400 iš jų nukentėjo prie televizijos bokšto. Pusė jų – maždaug 250 – apklausti, mirusiųjų parodymai paskelbti teismo posėdyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS