Teismas: V. Bakas padarė žalą „MG Baltic“ reputacijai | Diena.lt

TEISMAS: V. BAKAS PADARĖ ŽALĄ „MG BALTIC“ REPUTACIJAI

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė, kad parlamentaras Vytautas Bakas padarė žalą koncerno „MG Baltic“ reputacijai, kai lygino jį su organizuota nusikalstama grupe ir kalbėjo apie koncerno žalą valstybei.

„(Teismas nusprendė – BNS) pripažinti, kad atsakovo Vytauto Bako paskleisti teiginiai (...) yra neatitinkantys tikrovės ir pažeidžiantys koncerno „MG Baltic“ dalykinę reputaciją“, – pranešė teisėja Fausta Vitkienė.

Šį sprendimą galima skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Anot Vilniaus miesto apylinkės teismo, nors V. Bako pernai išsakyti teiginiai laikomi nuomone, politikas turėjo juos pagrįsti.

„Tarptautinėje ir nacionalinėje praktikoje asmens garbė ir orumas ginami ne tik nuo žeminančių tikrovės neatitinkančių žinių skleidimo, bet ir nuo nesąžiningos, neturinčios objektyvaus faktinio pagrindo kritikos, nuomonės ar vertinimo“, – rašoma sprendime.

„Kaip matyti iš bylos duomenų, atsakovo pareikštai nuomonei akivaizdžiai trūksta faktinio pagrindo, nuomonė pareikšta nesąžiningai, peržengiant žodžio laisvės ribas ir pažeidžiant ieškovo nekaltumo prezumpciją“, – teigiama jame.

V. Bakas taip pat bandė įtikinti teismą, kad atsakomybė už teiginius jam negali būti taikoma, nes Seimo nario imunitetas apsaugo jį nuo persekiojimo už pareigų vykdymą.

Tačiau teisėja pabrėžė, kad ginčytas mintis V. Bakas pasakė duodamas interviu žiniasklaidai.

„MG Baltic“ taip pat siekė iš V. Bako atlyginti 20 tūkst. eurų neturtinės žalos, tačiau šie pinigai nepriteisti.

Teismas nurodė, kad V. Bako teiginių pripažinimas neatitinkančiais tikrovės turėtų būti pakankama priemonė tenkinti „MG Baltic“ ieškinio tikslus.

Koncernas sprendimą sveikina

Koncernui atstovaujantis advokatas Ąžuolas Čekanavičius žurnalistams teigė, kad „MG Baltic“ yra „labai patenkinti tokiu teismo sprendimu“.

„Jį vertiname kaip dar vieną įrodymą, kad gyvename tikrai demokratinėje, teisinėje valstybėje, kur Konstitucijos ir įstatymų privalo laikytis visi“, – sakė advokatas.

Pasak jo, „MG Baltic“ žalą patyrė dėl neigiamo vertinimo visuomenėje ir tarp koncerno valdomų įmonių darbuotojų.

„Žmonėms tas nuomonės ir fakto atskyrimas tampa antraeilis dalykas“, – kalbėjo teisininkas.

V. Bakas ar jo advokatas ketvirtadienį į teismo posėdį neatvyko.

Koncernas skundė teismui Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko teiginius, kad „MG Baltic“ veikla atitinka organizuotos nusikalstamos grupės požymius ir „MG Baltic“ padarė valstybei apytiksliai 500 mln. eurų žalą.

V. Bakas vadovavo parlamentiniam tyrimui, kuris paskelbė, kad „MG Baltic“ veikla kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Koncernas tyrimą pavadino politiniu farsu.

„MG Baltic“ šiuo metu taip pat bylinėjasi su Valstybės saugumo departamentu, pateikusiu pažymas tyrimą atlikinėjusiam Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Teisme taip pat nagrinėjama baudžiamoji politinės korupcijos byla, kurioje įtarimai pateikti keliems politikams, buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir pačiam koncernui.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė kyšius ar tarėsi dėl jų su R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose. Kaltinamieji įtarimų nepripažįsta ir sako, kad tyrimas vykdytas tendencingai.

V. Bakas: šiandien pasakyčiau dar daugiau

Nepaisant teismo sprendimo, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSKG) pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas nesigaili dėl pasakytų savo žodžių apie koncerną „MG Baltic“.

„Šiandien pakartočiau kiekvieną savo veiksmą“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė politikas, komentuodamas Vilniaus miesto apylinkės teismo verdiktą.

„Pasakyčiau gal dar daugiau. Kai teikiau Seimui savo ataskaitą, tas klausimas buvo perkeltas pirmu numeriu iš popietinio posėdžio, būčiau geriau pasiruošęs. Pasakyčiau dar daugiau“, – ketvirtadienį tvirtino politikas.

Jis teigė skųsiąs Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą, nes nesutinka su juo.

Parlamentaras įsitikinęs, kad koncernas „MG Baltic“, NSGK įvardytas kaip keliantis grėsmę nacionaliniam saugumui, padarė ir žalos valstybei, ir nusikalto.

„Šita grupė ir kitos verslo grupės, kurios buvo įvardytos, kišosi į politinius procesus, kūrė korupcines schemas, veikė neteisėtai, dėl to mes visi patyrėme didelę žalą. Ji susijusi ne tik su finansais, bet ir valstybės raida“, – sakė V. Bakas.

„Tie žmonės, kurie kišosi į politinę sistemą, jie pasirinko kelią kelti riziką visos įmonės reputacijai. Būtent atskiri vadovai, kurie buvo suorganizavę veiklą taip, kaip aprašo baudžiamosios teisės vadovėliai“, – pabrėžė NSGK pirmininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

zenonas išpriekulis

Aš teigiu, kad Klaipėdos m. apylinkės teisme dirba teisėja-aferistė-galimai jau buvusi paleistuvė V.Olcvikienė (Jakštienė). Senai turėjo būti teisiama pati, deja tebeteisia kitus. Visa nusikalstama, vadinama teisinė sistema ją globoja. Kur mes nuėjome. Gerb. V.Bakai, tauta su Jumis, jau po truputį organizuojamės rinkti parašus ir pradėti piketuoti, mitinguoti. Jūs esate mūsų siela ir kūnas, mes už Jus.

Nusiteisėjavo

Teisėja visiškai nusiteisėjavo,nes pagal jos sumąstymą,papirkti seimo narius,daryti jiems spaudimą,kad priimtų tokius įstatymus,kurie jiems reikalingi,net kištis į aukštų pareigūnų skyrimo reikalus, užvaldyti televiziją,spaudą ir leisti jai skelbti tą,ką nori konsernas-nėra blogai.O kas gali paneigti,kad toks teismo sprendimas nereiškia,kad ir teismas Koncerno paveiktas?Bakas teisus,komisija labai reikalinga,Seimo dauguma eina teisingu keliu.O konservatoriai nori,kad viskas tęstųsi,kaip buvo.Jie viską mato kitomis spalvomis.

...

Liaudies išmintis teigia: "Kas teisme nepakišo, tas prakišo"... o MG Baltic TURI ką pakišt. Taip kad - KADA mūsų STT įgis teisę ir teisėjams nešamas brendžio dėžutes tikrint?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS