100 mln. dolerių sukčiavimu kaltinamas E. Rimašauskas perduodamas JAV | Diena.lt

100 MLN. DOLERIŲ SUKČIAVIMU KALTINAMAS E. RIMAŠAUSKAS PERDUODAMAS JAV

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį nusprendė Jungtinėms Valstijoms išduoti lietuvį, kuris kaltinamas per suklastotus elektroninius laiškus iš JAV informacinių technologijų įmonių apgaule išviliojęs 100 mln. JAV dolerių (apie 90 mln. eurų).

„Teismas nutaria išduoti Lietuvos Respublikos pilietį Evaldą Rimašauską JAV baudžiamajam persekiojimui“, –paskelbė teisėja Aiva Survilienė.

Jos teigimu, amerikiečių pateiktoje medžiagoje „yra duomenų, leidžiančių manyti, kad E. Rimašauskas galėjo padaryti jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas“. Pasak teisėjos, sunkiausia lietuviui gresianti bausmė yra laisvės atėmimas iki 20 metų.

Kaltinamojo advokatė sako, kad tyrimą turėtų atlikti patys lietuviai ir sprendimą dėl ekstradicijos skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Suklastoti el. laiškai

48-erių metų E. Rimašauskas amerikiečių teisėsaugos prašymu Lietuvoje sulaikytas kovo mėnesį ir nuo tada yra suimtas.

Lietuvis kaltinamas siuntęs suklastotus elektroninius laiškus į JAV įmones, juose apsimesdavo Azijoje registruotos įmonės darbuotojais. Amerikiečių atsiunčiamus pinigus jis, įtariama, nukreipė į savo valdomas banko sąskaitas. Pagal kaltinimus, nusikaltimai įvykdyti 2013-2015 metais.

Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės. Už pirmuosius du gresia laisvės atėmimas iki 20 metų.

Arba situacija tokia, kad Lietuvos teisėsauga nenori dirbti, arba kadangi paprašė Jungtinės Amerikos Valstijos, tai mes nesugebame ginti savo piliečių.

„Tai maksimalus terminas, kuris gali būti paskirtas. Paprastai tokios bausmės neskiriamos (...). Bet niekas jo dar nenuteisė ir nepripažino kaltu“, – po teismo posėdžio žurnalistams sakė prokurorė Rozita Požarskienė.

Advokatė: tirti turi Lietuva

JAV verslo žurnalas „Fortune“ pranešė, kad sukčiavimo aukomis tapo JAV interneto gigantai „Google“ ir „Facebook“. E. Rimašausko advokatė Snieguolė Uždanavičienė pirmadienį patvirtino, kad būtent šios dvi įmonės yra minimos kaltinime.

Gegužę teismas paprašė JAV pateikti papildomų duomenų apie kaltinimus. Anot advokatės, teismui JAV pareigūnai perdavė tik pirminių duomenų santrauką.

Jos teigimu, įtarimų sukėlusius veiksmus E. Rimašauskas atliko Lietuvoje, todėl būtent Lietuvos teisėsauga turi atlikti tyrimą.

„Arba situacija tokia, kad Lietuvos teisėsauga nenori dirbti, arba kadangi paprašė Jungtinės Amerikos Valstijos, tai mes nesugebame ginti savo piliečių“, – sakė gynėja.

Anot advokatės, iš JAV pareigūnų pateiktų duomenų sunku suprasti, kuo E. Rimašauskas yra kaltinamas, pateiktuose dokumentuose yra nesuprantamos formuluotės. Ji sakė, kad skundas Apeliaciniam teismui bus pateiktas per savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

KONSTITUCIJA

Taigi kad: "Draudžiama išduoti Lietuvos Respublikos pilietį kitai valstybei, jeigu Lietuvos Respublikos tarptautinė sutartis nenustato kitaip" (K.13str.1d.). Bet - JOKIA sutartis negali būt aukščiau Konstitucijos, o joje teigiama: "Asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu" (K.31str.1d.); čia gi skaitom: "Bet niekas jo dar nenuteisė ir nepripažino kaltu" - o tokiu atveju nėra ir nusikaltimo sudėties, tokiu atveju "Niekas negali būti savavališkai sulaikytas arba laikomas suimtas. Niekam neturi būti atimta laisvė kitaip, kaip tokiais pagrindais ir pagal tokias procedūras, kokias yra nustatęs įstatymas" (K.20str.2d.) - KOKIUS LR įstatymus minimas pilietis yra pažeidęs? Ir net jei jis būtų ką pažeidęs, vis vien galioja nekaltumo prezumpcija (kol neįrodyta kitaip), o tam reikalingi FAKTAI; čia gi: "iš JAV pareigūnų pateiktų duomenų sunku suprasti, kuo E. Rimašauskas yra kaltinamas, pateiktuose dokumentuose".

Pzd

Cia Lietuva!

VLD

O ką valstybė savo piliečių ne gina?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS