Prokuratūros nesėkmė: buvęs Vilniaus meras V.Navickas vėl išteisintas | Diena.lt

PROKURATŪROS NESĖKMĖ: BUVĘS VILNIAUS MERAS V.NAVICKAS VĖL IŠTEISINTAS

Vilniaus apygardos teismas penktadienį paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį piktnaudžiavimu ir kišimusi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą kaltintam buvusiam sostinės merui Viliui Navickui.

Vilniaus apylinkės prokuratūra siekė, kad eksmeras būtų pripažintas kaltu ir nubaustas pinigine bauda.

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad prokuratūros skundas atmetamas kaip nepagrįstas.

„Kolegija, išnagrinėjusi baudžiamąją bylą, nustatė, kad apylinkės teismas visapusiškai ištyrė bylos įrodymus, ir, juos įvertinęs, padarė pagrįstas išvadas, kad nepadarytos veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, - paskelbė teisėja Regina Pocienė.

Teismas mano, kad įrodymai nepatvirtina, jog V. Navickas kišosi į valstybės tarnautojo veiklą.

Po Vilniaus apygardos teismo nutarties išteisinamasis nuosprendis V.Navickui įsiteisėjo.

Vasario 26 dieną paskelbtu nuosprendžiu Vilniaus miesto apylinkės teismas visiškai išteisino buvusį sostinės merą dėl kaltinimų piktnaudžiavimu tarnyba per pokalbius su tuometiniu savivaldybės kontrolieriumi.

Apylinkės teismas nusprendė V.Navicką išteisinti, kadangi, jo vertinimu, nepadaryta veika, turinti nusikaltimo baudžiamojo nusižengimo požymių.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2010 metų rugsėjį paskelbus slapta darytus įrašus, kuriuose užfiksuota, kaip tuometinis Vilniaus miesto meras tuometinį savivaldybės kontrolierių Šarūną Skučą ragino priimti Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams palankius sprendimus. Šiuose įrašuose V.Navickas teigė, kad valdančiajai partijai naudingus patikrinimus reikia atlikti per tris dienas, o nenaudingus - per trejus metus. Bylos nagrinėjimo metu šie įrašai buvo išklausyti.

Tačiau nuosprendį paskelbęs apylinkės teismas pabrėžė, kad politinė nauda nėra baudžiamosios teisės nagrinėjimo dalykas, o byloje nėra objektyvių duomenų, kuriais būtų galima pagrįsti, jog V.Navickas darė neteisėtą įtaką valstybės tarnautojui Š.Skučui arba piktnaudžiavo tarnyba.

Prokuratūra su šiuo nuosprendžiu nesutiko ir jį apskundė.

Valstybės kaltintoja pirmos instancijos teisme siūlė teismui eksmerui skirti 160 minimalaus gyvenimo lygio dydžio baudą, tai sudaro 20,8 tūkst. litų.

V.Navickas tvirtina tapęs buvusio savo patarėjo Arūnuo Totoraičio auka. ATotoraitis Š.Skučui davė diktofoną įrašams mero kabinete. Pasak bylos medžiagos, Š.Skučas vėliau pripažino, kad neketino viešinti mero kabinete padaryto įrašo, tai, anot jo, padarė A.Totoraitis. Pasak Š.Skučo, pokalbį su meru jis įrašinėjo baimindamasis, jog jam gali būti grasinama atleidimu, tačiau taip nenutikus įrašą pasiliko, nors ir neketino jo viešinti.

A.Totoraitis - buvęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Senamiesčio skyriaus vadovas, buvęs Vilniaus miesto mero padėjėjas, miesto tarybos sekretorius ir buvęs Savivaldybės kontrolieriaus tarnybos darbuotojas.

Š.Skučas iš savivaldybės kontrolieriaus pareigų atleistas du kartus ir abu kartus teismai pripažino, kad sostinės savivaldybė jį iš darbo atleido nepagrįstai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS