Teismas prekyba poveikiu kaltu pripažintą K. Jucevičių perdavė laiduotojui | Diena.lt

TEISMAS PREKYBA POVEIKIU KALTU PRIPAŽINTĄ K. JUCEVIČIŲ PERDAVĖ LAIDUOTOJUI

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį nuo baudžiamosios atsakomybės dėl prekybos poveikiu atleido buvusį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovą Kęstutį Jucevičių.

Jis perduotas laiduotojo – buvusio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir buvusio vidaus reikalų viceministro Žimanto Pacevičiaus atsakomybei pusantrų metų laikotarpiui, kaip to prašė kaltinamasis ir jo advokatas.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas.

K. Jucevičiaus byla nutraukta, jei nuosprendis įsiteisės, bus panaikinta jam taikyta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, o buvęs FNTT vadovas bus laikomas neteistu.

„Kęstutis Jucevičius padarė jam inkriminuotą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 226 straipsnio 2 dalyje, tai yra prekyba poveikiu, kaltinamasis savo kaltę pripažino. Jo parodymai buvo nuoseklūs nuo ikiteisminio tyrimo pradžios“, – sakė nuosprendį paskelbęs teisėjas Linas Pukinskas.

Pasak teisėjo, K. Jucevičiaus veiksmai buvo panašūs į sukčiavimą, nes jis nesiruošė daryti poveikio FNTT pareigūnams, nėra duomenų apie tokį poveikį.

Tai, kad jis apgavo kyšio davėją, melagingai jam nurodė, kad gali daryti poveikį, tačiau nesiruošė to daryti, tai veikos kvalifikavimui reikšmės neturi.

„Tai, kad jis apgavo kyšio davėją, melagingai jam nurodė, kad gali daryti poveikį, tačiau nesiruošė to daryti, tai veikos kvalifikavimui reikšmės neturi“, – sakė teisėjas.

Tuo metu prokuratūra prašė jam skirti 5 tūkst. eurų baudą. Teismo manymu, buvo nustatytos visos sąlygos laidavimui.

L. Pukinskas taip pat informavo, kad jei K. Jucevičius laidavimo metu padarys naują nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą, teismas gali panaikinti sprendimą atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Jeigu asmuo, atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės laidavimo metu padaro naują tyčinį nusikaltimą, ankstesnis sprendimas dėl baudžiamosios atsakomybės nustoja galioti ir sprendžiama dėl šio asmens baudžiamosios atsakomybės už visas jo padarytas veikas“, – per posėdį sakė teisėjas.

Tyrimo duomenimis, buvęs FNTT vadovas, pasinaudodamas savo pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojams, galimai savo naudai reikalavo duoti, susitarė priimti ir priėmė 2 tūkst. eurų kyšį, pažadėjęs paveikti FNTT pareigūnus, kad šie neteisėtai veikų vykdydami įgaliojimus – pakeistų kyšio davėjo procesinį statusą tarnybos atliekamame ikiteisminiame tyrime. Kyšio davėjui buvo suteiktas specialiojo liudytojo statusą.

Pernai apkritį K. Jucevičius Vilniuje, Pilaitės rajone esančioje kavinėje susitiko su L.J. Pastarasis, kaip specialusis liudytojas, figūravo FNTT Šiaulių ir Panevėžio valdybų tyrime dėl PVM grobstymo.

K. Jucevičius jam parodė lapelį su užrašu „2000 EUR“, žadėdamas už šiuos pinigus padėti.

Šiemet sausį buvusį FNTT vadovą sulaikė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, kai jis priėmė pinigus.

FNTT vadovo pareigas K. Jucevičius ėjo 2012–2017 metais. Baigęs kadenciją jis paliko vidaus tarnybą ir išėjo į pensiją.

Ž. Pacevičius STT vadovavo 2007-2012 metais, vėliau ėjo vidaus reikalų viceministro pareigas. Jų netekęs, nuo 2014-ųjų pabaigos, kiek mažiau nei metus vadovavo buvusios Seimo pirmininkės „darbietės“ Loretos Graužinienės sekretoriatui. Jos politinio pasitikėjimo komandą Ž. Pacevičius paliko 2015-ųjų lapkritį, paaiškėjus, kad keturis kartus nemokamai naudojosi Druskininkų sveikatingumo centro poilsio centro „Aqua“ paslaugomis.

„Teismas atsižvelgė į tai, kad laiduotojas Žimantas Pacevičius yra ilgametis K. Jucevičiaus kolega, šiuo metu jie dažnai bendrauja šeimomis ir visuomeninėje veikloje. Teismas mano, kad yra pakankamas pagrindas padaryti išvadą, kad jis turi ilgametę patirtį kovoje su korupcija, darys teigiamą poveikį Kęstučiui Jucevičiui“, – sakė teisėjas.

Jis BNS teigė, kad byloje nebuvo pateikta aukščiau minėtų duomenų apie Ž. Pacevičiaus atsistatydinimo iš tuometinės Seimo pirmininkės sekretoriato vadovo pareigų aplinkybes.

„Teismas, išėjęs į pasitarimų kambarį priimti sprendimo, naujai duomenų neberinko, tokių duomenų byloje nebuvo, jie negalėjo būti vertinami, nes jų nėra byloje“, – BNS sakė teisėjas.

55 metų K. Jucevičius, kaip ir buvęs STT vadovas 59 metų Ž. Pacevičius, priklauso vidaus tarnybos generolų klubui, po sulaikymo K. Jucevičius teigė norėjęs išstoti ir iš generolų klubo, tačiau Ž. Pacevičius pasiūlė jam palaukti galutinio teismo sprendimo.

„Su lazda generolų klube nemušė“, – teisme anksčiau teigė K. Jucevičius. Su buvusiu STT vadovu jis teigė bendraujantis ir šeimomis, pažįstami maždaug nuo 2010 metų, bendrauja kiekvieną savaitę.

Pats Ž. Pacevičius teismui sakė pasmerkęs kolegos ir draugo poelgį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nuomonė

Vis atrodo, kad LT teisėsauga jau atsispirs nuo dugno ir pakils... Bet vis pramuša eilinį dugną. Ypač pikta, kai paskaitai laiduotojo biografiją.

Anonimas

valio kaip žiauriai ,taip kad visi kiti bijokit ir taip nedarykit nes perduos laiduotojui o ji tavo bobutė pikta gali duot beržinės košės pietum.

Rimtas

Čia Jūs rimtai? Niu niu niu ir viskas? Kur ritasi pasaulis? Kur teisingumas? Labai tikiuosi, kad "pridavė" bent keletą bendrininkų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS